Beach House

A house with an honest, refined nature by Studio 101 Architects at the headland of Port Phillip Bay that responds to the owner’s love for Scandinavian design.

The residents of this quiet, tree-lined road in one of Victoria’s coastal communities have had their peaceful world turned upside down. Since the demolition of an old asbestos cottage on the southern side of the street and the erection of a new house in its place, there has been a marked increase in traffic. For the family concerned – a couple and their two young sons, who live here permanently – the stream of people driving past to gawp at their new house has become something of a joke. Luckily, an automated, battened driveway gate keeps the curious from wandering in to take a closer look, but it doesn’t prevent them from craning their necks over the top to take snaps.

All this attention is flattering, concedes the house’s architect, Peter Woolard of Geelong-based practice Studio 101 Architects. “But more importantly, half of those people might never have looked at architecture before,” he says philosophically. “So if this project means that they start looking at it, talking and thinking about it, then that’s a great thing.”

The north-facing house is the boldest architectural expression in the street to date. It is also one of the few eye-catching contemporary houses in the small beachside town at the headland of Port Phillip Bay, so no wonder it is drawing crowds. It stands on a large, rectangular block of almost 900 square metres that slopes down from the southern rear boundary to the street frontage. The architects took advantage of the sloping site, slotting the rear end of the single-storey house into the hillside, close to the back fence. This created room for a double-car garage and a studio to be tucked underneath, separated from each other by the centrally positioned entry.

Clean lines and a limited material palette show a modernist influence.

Clean lines and a limited material palette show a modernist influence.

Image: Trevor Mein

From the street the house’s elevation is imposing. The main living area cantilevers out over the recessed garage, cocked on a slight angle to face due north and frame views into the canopies of large, old eucalypts fringing the block.

“If we had put a deck on the front, there would have been issues of privacy,” says Peter. “Plus decks tend to be cluttered with outdoor furniture so that you lose the sense of floating and elevation when looking out from the house.” Instead, he put the deck between the primary living space (a combined kitchen, dining and living area) and the rumpus room at the rear. Wedged between the two, the central deck provides a sheltered, sunny outdoor area that acts essentially as an internal courtyard and third living space. This arrangement also maximizes winter sun penetration into both living rooms and facilitates easy cross-ventilation. “It allows the house to breathe,” says Peter.

Running through the house and the courtyard deck is a spine wall of blond concrete block that fulfils a number of functions. As well as providing thermal mass, it clearly separates the western living side of the house from the central corridor and the private sleeping and bathing wing that runs parallel to it, to the east. Starting outside as a two-storey element, the block wall borders one side of the primary living area, where it contains a fireplace as well as niches for built-in furniture. A bank of full-height joinery along the opposite side of the room houses food preparation areas and extra storage. When all the cupboard doors are closed, the kitchen virtually disappears.

A concrete block wall with a fireplace and niches for built-in furniture.

A concrete block wall with a fireplace and niches for built-in furniture.

Image: Trevor Mein

Continuing through the courtyard, the block wall incorporates an outdoor fireplace and a barbecue before it ends in the rear rumpus room, where again it contains a niche for a built-in entertainment unit. The various fireplaces and niches emphasize the wall’s depth and solidity, as does the opening from the corridor into the front living area. When crossing this threshold, the robust essence of the house is clearly apparent.

“I’m influenced by mid-century modernism adapted to meet today’s needs,” says Peter. “An expression of simple forms and a limited palette of natural materials used in a careful, considered way are the style’s key features, with materials left to age and patina over time. I hope this house doesn’t always look so new, but weathers gracefully.”

The honest, pared-back nature of the house is also due to the owners’ love for the clean lines of Scandinavian design. They are gradually filling the house with carefully selected pieces that underline the building’s quiet strength.

The brief – more functional than aesthetic – was for a relaxed family beachside home that wasn’t overly large or showy, with plenty of storage and two living areas. The result is much more than the sum of those words. It is a warm, inviting space, filled with sunshine and buzzing with the energy of the young family who live there.

Products and materials

Roofing
BlueScope steel roof sheeting; R 1.5 insulation blanket; R 3.5 batt insulation.
External walls
Cypress timber, finished with Cabot’s stain; concrete blockwork.
Internal walls
Cypress timber; concrete blockwork; plasterboard with low-VOC paint finishes.
Windows and doors
KDHW timber frames; double-glazed and argon gas; Breezeway louvres.
Flooring
LVL timber and steel structure; Victorian ash timber flooring.
Heating/cooling
Ducted subfloor mechanical system; natural cross-ventilation; cantilevered eaves for shading and vertical blade walls to the east.
External elements
Cypress timber decking.
Kitchen internal walls
Concrete block spine wall; cypress timber cladding; full-height double-glazed windows; full-height 2-pac painted MDF joinery.
Kitchen flooring
LVL timber and steel structure; select grade Victorian ash timber floor, natural oil finish.
Kitchen joinery
Mitred CaesarStone benchtops and splashbacks; 2-pac painted MDF cupboards and drawers; Designer Doorware formed angle finger grips.
Kitchen lighting
Artemide feature lighting; Sonic Lighting fittings.
Kitchen sinks & tapware
Franke fittings; Rogerseller fittings.
Kitchen appliances
ILVE freestanding oven and stovetop; Miele refrigerator and dishwasher.
Kitchen doors & windows
Protim treated KDHW timber frames; Breezway louvres.
Bathroom internal walls
Full-height ceramic tiles.
Bathroom flooring
LVL timber and steel structure; ceramic tiles.
Bathroom joinery
Mitred CaesarStone benchtops and splashbacks; mirror cupboards with 2-pac painted MDF panels.
Bathroom Lighting
Sonic Lighting fittings.
Bathroom tapware & fittings
Rogerseller basin mixer, shower mixer, bath spout and shower rose.
Bathroom sanitaryware
Rogerseller basin, bath and floor mount toilet with in-wall cistern.
Bathroom doors & windows
Protim treated KDHW timber frames; Viridian translucent double-glazed and Argon gas sliding doors.

Credits

Architect
Studio 101 Architects
Geelong, Geelong, Vic, Australia
Builder
Bolder Constructions
Barwon Heads, Vic, Australia
Consultants
Engineer MacLeod Consulting
Interiors Studio 101 Architects
Landscaping Mexted Rimmer Associates
Lighting Sonic Lighting, Artemide
Site details
Location Point Lonsdale,  Melbourne,  Vic,  Australia
Number of stories 2
Site type Rural
Building area 380 m2
Category Residential
Type New houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 1 Oct 2010
Words: Jenna Reed Burns
Images: Trevor Mein

Issue

Houses, October 2010

Related topics

More projects

See all
Balmain Rock by Benn and Penna. A material experience: Balmain Rock

Taking a restorative approach to the renovation of a sandstone cottage in Sydney’s inner-west, Benn and Penna has composed contemporary materials to pay homage to …

Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time. Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its …

Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects. Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture …

A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard. Protect and preserve: K & T’s Place

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly …

Most read

Latest on site

Calendar