Aesop Singapore

March Studio contextualizes design in Singapore, where almost everything seems to be imported.

Aesop’s patronage of prodigious Melbourne design firm March Studio has proved mutually beneficial. Aesop has established a series of dynamic retail spaces for its distinctive skincare products while March Studio has garnered an international profile, designing stores in Zurich, Sydney, Adelaide, Melbourne and, most recently, Singapore. Identified by elegant amber glass bottles and a medicinal rigour to its graphics, the consistency of Aesop’s brand allows the designer of each interior to articulate a particular response to the host space, often adopting the character of its geographic location.

Singapore is an intriguing place. On the surface it is a slick, clean, safe shopping mall of an island, geared for tourism with a great airport and a brilliant transport system – but there seems to be a change coming, bringing with it a nervous current. Now competing with Dubai as the hub to Europe, “Asia’s Switzerland” is looking for a new game: “integrated resorts” (resorts based at a casino), hip hotels, food, wine and design.

In resistance to its longstanding “boring” tag, the island state appears obsessed with rebranding as hip and cool, with a Monocle city survey, a sparkling design festival, a new art museum and proposed massive government investment in creative industries, but the focus is on what can be absorbed from beyond its borders, rather than produced locally.

The design of the store makes a statement in the difficult corner space of the shopping centre.

The design of the store makes a statement in the difficult corner space of the shopping centre.

Image: March Studio

March Studio principal Rodney Eggleston describes the experience of Singapore as one of constant transit – as such, the ancient and contemporary trade route became the key point of departure for the design of Aesop Singapore. “We were interested in the idea of the city as a link to the rest of the world, a midway point, but also we like the route diagram in the Singapore Airlines magazine of this intensity of lines graphically showing the connection of Singapore to the world.” Eggleston endeavoured to find a material that was indigenous to the place but his endeavours were stifled. “Everything is imported! How do you contextualize in Singapore?”

Even the host space for the store is a collection of imports: located in a shopping centre on reclaimed land, designed by an imported architect (American Phillip Johnson), and filled with Australian retailers such as Harvey Norman and Space Furniture. A striking proposition was necessary because the store, a cube almost four metres square, is in a difficult corner tenancy, a space problematic in its ability to engage passing traffic. Eventually March Studio found that coconut-husk twine is local to the region and provided the perfect material counterpoint to the shopping centre malaise.

Hanging coconut-husk twine appears both dense and transparent.

Hanging coconut-husk twine appears both dense and transparent.

Image: Edward Hendricks

March Studio has acquired a reputation for doing something with lots of nothing; 12,000 amber bottles, 4,000 metres of yellow trace or 400 packing crates, and “Stringapore” is consistent with this status. The space was reduced to its core element of a cube and an L-shaped bench, derived from an understanding of customer behaviour and the functionality learnt from previous Aesop stores, where the focus is on the product as an idea rather than an object. A simple Boolean operation of usable space from the cube produced a solid zone for occupation by the twine. After several attempts to create a space crafted by networks of tensile structure, March Studio decided to let the twine do what it wants to do: “it wants to hang.” Indeed it does. Thousands of strands of the twine are hung from the regular ceiling grid, creating a magical space that constantly changes density, form and aspect as you move through and around it. Simultaneously dense and transparent it provides a handcrafted delight from a design produced on a computer. The earthy quality of the twine reinforces the natural agenda of Aesop but also provides tactility against a backdrop of sealed, lacquered, hard, stainless shopping. The natural beech of the timber joinery continues the resistance to the overly lit demands of the centre outside: this is a place to rest and contemplate before moving on. Says Eggleston, “It seems that the way to be different in Singapore is to try to contextualize – by attempting to promote the local you immediately become foreign.”

Products and materials

Ceiling
Coconut-husk twine custom ceiling.
Flooring
Sisal flooring from the Natural Flooring Company.
Joinery
Birch joinery.

Credits

Design practice
March Studio
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Rodney Eggleston, Ben Waters, Lauren Steller
Consultants
Builder Nest Space Planners
Site details
Location 9 Raffles Boulevard, 1-43 Millenia Walk,  Singapore
Category Interiors
Type Retail
Project Details
Status Built
Design, documentation 2 months
Construction 1 months

Source

Project

Published online: 1 Jun 2010
Words: Martyn Hook
Images: Edward Hendricks, March Studio

Issue

Artichoke, June 2010

Related topics

More projects

See all
On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

The marble of the kitchen’s bespoke island and splashback punctuate an otherwise moody colour palette. Moody hues: 1906

A compact apartment in inner-city Sydney is transformed into a bijou home distinguished by rich colour and decadent materiality: 1906 by Amber Road.

Most read

Latest on site

Calendar