Basser House

A simple but highly effective roof manoeuvre creates a light, open space to celebrate cooking and dining with family and friends.

From the street you would be forgiven for thinking that Basser House, by Warwick Mihaly and Erica Slocombe of Mihaly Slocombe Architects, is just another well-renovated, inner suburban, double-fronted, red brick Edwardian. Beyond the unassuming facade a different story unfolds, one which appeals to all the senses.

New and original parts of the house are united by crisp, white joinery as well as a Baltic timber hallway.

New and original parts of the house are united by crisp, white joinery as well as a Baltic timber hallway.

Image: Peter Bennetts

From the entrance to the home, a Baltic pine timber floor, which was once a part of the original house, now runs the full length of the property, seamlessly connecting the new addition. Flanking the hallway are two children’s bedrooms, a master bedroom and ensuite, and a study, comfortably satisfying the needs of the maturing and academic family.

The front of the house – relatively unscathed by a 1970s renovation that resulted in a very inefficient rear addition – remains as it was originally intended. Each room was stripped back to its original state, with the addition of subtle yet highly detailed plywood joinery, which is continued throughout the house. The interior spaces in both the pre-existing house and the recent addition are now finished in crisp white, allowing the owners’ vast array of collectables to “speak” without competing too much with their surrounds.

North-facing glazing in the pitched roof brings light into the southern living area and backyard.

North-facing glazing in the pitched roof brings light into the southern living area and backyard.

Image: Peter Bennetts

The new addition to the rear of the house consists of an open living, dining and kitchen space and is where this project comes to life. The cathedral ceiling space is immediately noticeable, a form which mimics the existing structure but improves on it by adding north-facing roof glazing, creating a beautiful play on light and shadow. As the architects put it, “We stuck with a pitched, hipped roof form, but then glazed the north and south ends and contoured the ceiling to permit the deep penetration of sunlight into the house. The roof is really where it all came together for us on this project – it respects the old, allows northern light into the living spaces (normally quite tricky with a south-facing backyard), permits natural ventilation and develops an exuberance of form that celebrates the activities taking place underneath.” The glazed and folded form of the roof is highly detailed and is undoubtedly the main feature of the space.

A “positive cooking and dining experience” was important for a client who loves dinner parties.

A “positive cooking and dining experience” was important for a client who loves dinner parties.

Image: Peter Bennetts

Architects Warwick and Erica explain how their client, and now close friend, finds expression in her life in the amount of energy she spends cooking and dedicating to dinner parties with her large extended family and friends. “A positive cooking and dining experience was central to the brief; there was never any doubt that the kitchen would be the heart of the home.” It features the same detailing found throughout the rest of the home, incorporating marble benchtops and European appliances. Behind the kitchen is a functional scullery and laundry, which keeps all of the services together and everywhere else much cleaner. The kitchen and living spaces are connected to the south-facing courtyard via timber bifolding doors, making the whole rear of the house appear seamless.

The environment created outdoors is reflective of the interior in its ability to provide a platform for entertaining. From this position it is obvious that the house operates as a whole, with each element closely tied to the next. As Warwick explained, “The relationship between new and old in Basser House can be found in every aspect and at every scale, from the roof form to brickwork patterning, planning and materials selection.”

The solutions employed to handle the ventilation, heating, cooling and light are what the architects like to consider “low-tech.” This is an approach which is becoming lost in our current way of life but has never been more valuable. Very few things in the house are operated automatically; manual systems are the preferred option for both the architects and the owner, due to their durability and the connection they provide to the elements. “Embodied energy, materials sourcing and life-cycle requirements are considered from the very beginning of every project,” says Warwick.

Products and materials

Roofing
Lysaght Zincalume Custom Orb sheeting; R 4.0 pink batts.
External walls
Recycled bricks from existing building; Austral Bricks Traditional Range pressed clay bricks.
Internal walls
Plasterboard, painted Dulux ‘Whisper White’; Signorino Tiles glazed ceramic tiles; Grant Dorman Eijffinger wallpaper.
Windows and doors
Victorian ash window frames with Intergrain clear seal; Viridian Insulite double-glazing units; Breezway single-glazed louvres; aluminium-framed flyscreens; Designer Doorware Lodden R10 door levers.
Flooring
Nullarbor Sustainable Timber recycled Baltic pine floorboards; burnished concrete screed, finished with Johnson floor wax.
Lighting
Studio Italia George Nelson Criss Cross pendant; Artemide Castore Suspension 35 pendant; Inlite Deltalight adjustable recessed downlight; Masson for Light Mondo Blok up/down wall light.
Kitchen
Amalgamated Stone Arabescato marble benchtop, honed; Austral hoop pine plywood; Miele ovens and dishwasher; Abey cooktop, Quadrato Double Bowl sink and Gessi Ozone mixer; Liebherr fully integrated compact underbench fridge; Fisher and Paykel Elegance fridge; Viridian low-iron colourback glass splashbacks.
Bathroom
Rogerseller Catalano toilet suite, C3 basin, Gas tapware and Waterslide Spin 120 showerhead; Mary Noall Duravit Vero bath.
Heating/cooling
Hunt Heating Jaga trench heaters, Biasi steel wall radiators and Tubo cast-iron wall radiator.
External elements
Nullarbor Sustainable Timber recycled ironbark decking, finished with Intergrain clear seal; Arrow Laser laser-cut screens.

Credits

Architect
Mihaly Slocombe Architects
Project Team
Warwick Mihaly, Erica Slocombe
Consultants
Building surveyor Lorenzini Group
Engineer ZS Consulting
Land surveyor Dickson Hearn
Landscaping Mihaly Slocombe Architects, Greenscapes Victoria
Quantity surveyor S. J. Foley and Associates
Site details
Location Armadale,  Melbourne,  Vic,  Australia
Number of stories 1
Site type Suburban
Site area 424 m2
Building area 208 m2
Budget $530,000
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 24 months
Construction 18 months
Website http://www.mihalyslocombe.com.au/?q=basserhouse

Source

Project

Published online: 19 Jan 2012
Words: Luke Fry
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, October 2011

Related topics

More projects

See all
A steel frame extends the geometry of the house, mediating between living space and garden terrace. Artwork: Petrina Hicks. Volume and drama: White House

This crisp addition to a Federation home exuberantly manoeuvres light, space and monochrome materials to masterfully meet the brief.

The home is an extension of the owner’s personality – she describes it as “earthy and grounded.” Safe harbour: Vikki's Place

In responding to the client’s need for a home that caters to a unique family structure, Curious Practice have achieved a fluid and unfussy home …

Referencing the geometry of the late Art Deco period, the S-shaped banquette helps zone the large open dining space, giving patrons a variety of seating options as well as privacy. Glamorous and gritty: Prince Dining Room

IF Architecture has taken cues from the history and culture of the Prince of Wales Hotel in Melbourne’s St Kilda to create a new dining …

Each room has been thoughtfully layered with iconic furniture pieces, custom-designed joinery, and premium fittings and fixtures. Populuxe pageantry: Zagame's House

Melbourne design firm Lukas Partners Interior Architecture combines bold colour, dramatic artworks and curvaceous geometries in the interiors for this new ninety-seven-room boutique hotel in …

Most read

Latest on site

Calendar