Endorsed by

Beached House

Two forms twist and collide as this holiday retreat by BKK Architects responds to the elements and welcomes the extended family.

Viewed from across a nearby cove fringed with mangroves, this new holiday house on the shores of Victoria’s Western Port, about an hour and a half south-east of Melbourne, appears to fold back into the landscape, its roofline continuing the contour of a gentle hill behind. It would be interesting to continue to approach the house from this direction, travelling over the water to watch the building slowly growing in stature and shrugging loose the backdrop of grassy paddocks until, finally, its dark shape is silhouetted against the sky.

However, for most visitors, arrival is by car and the approach is via a straight stretch of dusty country road, punctuated here and there by low eucalypts. Across a gravelled forecourt the house sits with its back turned to the visitor, a powerful composition of split-face block wall and angled metal- and timber-clad elements. One end of the single-storey building is raised slightly higher than the rest, conjuring up an image of a twisted piece of driftwood or perhaps that of a boat, left high and dry by the turning tide, one side of its hull resting on the sand. At the western end, a room-sized timber pod interrupts the strong line of the block wall. Only a handful of openings along its length allow tantalizing glimpses into the interior.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

“The building is almost like a village that has aggregated over time,” says Simon Knott of BKK Architects, the Melbourne-based practice responsible for the design. “There is this collection of objects that form a rocky outcrop – a series of pieces joined together by the wall.”

Interrupting the block wall almost at its midpoint are two projecting zinc-clad buttresses that form a portal framing the entry. Inside the portal the walls are angled, compressing the space and channelling the visitor past the glossy black door and through into the centrally positioned living area, where floor-to-ceiling glazing frames the expansive view. There is a strong sense of the entry thrusting its way into the interior, and the plan view evinces this. The entry and living room area form a blunt arrowhead shape that pierces through the otherwise rectilinear building, dislodging one end and skewing it off at an angle to face due north.

“The living area is essentially made up of a collision of two forms,” says fellow BKK director Julian Kosloff. “The intention was that it should feel like one complete space, but by twisting it and controlling those angles, the living, dining and kitchen areas are delineated.”

The building further develops BKK’s interest in orchestrating the sequence and experience of arrival. The placement of a blank, almost monolithic, wall on the street side of the property that denies the view then gradually opens up and releases the visitor to the interior and framed, selected views, is something the architects continue to explore.

“With all our projects, the strong spine of the wall is visible when you’re within the house, so it’s about orientation as well as function,” explains Simon. “You feel sheltered and protected by it. The other side of the house is, by contrast, quite light and delicate. Both faces are responding to the elements.”

Views are strategically framed from all parts of the house, including the bathroom.

Views are strategically framed from all parts of the house, including the bathroom.

Image: Peter Bennetts

To the west of the living room, a hallway that gradually widens along its length leads past four bedrooms and two shared bathrooms. At its far end the timber pod, which functions as an informal living or retreat space, is off to one side. The interior walls and ceiling follow the pod’s angled exterior planes, giving the room a folded, origami-like quality that can be found elsewhere throughout the house.

“We’re interested in the double reading of things, of having a memory or a reference to that external form in the interior,” says Julian. “There’s an honesty about the way the external form is read internally, and there is also a simplicity of structure in doing that. Having the internal and external faces fixed to the one plane is cost-efficient.”

On the other side of the living room are the dining area and kitchen, with a door leading into the master bedroom at the eastern end of the building. Raising this private area slightly has the effect of removing it physically from the rest of the house, as well as altering the views out over the water and, in the foreground, the lap pool, which extends out from the house in line with the ensuite bathroom.

“We’re interested in the multiple ways a house can be occupied and the angled layout is in response to that,” says Julian. “When the owners are down here alone they use the master bedroom and the living space. Then, when the children and grandchildren visit, the rest of the house opens up to accommodate them. Turning the living area away from the bedroom wing increases the sense of privacy to the bedrooms. Raising the master bedroom area also celebrates this notion of zoning and allowing people to have separate spaces, giving its occupants a hidden, private view that no one else has.”

Products and materials

Roofing
Colorbond roofing; double fibreglass insulation battens; silver sarking antiglare.
External walls
Radially sawn silvertop ash shiplapped cladding, Preschem oil finish; VM Zinc Plus dark, pre-weathered Anthra sheet on plywood; Boral charcoal split-face and smooth-face DesignerBlock.
Internal walls
Plasterboard; radially sawn silvertop ash, black stained.
Windows
Capral Narrowline sashless windows and glass louvres; custom steel frame; double glazing.
Doors
Frameless pivot doors.
Flooring
Recycled tongue-and-groove stringybark; Cavalier Bremworth Moods of Monet 'Absolutely Black’ carpet.
Lighting
Euroluce lighting; Inlite lighting.
Kitchen
Stainless steel island bench with inset sink; white 2-pac finish to joinery; Miele appliances.
Bathroom
Ceramic tiles; Reece and Rogerseller fittings and tapware.
Heating/cooling
Mechanical underfloor ducted reverse cycle airconditioner.
External elements
Native planting; radially sawn silvertop ash timber battens to services screen.

Credits

Architect
BKK Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Julian Kosloff, Simon Knott, Tim Black, Jane Caught, Michael Roper
Consultants
Builder Overend Constructions
Engineer Irwinconsult
Quantity surveyor Construction Planning and Economics (CP+E)
Site details
Location Western Port,  Vic,  Australia
Site type Rural
Building area 342 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 7 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 22 Dec 2011
Words: Jenna Reed Burns
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, June 2010

Related topics

More projects

See all
The south facade overlooks a park and Fitzroy Town Hall. Two courtyard houses occupy the top floor, their courtyards seemingly carved out of the glazing. Community, not commodity: Whitlam Place

A self-initiated housing venture in Melbourne’s Fitzroy, replete with conceptual clarity, delicate form-making and extraordinary quality of finish, is a rare counterpoint to the uniformity …

Concrete panels on the facade recede, tilt and fold to provide solar protection yet also reveal sliced silhouettes of life within. A dramatically cantilevered volume accommodates a recital hall. Coalescence of art and city life: The Ian Potter Southbank Centre

The new home of the Melbourne Conservatorium of Music is a sensuous architectural vessel that supports musical learning as it mediates between performer, audience and …

Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

The bulk of the Green Square Library is buried underground, with parts emerging from the ground plane as a series of built elements and sunken voids. A diorama in a messy city: Green Square Library and Plaza

In the evolving urban precinct of Sydney’s Green Square, the unconventional organization of a library and its plaza – designed by Studio Hollenstein in association …

Most read

Latest on site

Calendar