Endorsed by

Back to black: Kyoto Terrace House

In the northern suburbs of Kyoto in Japan, a post-war row house, left dilapidated for decades, has been given a new lease of life through a series of distinct interventions.

Designed by Australian architect Luke Hayward, whose practice Atelier Luke is based in Osaka, the project involved an extensive renovation and extension of the 1950s dwelling which had been home to a single family before it was left vacant.

Hayward said the design strategy was to strip back the layers of minor modifications that had been made to the house to reveal the original traditional character of the house.

The architect removed all internal linings and, in the process, revealed the original timber roof beams that had been concealed for half a century.

A timber box contains the living platform in the Kyoto Terrace House by Atelier Luke.

A timber box contains the living platform in the Kyoto Terrace House by Atelier Luke.

Image: Yohei Sasakura

The original interior space has been stained entirely in black and acts as a void in which the new interventions are added.

The walls and floor are natural grey concrete, while two timber boxes are inserted into opposing ends of the house – one contains a kitchen, bathroom and laundry, above which forms a sleeping loft with tatami mats; the other is a living platform which connects the house to tiny private garden and the street at the rear.

The timber used for the new structure, joinery, linings and external cladding is sourced from Yoshino district of Nara Prefecture, south of Kyoto.

Hayward restored the front facade of the house, which includes traditional elements such as a remade, waterproofed mushikomado (a type of lattice window) to illuminate and ventilate the loft sleeping space.

By contrast, the rear facade is decidedly modern, consisting of a steel perimeter frame with timber batten screens that open out onto the street.

More projects

See all
Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Most read

Latest on site

Calendar