A hidden secret: Part Time Lover

This light, timber pavilion in Adelaide by Sans-Arc Studio houses an all-day diner. Surrounded by some of the city’s most significant buildings, Part Time Lover both acknowledges and resists its location.

There’s a contemporary style in spatial illustration that you can see in any design school or artisanal lifestyle magazine like Frankie or Monocle. It has a certain planar, crisp quality, full of personable occupants and appealing details that suggest attention to elevating the daily things of life. Walking into new bistro Part Time Lover, in the backblocks of Adelaide’s CBD, is a little like entering one of these images; and I’m reminded that its designer, Matiya Marovich of Sans-Arc Studio, was an early exponent of this style of digital representation as an architecture student only seven years ago at the University of South Australia. Apart from the pleasure of seeing a young alumnus’s career take off, it’s satisfying to see his funky representational hand transformed into reality. On an otherwise quiet Monday night, the place is bustling with a crowd as animated as any you’d find in an architectural rendering. So, after operating for just eight weeks, Part Time Lover already has plans to expand the current seating from 76 to 100.

This is Sans-Arc’s fourth hospitality venture with entrepreneur Josh Baker. It continues a series of adaptive reuse projects that exploit unlikely sites and buildings to create lively venues designed with sustainability, practicality and sociability at the forefront. Previous collaborations, like Pink Moon Saloon, jammed into a neglected laneway, or the paired Whistle & Flute and Just Down the Road, set among bland corporate premises, have transformed their locales into active destinations. It’s a track record that led to an approach from the Adelaide City Council (ACC), looking for solutions to invigorate the city: in particular an accidental space at the junction of three lanes and encircled by buildings, with an existing grid of columns, suspended slab and unprepossessing kiosk.

Sculptural, solid forms disrupt and adjust the pedestrian flow through the space.

Sculptural, solid forms disrupt and adjust the pedestrian flow through the space.

Despite its awkwardness, the place had always functioned as a convenient shortcut, so a basic requirement was not to completely enclose the space. Sans-Arc’s solution was to identify the natural pedestrian circulation paths, overlay and reinforce those with patterns of efficient restaurant management, and create a pavilion of surprising openness and urban cool within the motley framing of architectural rear views. For the site is defined by the backs of three civic and architecturally robust entities: the Neo Italianate Adelaide Town Hall (1866), the Gothic Revival Pilgrim Uniting Church (1867) and the brutalist ACC offices (1978). Marovich initially felt apprehensive about working in such close proximity to these fine buildings, and the surrounding demographic is by no means orthodox hipster territory.

But the interstitial siting catalyzed the project’s distinctive identity, and graphic designer Carlo Jensen came up with the name Part Time Lover to play on the idea of a hidden secret, or, in this case literally, a “bit on the side.” The food and drink service likewise plays on the concept, aiming to be reliably accommodating and available at all sorts of times of the day.

The arch is used to both acknowledge and differentiate from the surrounding heritage buildings.

The arch is used to both acknowledge and differentiate from the surrounding heritage buildings.

At the conceptual level, however, Part Time Lover takes its influences from less tongue-in-cheek sources, and demonstrates the collaging of culture, time and place that the current generation of designers are adept at. Marovich cites the inspiration of Nepalese and Indian sun rooms – simply constructed spaces wrapped internally in timber, with a continuous band of windows able to be thrown open or closed up, according to the weather. Yet, moments later, he describes how Mies van der Rohe’s Berlin Museum – miles away geographically, technologically and in scale – stayed in his mind as a quintessential pavilion of regular geometry and defining roof canopy. These spatial precedents are hybridized and translated with an ethos of more sustainable and regionally specific attitude to construction. Consequently, there is lots of timber (“We are timber-obsessed,” says Marovich), Mintaro slate floor and local stone podium to connect the material palette to place, while passive ventilation, radium gas tube heating and a purpose-designed lighting system respond to issues of ethical energy consumption.

