Breathe Architecture converts a disused carpark into bespoke apartments

Breathe Architecture and developer Grocon have transformed a seldom-used carpark in Melbourne’s CBD into eight luxury apartments.

Located at the corner of Little Lonsdale and Russell Streets in the centre of the city, the new QV Eight apartments occupy the former top-level carpark of the forty-four-storey QV1 Residential Tower, originally designed by John Wardle Architects and NH Architecture in 2005 when the former Queen Victoria Hospital site was redeveloped.

The existing carpark.

The existing carpark.

Image: Bonnie Herring

Grocon approached Breathe Architecture to adaptively re-use the forgotten space. The site is directly opposite the State Library of Victoria and looks out across the iconic dome of the La Trobe Reading Room to the north. While a number of ideas were discussed, including city art studios, the developer and the architect eventually settled on creating apartments, because of the commercial value of such a prime location. Breathe Architecture used the existing shear walls to divide the space into eight apartments (two two-bedroom apartments and six three-bedroom apartments) that each span across the site from north to south. An elevated walkway, which is landscaped and vegetated, provides access to each apartment at the southern end, while balconies at the northern end capture the sun and views to State Library dome.

The apartments look out onto the top level of the State Library of Victoria.

The apartments look out onto the top level of the State Library of Victoria.

Image: Peter Clarke

“The biggest challenge for us as architects were around dealing with significant services of the tower above and the constricted ceiling heights within the existing carpark structure,” said McLeod.

Because each floor plate is different, each apartment is unique, but all of them have a northern aspect with access to solar orientation and cross ventilation from north to south. The heavy concrete of the existing structure provided an added benefit of thermal mass, which means the internal temperature range of each apartment stays constant throughout all seasons.

More projects

See all
Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time. Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its …

Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects. Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture …

A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard. Protect and preserve: K & T’s Place

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly …

The bound pages of books in a study space sit against a transluscent wall. Artwork: Bill Henson A future ruin in the garden: Almora House

Edged by an established garden and crowned by an undulating concrete roof-form, this home for collectors on Sydney’s North Shore is a carefully cultivated expression …

Most read

Latest on site

Calendar