Lessons in scale, proportion and materiality: Albert Villa

Responding to its heritage context and inner-Brisbane neighbourhood, this addition to a historic weatherboard cottage captures vistas from new living spaces arranged around a landscaped courtyard.

Brisbane’s vernacular traditions are a source of inexhaustible enquiry for contemporary architects. For Terry McQuillan, director of Brisbane practice Bureau Proberts, unpicking and re-packing the worker’s cottage architectural type to make a contemporary home for himself and his wife Charlie has been an irresistible challenge, twice taken up. This second iteration began as a speculative proposal following the completion of the couple’s Wooloowin House project; once the pair observed the latent potential of Albert Villa, sited on 235 square metres with three street frontages in the inner-city enclave of Petrie Terrace, they agreed to upgrade.

Albert Villa was constructed in 1885 by Peter Albert and is included in Rod Fisher’s 1988 local survey of historic houses, Petrie-Terrace Brisbane 1858–1988 , in which it’s described as “a four-roomed core beneath a pyramid-shaped roof clad in corrugated iron.” Additional elements include, “double French doors leading onto a side verandah [and] a neat little kitchen house attached lengthwise to the back side.” The entry praises the house as “somewhat superior to run-of-the-mill worker’s houses in the 1880s.”

A stone-floored kitchen with large stacking doors encourages a fluid dialogue between inside and out.

A stone-floored kitchen with large stacking doors encourages a fluid dialogue between inside and out.

Image: Alicia Taylor

Supplementary curios, added incrementally over the course of its 130-year lifespan, had by turns improved and diminished the original. Terry and Charlie retained some of these additions, such as the reclaimed wrought-iron verandah balustrades, chimney and fireplace extensions and the pressed-metal ceilings. Others were carefully excised, among these the bathroom enclosure on the front verandah and the postwar sunroom. With the realization that small and imperceptible moves would not fulfil the potential of the site, came plans for large-scale landscape and architectural interventions aimed at engaging with views and the garden while honouring the tripartite arrangement of the historic cottage.

As muse, Albert Villa offered lessons in scale, proportion and materiality. The building’s pyramid top, verandah-wrapped centre and grounded under-storey set the parameters for the expression of new additions. The responsible strategy adopted was to subvert the height of the rear extension, giving primacy to the original cottage while echoing its metal roof, weatherboard skin and stone base. The eastern elevation reads as a two-dimensional version of the familiar cottage silhouette, with the new roof folding away from the flat timber facade, wrapping up and over new additions. Within this roof space a bedroom chamber is neatly packed, while below, new social spaces engage in a dialogue with the street in an enclosed-verandah scenario.

The extreme topography of the site also shaped the architectural response. The almost six-metre fall from front verandah on the northern boundary to the rear laneway to the south permitted the trickiest of moves – the introduction of a double car garage to the site – to be achieved with minimal interruption to the whole. Capping the garage, a deep concrete slab established a new elevated terrain, the critical element required to ground the contemporary cottage and fulfil the architectural obligation to incoporate landscape on the site.

Inky black metal cladding combined with painted white weatherboard makes for an eclectic yet unified palette.

Inky black metal cladding combined with painted white weatherboard makes for an eclectic yet unified palette.

Image: Alicia Taylor

The new ground floor of the extension connects by means of a half-height staircase from the central corridor of the original cottage. Where the old sunroom was demolished a rainforest fernery takes seed, rising up from natural ground a storey below. From a narrow breezeway wedged between old and new, contemporary living and dining spaces open out, with built-in and loose furniture arranged atop a timber plinth. Beyond, a lush carpet of green unfurls, courtesy of delicate dichondra groundcover contained by black fence-like walls. The subtle elevation of the oak floor serves to visually obscure sunken door tracks and strengthen the immersive quality of the garden surrounds.

Pushed hard against the eastern boundary, the kitchen is laid out on stone. The outdoor quality of this room is intensified by this floor treatment combined with a louvred wall that harnesses breeze and stacking doors that allow for a fluid garden connection. From the island bench a tremendous view is framed, looking west toward Mt Coot-tha and the wider Taylor Range. As the ink-black surfaces of the building recede, the chromatic brilliance of nature escalates and visual connections are drawn between the verdant garden foreground and the variegated greens resonating across hillsides and mountainous landscapes beyond frame. At this precise moment, architecture surrenders its power to the greater forces of nature.

With domestic-scale manoeuvres, Albert Villa navigates city-scale strategies to protect heritage, enliven streets, frame views and leverage a benign climate. With a commitment to landscape, the architecture reinvigorates the role of the backyard, elevating it both physically and ideologically. The scheme supports the delightful notion that contemporary rooms can entertain infinite degrees of enclosure and conversely that backyards can exist in infinite varieties of containment. For three decades Bureau Proberts has committed to honouring its “Queensland roots.” At the compellingly domestic Albert Villa, the practice’s subtropical-living dialogue deepens.

Products and materials

Roofing
VM Zinc Anthra-Zinc; Lysaght Trim-dek in Colorbond ‘Monument’
External walls
Painted pine chamfer board in Dulux ‘Black Spur’; Lysaght custom folded metal cladding in Colorbond ‘Monument’
Windows
Aneeta 2 Pane sashless windows; Breezway timber louvres painted in Dulux ‘Black Spur’
Flooring
Tongue n Groove timber flooring in ‘Graupa’; Eco Outdoor Porphyry stone paving; Boral Exposé exposed aggregate concrete in ‘Black Night’
Kitchen
Baumatic Oven; Electrolux cooktop; Everdure rangehood; Fisher and Paykel dishwasher; Abey tapware; Maximum Venus porcelain benchtop from Artedomus; NAV veneer joinery
Bathroom
Basins and toilet from Rogerseller; tapware and fittings from ABI
Heating and cooling
Jetmaster fireplaces

Credits

Architect
bureau^proberts
Brisbane, Qld, Australia
Project Team
Terry McQuillan, Charlie McQuillan
Consultants
Builder and engineer Craft Building Company
Heritage consultant Vault Heritage Consulting
Landscaping RPS Group
Site details
Location Brisbane,  Qld,  Australia
Site type Suburban
Site area 235 m2
Building area 386 m2
Category Residential
Type Alts and adds
Project Details
Status Built
Completion date 2019
Design, documentation 12 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 28 Jan 2020
Words: Michelle Bailey
Images: Alicia Taylor

Issue

Houses, October 2019

More projects

See all
Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time. Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its …

Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects. Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture …

A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard. Protect and preserve: K & T’s Place

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly …

The bound pages of books in a study space sit against a transluscent wall. Artwork: Bill Henson A future ruin in the garden: Almora House

Edged by an established garden and crowned by an undulating concrete roof-form, this home for collectors on Sydney’s North Shore is a carefully cultivated expression …

Most read

Latest on site

Calendar