Vanishing point: Balmoral House

The sculptural concrete forms of this home by Clinton Murray and Polly Harbison span over a central courtyard, protecting its inhabitants while offering passers-by a view of the bay beyond.

Sydney’s Balmoral is an exceptionally beautiful place from which to view the beache s and bay waters, and to feel enclosed by the bush-covered headlands that shape the entry to Middle Harbour. Across the water from Balmoral, in the distance and marking the southern tip of a portion of Sydney Harbour National Park, is the Grotto Point Lighthouse. In a place where views are highly sought after and valued, houses are typically orientated to capture the view for themselves, presenting to the street only a closed wall, garage door and landscaping. But Balmoral House by architects Clinton Murray and Polly Harbison is different. In a gesture that is contrary to the norm, the home’s main living spaces span over an outdoor garden and sculpture courtyard in the middle of the site. This provides a view right through the site so that passers-by are able to see the lighthouse and feel connected to the harbour below.

The kitchen’s soaring height and extensive glazing open the space up to views and sunlight.

The kitchen’s soaring height and extensive glazing open the space up to views and sunlight.

Image: Brett Boardman

This is the first sign that the house is greater than simply a home for the owners; it is also a place that connects generously beyond its own realm. Throughout this exceptionally well-composed and finely detailed building there is evidence of a desire to contain and protect the occupants, but simultaneously, and through a carefully designed procession of spaces, to invite in guests and even the neighbours. The house does this by strategically conceding a little of its environment. There is no front wall but there is a modest setback and an open fence so that the front door is almost at arm’s length and there is a full view of the civic-like outdoor space and its sculptures. A second entry from the street leads through this courtyard to an undercroft that forms the outdoor foyer of a hall where concerts are held for friends – the music can be heard from the street. Similarly, the garden edges at the back of the site are given back to the bushland reserve that surrounds this group of houses, as if to say, “We have enough space – here is some territory that we can share.”

The building form, setting, landscape and art are all designed as one fluid and interrelated system.

The building form, setting, landscape and art are all designed as one fluid and interrelated system.

Image: Brett Boardman

Art is an integral part of the design of Balmoral House. Within the undercroft lies a prone figure with arms outstretched, a piece by Antony Gormley chosen for the space to engage and inspire curiosity. Polly and Clinton share a passion for art with the owners and were inspired by the artist Isamu Noguchi. Noguchi believed the sculptor’s task was to shape space so that the art “disappears,” or becomes one with its surroundings. The architects did not intend this building to be a gallery but the building form, setting, landscape and art are all designed as one fluid and interrelated system. Polly explains that art is the third occupant and the owners’ lifetime collection is carefully placed throughout the house. Art is hung at the entry to challenge the view of the water and the central stairwell is designed as a platform for selected pieces. Natural light plays on the interiors, highlighting spaces at different times of the day. Noguchi’s influence is seen in the interior and exterior spaces that result from the placement of box-like sculptural forms made from precisely cast concrete. These range from the human scale and more intimate proportions of the living room and library/study, to the contrasting soaring height of the kitchen or the flowing circulation around the main bedroom.

The modest setback and an open fence place the front door almost at arm’s length, as if to invite guests in.

The modest setback and an open fence place the front door almost at arm’s length, as if to invite guests in.

Image: Brett Boardman

The final treat in this house is the powder room. It is round in plan, coloured dusty red, filled with round fittings and furniture and stretched to an out-of-scale high ceiling that creates a delightfully playful Alice in Wonderland moment.

When you visit a house, you’re offered insight into the owners’ view of the world. This house reveals and celebrates an inquisitive and open view of things. It is a mature work by architects who have collaborated with the owner to create a personal retreat, a space for shared enjoyment and a play on expectations. Through thoughtful and skilled design the architects have let their art “disappear” to draw on the richness of light, ideas, place and community.

Products and materials

Roofing
2barrows off-form concrete pavers; Hardware and General concrete pavers.
External walls
Off-form concrete in class 1 finish.
Internal walls
Off-form concrete in class 1 finish; off- form concrete with oregon formwork random pattern; Harper Timber New England blackbutt in Liberon oil finish; Briggs Veneer blackbutt veneer in matt lacquer; plasterboard in Resene SpaceCote.
Windows
Fairview sliding doors from Award Aluminium in bronzed anodized finish; Bruce Baker & Company blackbutt windows and doors in Sikkens Filtre 7 stain in ‘Light Oak’.
Doors
Bruce Baker and Company solid blackbutt doors in Sikkens Filter stain in ‘light oak’; Square Peg Woodworks doors in Briggs blackbutt veneer.
Flooring
Karte carpet in ‘Beach Life’; Crucial Trading sisal floorcovering in black; Harper Timber blackbutt boards; 2barrows concrete pavers.
Lighting
Andre Tammes lighting design.
Kitchen
Miele ovens and cooktop; GE fridge; Abey sink mixer and sink; Zip Hydroboil system; custom-made Fine Earth Joinery solid blackbutt joinery in Liberon oil finish; Bellevarde Construction off-form concrete island.
Bathroom
Apaiser bath; 2barrows precast concrete basins; Corian basin in ‘Glacier White’; Reece Scala tapware; Duravit toilet; Harper Timber blackbutt boards.
Heating and cooling
Archer Air airconditioning; retractable external louvre blinds from Homelife Furnishings; Jetmaster fireplace.
Other
Cassina Cab chairs; Zanotta Gilda armchair; Ogis Engineering brass fence; swimming pool renovation by Contemporary Pools; landscape installation by Michael Bates; Active Metal stair and balustrades.

Credits

Architect
Clinton Murray and Polly Harbison - Architects in Association
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Clinton Murray, Polly Harbison, Nicholas Byrne, Vince Myson
Consultants
Builder Bellevarde
Engineer Murtagh Bond Structures Buro
Interior design Ralph Rembel Design Studio
Landscape architect 360 Degrees Landscape Architects
Lighting Andre Tammes
Planner Ingham Planning
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 1172 m2
Building area 443 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2014
Design, documentation 18 months
Construction 18 months

Source

Project

Published online: 29 Oct 2015
Words: Jennifer Calzini
Images: Brett Boardman

Issue

Houses, October 2015

Related topics

More projects

See all
From the spiral stairs to elongated voids, each element is integral to the home’s functionality and the design intent. Elastic geometry: Glebe House

Crafted with deference to the sculptural potential of architecture, this compact family home by Chenchow Little with “elastic” geometry is a lesson in tectonic editing.

The upper level of the bridge has been converted into green space, with snaking beds of plants. Fixed binoculars give visitors the opportunity to look out onto busy Lonsdale Street. Pattern is king: Melbourne Central Arcade

Melbourne architecture practice Kennedy Nolan has revitalized the public arcades of Melbourne Central, strengthening the centre’s character and heightening the user experience.

Colour has been used to differentiate the spaces and to elevate the interiors through playful but complementary colour schemes. Flying colours: Giraffe Early Learning Centre

In Sydney’s Northern Beaches, architecture studio Supercontext has restored and reused a heritage substation, converting it into a place for children to play and learn.

Each of Arc’s four facades matches the height and rhythm of neighbouring elevations, showing deference to its context. Tall towers amid brick warehouses: Arc

Demonstrating careful consideration of its heritage surrounds and with a mix of uses throughout, this finely detailed skyscraper by Koichi Takada Architects advances the social …

Most read

Latest on site

Calendar