Beach House Mornington

Click to enlarge
The interior is clad in hoop pine ply, which has a cocooning effect; extensive glazing balances this with a sense of openness.

The interior is clad in hoop pine ply, which has a cocooning effect; extensive glazing balances this with a sense of openness. Image: Shannon McGrath

1 of 13
The recycled-brick chimney, painted white, is a material link to the original house. The kitchenette's joinery is integrated into the lining.

The recycled-brick chimney, painted white, is a material link to the original house. The kitchenette’s joinery is integrated into the lining. Image: Shannon McGrath

2 of 13
The 48-square-metre space is programmed like a clever studio apartment.

The 48-square-metre space is programmed like a clever studio apartment. Image: Shannon McGrath

3 of 13
The bedroom in the new “studio apartment” is raised and partially screened.

The bedroom in the new “studio apartment” is raised and partially screened. Image: Shannon McGrath

4 of 13
Glazing behind the bookshelf lets natural light bounce beautifully off the hoop pine lining.

Glazing behind the bookshelf lets natural light bounce beautifully off the hoop pine lining. Image: Shannon McGrath

5 of 13
View from the covered deck out to the bay.

View from the covered deck out to the bay. Image: Shannon McGrath

6 of 13
Clad in timber, the new elevated space shifts away from the original house.

Clad in timber, the new elevated space shifts away from the original house. Image: Shannon McGrath

7 of 13
Detail of the juncture between old and new.

Detail of the juncture between old and new. Image: Shannon McGrath

8 of 13
Western red cedar frames the door to the original living space.

Western red cedar frames the door to the original living space. Image: Shannon McGrath

9 of 13
The original home’s simple, informal aesthetic is echoed in the addition.

The original home’s simple, informal aesthetic is echoed in the addition. Image: Shannon McGrath

10 of 13
Timber buttresses support the cypress and cedar-clad extension.

Timber buttresses support the cypress and cedar-clad extension. Image: Shannon McGrath

11 of 13
The original white brick house connects to the new space at a covered stairwell.

The original white brick house connects to the new space at a covered stairwell. Image: Shannon McGrath

12 of 13
At night the “tree house” staircase glows warmly from within.

At night the “tree house” staircase glows warmly from within. Image: Shannon McGrath

13 of 13

Architect Clare Cousins adds a self-contained, timber-clad “treehouse” to an original Merchant Builders’ home. Generously glazed and lined in raw ply, this clever, compact addition is both elevated and uplifting.

Despite its slightly ambiguous geographical status – no longer a seaside village, not yet an outer suburb – Mornington still feels like a place to go when you want to escape the city. The breeze blows fresh off the bay; the kids playing in the park at the end of the main street are just as interested in climbing the massive Moreton Bay fig as they are the monkey bars; and on a good day, the water at Mothers Beach is crystal clear, and tiny fish flash silver as they dart to and fro. Melbourne’s southern conurbation grows apace, but along the beach at Mornington, nature is still in the ascendancy.

Nowhere is this more apparent than in the bushy hills that rise above the sand to the east of the town centre. A diverse collection of houses – permanent residences and weekend getaways – nestles amongst remnant bushland. One of these, a Merchant Builders home, has served the same family as a beach house and home away from home since it was constructed in 1979. With a third generation now reaching adulthood, and bringing an extended family of friends and partners, the decision was made to extend.

The brief given to Melbourne architect Clare Cousins called for a new main bedroom wing, living space, ensuite, study, kitchenette and deck, and access to views of the bay to the west. A couple of major constraints had a significant influence on the final design – the positioning of the original house to the rear of the block meant that the new wing would be appended to its front; and a covenant over double-storey construction in the area demanded that the lower level be allocated to parking or storage. But as is so often the case with great residential architecture, these constraints have been used as inspiration for something completely new – in this case, a self-contained, timber-clad treehouse that elevates its owners’ daily lives both literally and metaphorically.

Timber buttresses support the cypress and cedar-clad extension. Image:  Shannon McGrath

The new wing is connected to the original via a translucent fibreglass stairway adjacent to the main entry. It’s a rudimentary space, deliberately so, which marks the transition from main house to new wing aesthetically – raw pine studs with expressed fixings establish a naturalistic, minimalist feel – and experientially – there’s no airconditioning or heating to mitigate the external weather conditions.

At the top of the stairs, the architects have packed a lot into forty-eight square metres. At one end, a bedroom and ensuite; at the other, an open deck that looks out to the bush and the bay; and in the middle, an open living area with a fireplace, study space, sink and concealed bar fridge. The bedroom is delineated by a rise in floor level of a few steps that echoes the topography of the site, and can be closed off from the main space with a sliding door. Programmatically, it’s a smart studio apartment, but the way the design has been executed, in this very particular context, makes it something else altogether.

The 48-square-metre space is programmed like a clever studio apartment.  Image:  Shannon McGrath

The interior is clad almost exclusively in hoop pine ply, tacked in place and left unfinished. Combined with Tasmanian oak floors, the material has a cocooning effect and yet, with a bank of windows along the western wall and sliding glass doors at the northern end, the space also feels open and airy. Architects (and clients) so often plump for white walls and ceilings for light and bright interiors, but here we not only see that it’s not always necessary – the Australian sun does a pretty good job of “bright” without any assistance – but that the ambience created by light bouncing off raw timber is more natural, more even, and a whole lot more relaxing.

View from the covered deck out to the bay. Image:  Shannon McGrath

With windows opened up for cross-ventilation and a cooling sea breeze in full effect, the idea of the extension as a treehouse shifts from analogy to reality. The view through the windows, and from the undercover deck, takes in a classic Australian bush scene of swaying eucalypts and, seen through their foliage, the grey-blue waters of Port Phillip Bay beyond.

This feeling of intimate contact with the natural world – the emphasis on the landscape and the experience of occupying the new wing – is instantly calming. Even viewed from the outside, the new structure speaks of nature, with cypress structural elements and Western red cedar cladding right at home in the bushy context. Just as importantly, a comfortable fit has been achieved with the original home. The chimney in the new wing, constructed from recycled brick and painted white to match the old house, is the only explicit material link between old and new. However, they’re linked at a fundamental level by an overarching aesthetic of simplicity and informality, and together create a place for relaxation and communion with the natural landscape that will be appreciated by the next generation of occupants, and perhaps a few more after that.


More project

Most read