ARM completes Port Hedland recreation centre

ARM Architecture’s Perth studio recently finished work on a new 4500-m² multipurpose recreation centre for Port Hedland. Located at the Kevin Scott Oval on the fringe of South Hedland’s flood plain, the project includes outdoor courts, a landscaped park and external spaces.

Port Hedland’s climate of cyclones, intense weather patterns and heat distortion was used to generate the building’s pixelated facade and form. From the start, ARM considered the facade of the building as a mirage – a shimmering, rippling screen on an otherwise flat landscape. The pixelation effect on the entry facade appears as a subtle pattern from a distance, and becomes bold and chunky close up.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Kevin Scott Oval is already a significant destination for major sports and social gatherings for the local community and fly-in-fly-out workers – a large part of the population as the mining industry is the dominant employer. A new masterplan expands the surrounding playing fields and includes this new multipurpose recreation centre that increases the complex’s capacity and facilities.

The main building houses an indoor playing court (for basketball, netball and indoor soccer) that incorporates two volleyball courts, two mini basketball courts, and four badminton courts. This court as a whole has fixed and retractable seating for 404 people. Other facilities include a gym, squash courts, club rooms for the local football teams, function rooms, a short-term child minding facility, reception and administration areas, kiosk and tea-room facilities, amenities for the main hall, and meeting facilities. Outdoor playing courts for netball and basketball are next to the main building, and at its rear are facilities relating to the adjacent Kevin Scott Oval, including a spectator’s stand, change rooms and spectator suites.

<!— /5912001/AAU_AU_MR2_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-3-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[1]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-3-mob’); }); </script> </div>

The building is a concrete slab and steel-framed construction. Its facade has two layers – a modular vitreous enamel cladding system with a sealed galvanized rain screen behind the panels. There are a number of typical panel types and colours to create the facade patterning while structural glazing systems align with the facade modules.

Integrated LED lighting is included in the east entry facade. Vitreous enamel panels are used for the main east entry space and internally as part of the cladding on the reception desk. Coloured stained plywood panels and balustrade panels are used in the foyer and main hall spaces. The roof is a stepped metal deck roof in two-tone stripes to represent the colours of the South Hedland Swans football team, who have their home ground at the nearby oval.

The multipurpose recreation centre will be officially opened in June 2012.

Related topics

More news

See all
Surry Hills Village by SJB Architects and Studio Prineas BKH Interiors and Aspect Studio. Surry Hills Village rejuvenation approved

A competition-winning scheme to rejuvenate a tired shopping centre in Sydney’s Surry Hills has been approved by the local council.

The parade ground an proposed new southern entrance designed by Scott Carver. $500m Australia War Memorial expansion unveiled

A new 4,000-square-metre Anzac Hall and a subterranean entrance are part of the biggest expansion of the Australian War Memorial since its establishment.

UTS Blackfriars Precinct Industry Hub by Tonkin Zulaikha Greer. TZG's refined design for UTS research hub

After winning a design competition in 2017, Tonkin Zulaikha Greer has further developed its proposal for a brick and glass research hub in the historic …

The 2019 Summer Place Pavilion by Chrofi. Chrofi’s ‘structurally implausible’ MAMA pavilion underway

The construction of the second instalment of the Murray Art Museum Albury’s (MAMA) annual experimental architecture project, designed by Chrofi, is underway in Albury’s QEII …

Most read

Latest on site

Calendar