A harmonious weave: Balmain Semi

Weaving elements of the old building fabric in with the new, in some places overtly and in others organically, gives Balmain Semi by CO-AP and Nick Bell Architects a feeling of harmony.

Balmain Semi expresses beautiful links between the house’s Federation heritage and its future as a contemporary family home. From the street it presents politely enough, with a newly planted cottage garden, brickwork restored and timber fretwork revived with a coat of china blue paint. Not much more appears altered, but inside is a revelation.

The light-filled extension by CO-AP and Nick Bell Architects has added three upstairs bedrooms and bathrooms, a downstairs kitchen and a dining area that opens to a private garden by landscaper Michael Bates. It’s very much a collaboration between the architects and owner/builder Mathew Wilk of Ballast Point (his construction and project management company).

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

At the start of the project, M athew presented CO-AP with council-approved plans by Nick Bell Architects with the option of making changes, but few were needed. The plans by Nick Bell Architects had pushed the council controls to their limit, particularly the requirement that any first-floor additions remain unseen from the street. To do this and deliver the three upstairs bedrooms called for in the brief, Nick’s practice realigned the roof with a transverse gable, bringing the first-floor mass closer to the street, while concealing it behind the roofline.

CO-AP’s planning interventions were minor, says CO-AP director Will Fung. “At the detailed design/documentation stage, we just rearranged some room layouts – the wet areas in particular, and the kitchen and study – and tweaked some side window locations for privacy.” CO-AP’s big influence can be seen in the details and materials selection.

The new open-planned living area is finely detailed to maximize a narrow space. Artwork: The Art and Framing Company, Summer Days.

The new open-planned living area is finely detailed to maximize a narrow space. Artwork: The Art and Framing Company, Summer Days.

Image: Murray Fredericks

The building is not heritage-listed, but is part of a Heritage Conservation Area in a small street behind Balmain’s shopping village in Sydney’s inner west. Respecting local council controls for facades to be preserved and front rooms unaltered, CO-AP stepped lightly at the front, stripping clean original brickwork, repairing damaged porch tiles and marble nosing, and inside, restoring fireplaces and kauri pine floorboards from the entry through to the living room, where a tectonic shift occurs.

A sculptural new staircase in a central atrium marks the transition from old to new, in a robust material language of concrete, recycled timber, steel and glass. The atrium has a double-height glass wall to the north-east, channelling sunlight into the centre of the house, filtered through a veil of bamboo planted behind the glass. Fine steel rods encase the split-landing stairs, amplifying the vertical experience of this void.

These plays of light and materiality are quintessential CO-AP. In 2016, the practice won state and national architecture awards for a Darlinghurst rooftop apartment, which blends original building fabric with a modern addition that turns its interior focus outward to a sky garden. The practice has achieved something similar here, balancing mass and void and playing with thresholds to expand space and connect you to life outside. Some of these details include the kitchen window into the atrium, a bay window upstairs capturing city views for the main bedroom, and the upward tilt of the new concrete ceiling that amplifies the opening into the garden.

An elevated planter filled with succulents provides privacy and a verdant outlook to the upper-floor rear bedroom. Artwork: The Art and Framing Company, Love Bird IV.

An elevated planter filled with succulents provides privacy and a verdant outlook to the upper-floor rear bedroom. Artwork: The Art and Framing Company, Love Bird IV.

Image: Murray Fredericks

It’s also the weaving of the old building fabric into the new that makes the interior harmonious. Sometimes it’s overt, as with old structural timbers from the house recycled into stair treads and chunky display shelves. Sometimes it’s more organic – for instance, the terracotta bathroom floors that echo the front porch’s Indian red tessellated tiling.

Mathew wanted to use off-form concrete in a significant way, so CO-AP expressed the rear addition in off-form concrete and softened it with warmer materials such as terracotta, timber and stone. In the kitchen, different stones and timbers are used on inset joinery and the central island bench. This isn’t a large space by any means, but the island makes it brilliantly functional, and the subtle material shifts replace uniformity with a more interesting tailored look and feel.

Behind the scenes, Balmain Semi works hard to be sustainable: photovoltaics on the roof feed into a battery that stores household power, and the atrium window brings cross-ventilation into the centre. Materials from the existing house have been re-used, including structural beams refashioned into thick timber stairs and shelves, and bricks from demolished walls cleaned and re-used as paving in the garden. A lot of thought has gone into the detailing of this house, the first independent development for Ballast Point. Not only have the designers and builder met the brief, they’ve also created some artful elements, and prioritized the landscape and a sheltering garden where others might have opted for a garage. When all parties are engaged wholeheartedly in the process and collaboration leads to design moves that go beyond the expected, the result is as rewarding as this.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok and Custom Orb in Zincalume
External walls
Cemintel ExpressWall; off-form concrete; recycled bricks
Internal walls
Plasterboard; off-form concrete
Windows and doors
Aluminium and Glass Constructions custom aluminium frames in ‘Dark Bronze’ anodized finish
Flooring
Blackbutt and kauri pine floorboards; Plank Elmo European oak floorboards from Precision Flooring; Godfrey Hirst Pebble Grid carpet in ‘Kimberlite’
Lighting
Brightgreen recessed downlights and Curve track lights
Kitchen
Caesarstone benchtop and splashback in ‘Calacatta Nuvo’ and ‘Fresh Concrete’; Briggs Veneers European oak and Victorian ash veneer; Laminex ‘Sarsen Grey’; Miele ovens, cooktop and dishwasher; Grohe Eurosmart Cosmopolitan sink mixer
Bathroom
Villeroy and Boch O.Novo basin and toilet; Bette bath; Grohe Eurosmart Cosmopolitan basin mixer and concealed cistern; Skheme terracotta floor tiles; Johnson Tiles matt white wall tiles
Other
Plywood joinery in study with EchoPanel wall lining by Woven Image; repurposed timber beams made into shelving and stair treads

Credits

Architect
CO-AP
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Will Fung, Rachel Harris, Tom Chan, Phillip Chum, Tina Engelen, Nick Bell, Denisse Krauss
Architect
Nick Bell Architects
Consultants
Builder Ballast Point
Engineer Kneebone, Beretta and Hall
Landscape Bates Landscape
Stylist The Hired Home
Site details
Site type Suburban
Site area 222 m2
Building area 186 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds
Project Details
Status Built
Design, documentation 6 months
Construction 9 months

Source

Project

Published online: 12 Sep 2017
Words: Peter Salhani
Images: Murray Fredericks

Issue

Houses, June 2017

Related topics

More projects

See all
The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

The marble of the kitchen’s bespoke island and splashback punctuate an otherwise moody colour palette. Moody hues: 1906

A compact apartment in inner-city Sydney is transformed into a bijou home distinguished by rich colour and decadent materiality: 1906 by Amber Road.

The square’s design integrates architecture, landscape and art, including a nine-metre statue, Wirin, designed by Tjyllyungoo (aka Lance Chadd) and sculpted working with Stuart Green from Big Spoon Art Services. ‘Genuinely inclusive’: Yagan Square

The collaborative design for Yagan Square in the heart of Perth returns the site to its origins as a people’s meeting place and links previously …

Calendar