Endorsed by

A neighbourly venture: Loft House x2

Born of a unique collaboration between neighbours, this project by Brad Swartz Architects saw two rear-lane parking spaces in inner Sydney transformed into spatially elegant one-bedroom dwellings that evoke a sense of calm.

Introducing double-height space to the living areas conjures a feeling of loftiness when seated below. Artwork: Nick Cox.

Introducing double-height space to the living areas conjures a feeling of loftiness when seated below. Artwork: Nick Cox.

Image: Katherine Lu

The most absorbing part of Brad Swartz Architects’ work is not sculptural forms or exotic decorative effects. Photographs of the projects are not destined to be clickbait, fodder for the internet-weary eye. It is not “exciting architecture.” It is the opposite: it is calming. Mood – the creation of atmosphere, taking care of the psychological effects of light or warmth or enclosure – is more often associated with hospitality projects than residential architecture. The curation of mood is important in any spatial design, but in small living spaces like Loft House x2 it is critical.

Brad’s first project was his own home, which made the most of a twenty-seven-square-metre footprint – a project that turned a studio apartment into a one-bedroom apartment. (Not the practice’s record, though; it has since done the same for a twenty- four-square-metre space.) It isn’t surprising that the majority of this young practice’s projects have been apartment interiors, but what is surprising is the consistency and confidence the architects display in their design language. All the interiors are white and bright, with black-painted steel details and natural timber floors and linings. Brad’s details are clean and precise, his joints and junctions tidy. “Tidying” is a good word to describe the role of the joinery – it conceals everything , not just consumables and detritus, but also the equipment and machinery of domestic life. It’s clear that Brad believes that clean lines are essential to feeling comfortable in a small space.

The kitchen, laundry, TV, storage space, stairs and bathroom all interlock within a compact service spine.

The kitchen, laundry, TV, storage space, stairs and bathroom all interlock within a compact service spine.

Image: Katherine Lu

Loft House x2 consists of two nearly identical second dwellings at the rear of existing neighbouring terrace houses, designed first and foremost as Airbnb accommodation – so in that sense it is in fact a hospitality project. One neighbour had the idea to develop their backyard in this way and persuaded the other neighbour to join in. They both lost off-street car space but gained rental income to compensate. “Airbnb and services like GoGet replacing private cars have made it more affordable to live in the inner city,” says Brad. “Our practice’s mission statement … is to provide small, sustainable inner-city places that don’t feel small.”

Holiday planning these days typically involves browsing a selection online, trying to balance location, price and interior ambience. Often, to get close to the best parts of town but within your budget, the compromise might be size. This project is in a prime tourist position just a stone’s throw from the Sydney Harbour Bridge. Visualize the place with the help of the photographs: can you see it as a welcome retreat after a hectic day of sightseeing? Just how much calm and relaxation can you afford, per night? Mood is an important selling point.

A subtle chamfer smooths the transition from the wardrobe to the wall, resulting in a gentler, calmer spatial flow.

A subtle chamfer smooths the transition from the wardrobe to the wall, resulting in a gentler, calmer spatial flow.

Image: Katherine Lu

With a footprint of thirty-five square metres per dwelling to work with, the clients wanted an architect who could deal with tight space. When they saw what Brad had done with his own apartment, they knew they had the right person for the job.

Loft House x2 demonstrates a number of tactics for increasing the feeling of spaciousness. This includes carefully modelling the spatial flow: counterintuitively, sacrificing some storage space and introducing a chamfer that smooths the transition from the wardrobe to the wall has resulted in a spatial flow that feels gentler and therefore calmer. Designing a balustrade detail by the bed that angles the steel plate uprights in alternate directions serves to exaggerate both the openness and the sense of enclosure, depending on your point of view. Introducing double- height space, if only for the last metre and a half of the living space, conjures a feeling of loftiness when seated below. Leaving the mezzanine floor structure open and unlined, detailed like an old warehouse, increases the feeling of spaciousness. Privacy is made a priority, balanced with light and views: screens double as security devices to the street windows and clear glazing from the rear facade allows views to the courtyard garden and the sky. Improvising when necessary is another important tactic. There wasn’t room for a basin in the ensuite shower/toilet cubicle, so it has been embedded in the bench that is both office desk and vanity (open cupboards to reveal mirrors as needed).

External materials match the context, with just a subtle difference in bond and brick size.

External materials match the context, with just a subtle difference in bond and brick size.

Image: Katherine Lu

One of Brad’s main inspirations is Glenn Murcutt and it makes sense – like Murcutt’s, this is architecture of subtlety, of fine balances between traditional vernacular forms and modernity. “When you pass a Murcutt house driving down a country road, you don’t immediately register it as something new and not a farm building that could have been there forever,” says Brad. “It’s not until you get closer that you realize it is special, architecturally.” Externally, Loft House x2’s materials match the context, with a subtle difference in bond and brick size. The pitched roof also helps it fit in with the surroundings, but like a project in Tokyo, this time we have the local planning regulations to thank – the shape is actually the maximum allowable building envelope.

It would be easy to dismiss this project at first glance, but it rewards a second look. Rent it on Airbnb if you can and swap the 2D for the corporeal, the eyes for the whole body. It is a good-looking project, but it feels even better.

Credits

Architect
Brad Swartz Architect
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Brad Swartz, Emily Elliott
Consultants
Builder Rozzi Constructions
Engineer Cantilever Consulting Engineers
Landscaping Outdoor Establishments
Site details
Site type Urban
Site area 35 m2
Building area 48 m2
Category Residential buildings
Type Apartments
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 6 months

Source

Project

Published online: 7 Dec 2018
Words: Tobias Horrocks
Images: Katherine Lu

Issue

Houses, October 2018

More projects

See all
Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Most read

Latest on site

Calendar