Defining the subdivision of the plan around service and sculptural dining elements (like the concrete bar, long-tiled bench table and banquettes) reinforces these layers volumetrically and practically. A recurrent circular geometry softens edges and knits with thickened arches used for elevational emphasis. One of Sans-Arc’s trademark devices, the arch is a motif of loaded architectural grammar, used here to both acknowledge and differentiate the surrounding languages of the heritage buildings.

Sans-Arc translates as “without architecture.” This doesn’t mean doing without the accumulated knowledge of the discipline, as the studio’s intelligent handling of functional and symbolic aspects shows. Instead, it refers to Sans-Arc’s desire to also take inspiration from outside the norms, from the vernacular or popular culture, to tease out or create new memories. This latest addition to Sans-Arc’s portfolio balances playfulness and substance to transport you – albeit briefly – to another place, just as a part-time lover might do.

Products and materials

Walls
Western red cedar cladding by The Little Build Co. Signorino Terrazzo Tiles from Cerbis Ceramics. Bauhaus unglazed matt wall and floor tiles from Glennon Tiles.
Windows
Western red cedar windows by The Little Build Co.
Doors
Custom western red cedar doors. Madinoz Urban round rose leversets from Access Hardware.
Flooring
cExisting Mintaro slate flooring.
Lighting
Custom linear pendant lights by Sans-Arc Studio, powdercoated steel built by Remington Matters. Anderssen & Voll Lantern pendant for New Works from Aura Objects. Michele De Lucchi Dioscuri 14 lamp for Artemide from Finnish Design Shop.
Furniture
Nolita 3657 and 3650 chairs by Pedrali from CMP Design.
Heating
Haiku from Big Ass Fans.
Roofing
Suspended hoop pine ceiling with Tasmanian oak battens.
Other
Neon sign design by Peculiar Familia, manufacture and install by Signlab. Steel Part Time Lover sign design by Peculiar Familia, manufacture and install by Remington Matters.

Credits

Design practice
Sans-Arc Studio
Adelaide, SA, Australia
Project Team
Matiya Marovich
Consultants
Builder The Little Build Co
Concrete contractor Love Concrete
Custom lighting and metalwork Remington Matters
ESD SUHO Adelaide
Engineer PT Design
Graphic design & signage Peculiar Familia
Joinery Tigerbuild
Site Details
Location Adelaide,  SA,  Australia
Site type Urban
Project Details
Status Built
Design, documentation 18 months
Construction 5 months
Category Hospitality, Interiors
Type Bars and cafes

Source

Project

Published online: 18 Jun 2020
Words: Rachel Hurst

Issue

Artichoke, March 2020

Related topics

More projects

See all
Built-in timber bookshelves that edge the living and dining room are accented by exposed chalk-toned brick. ‘A cascading series of salon spaces’: Garden House

Soft boundaries create multipurpose spaces that reflect a young couple’s character while generous windows connect interiors with “domesticated wilds” around this fluid, functional Melbourne home.

Planchonella House by Jesse Bennett Studio Talking Houses with Jesse Bennett: Planchonella House

In this Talking Houses video, Jesse Bennett and Anne Marie Campagnolo reflect on their remarkable first home together, Planchonella House.

The windows are double-framed, making the glazing blast-proof in the unlikely event of an explosion at the nearby port. A deceptively simple cafe in industrial Footscray: Gathered

Designed by Ewert Leaf, this pared-back and striking cafe in Melbourne’s Footscray belies a host of logistical and functional solutions to manage its portside setting.

The vast plaster ceiling features copiously repeated prismatic forms, housing lights that can be varied in colour and intensity. A good Melbourne citizen returns: The Capitol

After a major 1960s downscaling and a series of ad hoc renovations, Walter Burley Griffin and Marion Mahony Griffin’s Capitol Theatre has been re-engineered to …

Most read

Latest on site

Calendar