Endorsed by

Crafting perfection: Bayside Residence

This highly crafted addition to an Edwardian home by Hayball retains the existing building’s dignified formality while offering robust new spaces for celebrating contemporary family life.

The clients for Bayside Residence initially rejected Hayball’s design details because they weren’t difficult enough to build. This is an inversion of the usual parameters for successful construction detailing, but the client knew exactly what they were asking for: a return to craft. They wanted to challenge the skills of the tradespeople building the project, in a conscious counter to contemporary building practices – practices that foster mass production and streamlined assembly systems.

The existing house has been restored in heritage style, maximizing its contrast with the contemporary additions.

The existing house has been restored in heritage style, maximizing its contrast with the contemporary additions.

Image: Peter Clarke

For example, the courtyard facade is wrapped by a screen of vertical louvres, but rather than partially prefabricating them in panels inside frames for ease of installation, the detail specified a direct fixing to the concrete, requiring each one to be installed individually by hand. The client was as deeply interested in the construction and assembly of the project as they were in the program and functionality of the spaces. Their brief outlined a preferred palette of materials (stone, timber and concrete) along with spatial requirements (a living area that could accommodate extended family gatherings of forty people, walls to support a large art collection and a place to showcase their cars).

The client was familiar with Hayball’s history of using concrete, which goes back to the 1960s when Graeme Gunn was a partner. Today, most of Hayball’s work is multistorey housing developments and schools. Hayball takes on few individual house commissions, but when it does, the practice uses them to experiment with details and concepts that are difficult to trial in commercial work. In this sense, the brief for Bayside Residence was perfect – both the client and the architect were intent on going outside the normal constraints of construction economics.

Glazing behind the worktop and mirror on the island bench enhance the sense of softly lit spaciousness in the kitchen.

Glazing behind the worktop and mirror on the island bench enhance the sense of softly lit spaciousness in the kitchen.

Image: Peter Clarke

Discoveries from education planning inform the layering of spaces in the largely open-planned house, which spans three levels, including a basement. “Each space, while connected, is unique,” says project architect Thomas Gilbert, and indeed there are moments of surprise at corners and thresholds. Descending to the basement reveals a far-from-standard garage – the flooring is the type preferred in car showrooms, acoustic panels attenuate the sound and a mural adorns the walls. A cinema and bar area are lit by porthole windows that open onto the walls of the swimming pool, affording glimpses of films from underwater and of swimming bodies from the bar.

When we visited, our journey started from the existing house, which has been restored in heritage style, maximizing its contrast with the contemporary additions. The transition between old and new is marked with a wide, black steel reveal that wraps underfoot. A carefully placed wall panel, at the end of a view line down the old corridor, delays awareness of the additions until you round the corner. At this point the new light-filled courtyard, wrapped by a concrete and timber mass, is unveiled. The steel threshold also assists in the technical bridging of the gap between construction systems, from a lightweight timber structure to one of heavyweight concrete.

A lot of work went into the detailing to achieve subtle but powerful spatial effects, and the matching floor levels is one example. The living area floor plane was aligned precisely with the lawn and pool terrace, a seamless transition from inside to outside. The project was fully documented using BIM (building information modelling), a technology that allows the architect and consulting engineers to collaborate on a single digital model to resolve details in advance (normally reserved for larger projects). But despite years of careful planning, the on-­site experience and dialogue between the trades, client and architect fostered spontaneity and improvisation. It was almost as if the BIM model and the copious details resolving the design were set aside once construction got underway. “New shop drawings were done by hand on a beer carton at one point,” says Thomas.

The bathroom’s mirrored walls and views to greenery create an inviting atmosphere, the marble surfaces and copper-finished fittings adding a touch of opulence.

The bathroom’s mirrored walls and views to greenery create an inviting atmosphere, the marble surfaces and copper-finished fittings adding a touch of opulence.

Image: Peter Clarke

In a parallel to the BIM process of detailed advance planning, the process of making an in situ concrete structure involves an extended period of preparation. The placement of infrastructure is critical – once the concrete is poured around it, there is no changing it. The pour itself is relatively quick: it took three months to assemble what is essentially sacrificial timber joinery and just a few days to pour the concrete. Even so, nature managed to intervene – a rain shower just prior to the pour stained the white concrete with tannins from the wood. The colour change prompted a switch from white marble floors to a warmer travertine. The timber louvres were allowed to grey off, slowly merging with the colour of the concrete. A white rubble wall at the end of the living space was changed to a mix of browns, bringing it closer in look to the classic 1950s modernist crazy paving. One maple leaf made it inside the formwork to be immortalized in the concrete ceiling, but in general the level of perfection is impressive.

At the time of writing, the clients had been living in the house for eighteen months and were very happy – but how could they not be? They were intimately involved in the process, orchestrating a challenge for the designers and builders, and bearing witness to a form of architectural entertainment. Does the process of its making have any effect on the function of the house? The robust, tactile materials and flowing spaces of Bayside Residence are, in the end, a facilitator and backdrop to family life. Nevertheless, there is a narrative embedded in the details that will go on telling its story for many years to come, to whoever is interested in “reading” it.

Products and materials

External walls
Spotted gum from Nullarbor Sustainable Timber.
Internal walls
Castlemaine stack stone feature wall; precast concrete ceilings by Euro Precast.
Windows
Silent Gliss furnishings.
Flooring
Travertine tiles from Signorino Tile Gallery.
Lighting
Lighting from ECC Lighting and Furniture.
Kitchen
Kerlite joinery panels in ‘White’ from Signorino Tile Gallery.
Bathroom
Bisazza Bagno Hayon bathroom vanity and Organico bath, all from Perini; Abey Gessi Goccia vanity and bath taps; Carrara marble floor and wall tiles from Signorino Tile Gallery.
Other
Schindler lift.

Credits

Architect
Hayball
Southbank, Melbourne, Vic, 3006, Australia
Project Team
Robert Stent, Thomas Gilbert, Bianca Hung, Susy Gee, Didier Li Mo Chi
Consultants
Builder Paul Jones
Building surveyor Philip Chun & Associates
Consulting engineers NJM Design
Engineer Robert Bird Group
Landscaping Oculus Landscape Architecture & Urban Design
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 1100 m2
Building area 850 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2015
Design, documentation 12 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 5 Jul 2017
Words: Tobias Horrocks
Images: Peter Clarke

Issue

Houses, February 2017

More projects

See all
Interior spaces are redefined alongside terraces, courts and gardens, resulting in a warm and unpretentious home. Deep thinking: Camp Hill House

An inventive, restrained reworking of form, space and landscape by Twohill and James enhances the qualities of this old timber cottage, long-loved by a couple, …

At night when the apartments are lit from within, the rhythm of life inside is projected on the building’s facade. Photograph: Rory Gardiner. A neighbourly narrative: North Fitzroy by Milieu

This modern take on the classic walk-up apartment – by Fieldwork and Flack Studio – is arranged around a verdant central courtyard, designed to foster …

Storybook House inspires a childlike delight with its playful details, including secret compartments and an arched entry to the living room. Artwork: Sally Smart. Childlike delight: Storybook House

Folk Architects’ addition to a terrace in Melbourne’s inner-north stretches the limits of its compact site to create a pragmatic and surprising family home.

The central courtyard, lined with a landscaped garden, frames the sky and forms a pivot point around which daily life revolves. A calming plan: Courted House

Embracing the elements inherent in traditional courtyard houses, this home by Breakspear Architects in Sydney’s inner-west uses rational geometry in a way that is poised, …

Calendar