Endorsed by

A Brunswick pergola

An intricate patterned pergola by FMD Architects cleverly adapts a Queensland outdoor living concept to the Melbourne climate.

When Fiona Dunin of FMD Architects designed the extension to her brother’s house in Brunswick, in order to achieve all that he wanted and keep the construction under budget, they came up with an ingenious plan. Rather than reduce the scope of the works, they divided the job into two parts. They would leave the aesthetic centrepiece – the pergola – till later and get a professional builder to do only the simple box-like extension. The pergola they would build themselves! “A builder would look at the drawings and think it was really complicated,” says Fiona, and “complicated” equates to “expensive.” So, with her brother acting as the owner-builder, and Fiona’s husband working as the carpenter, the extended family chipped in together to finish the job.

“The pergola is the piece that connects the inside to the outside,” says Fiona. “They live outside a lot.” Her brother’s in-laws live in Queensland and they visit there regularly and enjoy the outdoor lifestyle. The pergola, with its open trellis walls to allow cross-breezes, would sit comfortably in a subtropical context. The design cleverly adapts a Queensland living concept to Melbourne weather conditions. Instead of creating a cool, shadowy space, the roof is clad in translucent sheeting, with the geometric trelliswork acting as an additional filter to the light. A portable gas heater provides winter warmth for cooking and entertaining outdoors, and the sealed roof traps warm air.

The geometric trelliswork acts as an additional filter to the light.

The geometric trelliswork acts as an additional filter to the light.

Image: Sonia Mangiapane

Stage one involved the builder knocking down the old lean-to out the back and building two new bathrooms and a north-facing, open-plan kitchen-living-dining room. An open slot in the pergola roof allows winter sun and year-round morning sun to enter the kitchen space. “They both get up early, so light was important,” says Fiona. The slot also acts as a marker for the informal entry to the house. “No-one uses the front door; all their friends come up the side,” she explains, and this is how we approach, two dogs barking and licking at us enthusiastically. Walking down the side of the house is where you first encounter the aesthetic device that elevates this project above a standard builder’s extension. The offcuts from the laser-cut plywood trelliswork are stuck to the wall in an asymmetrical composition that increases in density as you approach the pergola. Fiona calls it “embossing.”

Laser-cut panels create a protected outdoor space.

Laser-cut panels create a protected outdoor space.

Image: Sonia Mangiapane

The pattern itself was inspired by the idea of a French stocking being pulled over a leg and the way it expands into a diamond grid. Fiona describes it as one of “many pattern templates that we adapt to each project to create a tailored response.” On another project they might manipulate the density and openness to control sight-lines for town planning regulations. This time the pattern is made denser to hide downpipes and the box-gutter on the roof, and opens up to let in light and breezes. The truly miraculous aspect to this simple technique is the degree to which it works as camouflage for the crude structure that supports it. If you look carefully you can see the cheap, standard timber studs and noggings, the metal cross-bracing and the roof beams, all painted the same green-grey, yet the whole effect is of beautiful visual complexity. The translucent roof sheets give a soft ambient glow. In the evening concealed lighting creates a diffused effect, without casting shadows, subtly transforming the pergola’s appearance.

The laser-cut panels were the last things to be installed. After a quick measure up of the naked structure, the CAD files were emailed to the laser cutter with a request to keep the offcuts. The extended family came to paint them, which was a big job. “Even my five-year-old daughter helped out,” says Fiona. “The whole ‘owner-builder’ thing is a lot harder. I think everyone who tries it learns to appreciate builders more and the costs involved. But it worked out pretty well.” The doghouse will be the next stage of the project – it too will receive diamond-pattern offcuts and a matching paint job. Even the landscaping contractor has been inspired. The last stage of works will extend the pattern into the garden.

Products and materials

Roofing
Laserlite white roof sheeting
Walls
Perforated Shadowclad timber panels
Flooring
Blackbutt timber decking
Lighting
T5 fluorescent battens

Credits

Architect
FMD Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Fiona Dunin,
Consultants
Engineer TGM Group
Site details
Location Brunswick,  Melbourne,  Vic,  Australia
Number of stories 1
Site type Suburban
Building area 24 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Construction 3 months

Source

Project

Published online: 1 Oct 2010
Words: Tobias Horrocks
Images: Sonia Mangiapane

Issue

Houses, October 2010

Related topics

More projects

See all
Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

As seen in suite six, galvanized steel, carpet and timber create an unexpected but comforting mixture of materials and textures. Luxury in restraint: Drift House

Melbourne architecture firm Multiplicity has revisited a boutique hotel they designed in the Victorian coastal town of Port Fairy and added a suite of new …

Most read

Latest on site

Calendar