Endorsed by

In disguise: Balmoral House

In Balmoral House by Collins and Turner a choreographed and artful sequence of layered internal and external spaces is contained within a building form that belies its size.

With the current penchant for large valuable houses having a plethora of public rooms, ensuited bedrooms, home cinemas and cellars, the remit of the contemporary architect in our capital cities can be a trying task. In essence, one has three choices: build something that looks as big as it is, refuse the job on principle (“surely you don’t need all this?”) or rise to the challenge of subverting and playing with the brief to break it into more simple components, thereby making the project look less of a behemoth. The job becomes as much an issue of disguising and enriching the brief as accommodating it.

Collins and Turner was approached some five years ago to work on this house in the Sydney harbour-side suburb of Balmoral. The site is narrow at the street frontage and falls gently to a wider rear boundary. The triangulated geometry of the block gives the back of the site views over numerous neighbours, with an oblique view over more roofs to Balmoral Beach and the harbour.

The client bought the property with a development application by others that sited a new dwelling hard against the uphill side boundary. All the rooms in the proposal faced into the rooms of the downhill side neighbour. Collins and Turner adopted a different strategy – that of cleaving the plan in two. The dwelling looks like one narrow house from the street, but splits into two wings, each flanking the side boundaries. These form a new garden/courtyard between the rooms, bounded by a bridge that joins the front edges of the two wings over a lap pool. Most rooms have water views, some from both sides.

From the street, the dwelling has a “ziggurat form,” with asymmetric fenestration on each level screened by zigzagging perforated metal panels.

From the street, the dwelling has a “ziggurat form,” with asymmetric fenestration on each level screened by zigzagging perforated metal panels.

Image: Katherine Lu

The presentation of the house to the street is both artful and subtle. The house is set back under the broad canopy of an existing tree on one side boundary. The discreet entry is to the other side, but is clearly signified by a setback wall and a wall of bamboo and adjacent landscaping. Normally any dwelling with a front facade dominated by garage doors looks grim, but the ziggurat form of the house, with the garage slightly submerged and the second floor set back from the first floor, is so eye-catching that one barely notices the garage door. The asymmetric fenestration on each level is screened by zigzagging perforated anodized metal panels, with incredibly fine and complex patterns of openings. The building is otherwise entirely clad in stone, in a large brick tile pattern. It presents a confident authorship.

The path to the front door lures the visitor through a garden, up steps and over a waterfall wall to the main living level, a piano nobile. On arrival, one can see the kitchen and informal eating areas to the left and the main living room wing to the right. Cantilevered timber stairs to the upper and lower levels are shielded from the living areas by a series of mute timber box forms that are both discreet coat-cupboard cabinetry and service risers. The layout of the whole house is legible from this central point.

Yet the circuit through the house, and the outlook from each room, is a rich and varied experience. The upper level contains a study and a main bedroom suite. An airy stone bathroom opens onto a monastic stone outdoor shower area, where one can only see stone, foliage and sky. The lower garden level has a sunken informal living space, with landscape and water present on both sides (flanked by both the waterfall area and the central garden courtyard/pool area). A guest suite is tucked below the kitchen wing.

A screened cabana opens to the pool and is used for a variety of activities, including yoga.

A screened cabana opens to the pool and is used for a variety of activities, including yoga.

Image: Katherine Lu

Below the living room one enters a darker parallel world. A stone bar leads to a home cinema, while beyond the bar in the other direction is a cellar – an evocative space lined with more slabs of stone (including a beautiful stone sink and stone handrail trim along a glazed balustrade).

The palette of materials is repeatedly the timber-panelled joinery and slabs of pale-grey stone. The floor tiles are an almost identical (but more durable) match to the exterior stone cladding.

The external perforated metal window screens act as boundary privacy panels – sometimes they are fixed, sometimes they slide, sometimes they pivot. The zigzag form of each panel, with a denser pattern on one side of each fold and a more open filigree on the other, allows the occupants to look toward the harbour but not into their neighbours’ homes. The skill in the design of these screens adds an incredible layer of detail over an already complex house.

From the rear garden, at the end of the lap pool, one can never see how big the house really is. The uppermost bedroom level is invisible, stepped back beyond sightlines. A gym/yoga or cabana area opens to the pool, and the living and dining terraces cantilever dramatically, providing shade to the garden-level spaces.

There is a wonderful ambiguity about what is inside and what is outside, where the dwelling and the landscaping are interwoven. The internal garden courtyard, with the pool inserted into that space, adds to the deliciousness of this confusion.

The house is a profoundly successful example of disguise and enrichment and a testament not only to the skill of the architects, but also to their tenacity in fighting for five years to see this project completed, at a time when their focus has necessarily shifted to much bigger public buildings with faster delivery periods.

Products and materials

Roofing
Sika Australia Sarnafil roofing membrane with pebble substrate.
External walls
Pacifico Stone honed limestone in ‘Azul’ with Lithofin sealant; Boral blockwork.
Internal walls
Lafarge Plasterboard plaster, painted; Pacifico Stone honed limestone in ‘Azul’; Briggs Veneers eco-cert veneer panels in ‘Rift Oak’.
Windows and doors
Architectural Window Systems aluminium windows anodized in ‘Dark Bronze’; CBS aluminium screening anodized in ‘Dark Bronze’; solid core doors; Halliday and Baillie hardware.
Flooring
Better Tiles vitrified tiles; Tongue n Groove engineered timber.
Lighting
Inlite LED downlights; Hera Lighting LED cove lights; LED track lighting.
Kitchen
Fisher and Paykel dishwasher; Miele oven; Highland stove; Electrolux fridge; Qasair rangehood; Astra Walker kitchen mixer.
Bathroom
Rogerseller Zero toilet; Geberit cistern; Hansgrohe showerhead; ACS Designer Bathrooms bath; Astra Walker mixer tap and shower mixer.
Heating and cooling
Daikin airconditioner; Aeratron ceiling fan.
External elements
Better Tiles vitrified paving; Buzon pedestal system.

Credits

Architect
Collins and Turner
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Penelope Collins, Huw Turner, Sonny Lee, Emma Neville
Landscape architect
ASPECT Studios
Australia
Consultants
Builder Cumberland Building Services
Engineer Partridge
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 633 m2
Building area 501 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2016
Design, documentation 24 months
Construction 24 months

Source

Project

Published online: 27 Sep 2017
Words: Genevieve Lilley
Images: Katherine Lu

Issue

Houses, June 2017

More projects

See all
Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Most read

Latest on site

Calendar