Endorsed by

Shapeshifter: Bronte House

Archer Office has used a series of interlinking indoor and outdoor spaces, adapting an existing terrace to feel “generous, considerate and creative.”

It’s part of the conundrum of designing housing in an existing urban context. Our protected building stock is charming, but tight. We want to expand the spatial capabilities of these early-twentieth-century terraces, semis and bungalows, and often the only way is up or down. We want to capture the breeze, squeeze in a rumpus room or maybe sneak a peek at a view. Regardless of the goal, the frame is set fast at the sides, and so almost inevitably the inner-city suburban alteration is seen as a portrait-format exercise – but not always.

The human field of vision is naturally set for wide-screen format, so rather than work against this, why not work towards it? When Liv Sutton and Heath Rolls engaged Archer Office to look at reconfiguring their semi in Bronte, a beachside suburb of Sydney, a sense of open space and connections to the rear garden were critical to the success of the venture. Opening up the rear of the house as much as possible would be the typical response, but not necessarily the most successful one. Archer Office recognized this and sought to create a series of interlinked spaces from interior to exterior, eschewing a simplistic maximizing of big glass door area.

The way this was done was elegantly simple. Firstly, the front three rooms were kept and refurbished. Beyond that, the new work housing three new bedrooms upstairs is, in the architect’s words, “an elevated timber box.” Below the box, living spaces were allowed to stretch across the entire width of the site.

A timber-lined deck is carved into the back of the original roof form, creating a private outdoor space for the main bedroom.

A timber-lined deck is carved into the back of the original roof form, creating a private outdoor space for the main bedroom.

Image: Peter Bennetts

This allowed an “intimate datum” to be established across the ground floor, a set head height for all the new doors and windows that matches the height of the boundary fence and acts as a kind of picture rail around the new rooms. What this does is subtly shift everything into landscape format, although the height of the spaces is actually much higher than the datum. This frames views out the back and along the side of the living spaces in a slightly different way from what you would normally expect, seeming to draw the rear garden back towards the house.

The ground-floor spaces are fitted out with an elegant palette of concrete, marble and timber, with white-painted walls and ceilings, while four different timbers are used throughout the house. The original pine flooring works well with new oak joinery pieces and new pine flooring to the new staircase as well as on the upper floor. Spotted gum is used externally along the new fence screens and on the decking and building cladding, each surface ageing differently to create a gentle depth in the external envelope.

A white-lined staircase brings a soft light into the centre of the house, its timber balustrade screen providing a vertical tracery that edges the living room. Walking up the stairs, you notice that the entire stairwell is capped with glass, filtering daylight into these central spaces. The streak of blue sky combines with the white walls, ceiling boards and thin metal balustrade to give the upstairs areas a lightness that belies their modest dimensions.

The new staircase brings soft light into the centre of the house via a generous skylight.

The new staircase brings soft light into the centre of the house via a generous skylight.

Image: Peter Bennetts

Recessive detailing accentuates the light in the house, so when you arrive at the top of the stairs in the gallery/hall space, what catches your eye is the gradations of light and shade across surfaces and edges. The diagonal line of the timber-lined deck carved into the back of the original terracotta roof form instantly stands out against the rectilinear forms used elsewhere, and lightens the edge of the house towards the front. It also creates a private outdoor space for the main bedroom, maximizing light and ventilation.

As with the downstairs space, the stretching out of the three new bedrooms along a gallery/stairwell makes these spaces feel more horizontally than vertically proportioned. They aren’t, but they seem to be, which does affect the way you feel both about and in this house. With the edges modified, whether by skylight, horizontal datum, deck space or garden, the house shapeshifts just a little.

These decisions about the way the edges are treated are what makes this house better than most. Rigorously considering each room – the surfaces, colours, textures and volumes – and then assembling them into a cohesive whole, Archer Office has put together a house that feels generous, considerate and creative.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok in Colorbond ‘Woodland Grey’.
External walls
Woodform spotted gum cladding.
Internal walls
Dulux Wash & Wear paint in quarter-strength ‘Lexicon’.
Windows and doors
Windoor windows with Cutek CD50 oil finish.
Flooring
Concrete floors polished in Certi-Shine Clear.
Lighting
Flos Glo-Ball lamp; Brightgreen SHX Curve LED downlight; Yamagiwa Mayuhana pendant; Modular Lowie 1x LED from JSB Lighting.
Kitchen
Fisher and Paykel DishDrawer; Miele cooktop and oven.
Bathroom
Reece Mizu Bloc bath and Sussex basin set tapware.
Heating and cooling
Shade Factor External Venetian blinds.
External elements
Spotted gum decking and fence in Cutek CD50 oil finish.
Other
Dining chairs and folding chairs from Nomi; cork furniture by Archer Office.

Credits

Architect
Archer Office
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Tomek Archer, Carmen Blanco, Chris Thorp, Jeffrey Baikie
Consultants
Builder Shorebuild
Engineer SDA Structures
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 248 m2
Building area 143 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2016
Design, documentation 6 months
Construction 9 months

Source

Project

Published online: 5 May 2017
Words: David Welsh
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, December 2016

Related topics

More projects

See all
Interior spaces are redefined alongside terraces, courts and gardens, resulting in a warm and unpretentious home. Deep thinking: Camp Hill House

An inventive, restrained reworking of form, space and landscape by Twohill and James enhances the qualities of this old timber cottage, long-loved by a couple, …

At night when the apartments are lit from within, the rhythm of life inside is projected on the building’s facade. Photograph: Rory Gardiner. A neighbourly narrative: North Fitzroy by Milieu

This modern take on the classic walk-up apartment – by Fieldwork and Flack Studio – is arranged around a verdant central courtyard, designed to foster …

Storybook House inspires a childlike delight with its playful details, including secret compartments and an arched entry to the living room. Artwork: Sally Smart. Childlike delight: Storybook House

Folk Architects’ addition to a terrace in Melbourne’s inner-north stretches the limits of its compact site to create a pragmatic and surprising family home.

The central courtyard, lined with a landscaped garden, frames the sky and forms a pivot point around which daily life revolves. A calming plan: Courted House

Embracing the elements inherent in traditional courtyard houses, this home by Breakspear Architects in Sydney’s inner-west uses rational geometry in a way that is poised, …

Most read

Latest on site

Calendar