Beachy graphics: Burleigh Street House

Embodying its local beachside context, this alteration and addition reconsiders the suburban status quo.

There’s a change happening on the Gold Coast, and this isn’t just in response to the expectations of tourists or holiday makers. Architect Matthew Eagle suggests it’s driven by locals – in particular, a generation that has a heightened awareness of the benefits that quality architecture and design, diverse cultural experiences, and innovative retail and hospitality venues can have for their hometown. As a member of this generation, Matthew is making his own mark through his growing suite of sensitively contextual homes in the area. Burleigh Street House is a particularly impressive example of this.

From the front elevation, this house could easily be mistaken for a completely new build. However, it is an alteration and addition to an existing 1970s three-bedroom bungalow. Using the original structure allowed Matthew to achieve much more within the budget, but also means the outcome is more sustainable. On a prominent corner site with issues regarding overlooking from surrounding apartment buildings, this home needed to be introverted. Although it is inward looking in its planning, it presents itself boldly to the street. The main facade is a composition of white-painted horizontal timber battens punctuated by three large rectangles containing blocks of pastel colours and vertical battened screens. The breaking down of the solid wall into battened screens gives a hint of life to passers-by, while allowing fresh air and natural light into the transitional zone behind it. The beachy colours are taken from older fibro homes in the area; paired with the home’s simple form, it gives the impression that the house is a contemporary interpretation of the beach shack. An outdoor shower is located at the entry point on this elevation, a further nod to the beachside context.

The living room is contained within the original structure, its ceiling removed to expose the timber trusses.

The living room is contained within the original structure, its ceiling removed to expose the timber trusses.

Image: Christopher Frederick Jones

Behind this playful facade is a pathway that leads to the main house, lined with lush greenery and open to the sky. This “garden room” entry sets the scene for how the rest of the house unfolds – always with views into adjacent spaces, both internal and external. This peripheral zone allows for privacy and noise protection from the street – a water feature assists with the latter. From the pathway you can see that the front facade was, in fact, neatly concealing the carport at the western end of the site. This arrangement challenges the typical suburban response of carport and fence and, as Matthew says, “reinforces the landscape as the predominant condition.” This placement of the carport also suggests that it might become a multifunctional zone.

In order to create this buffer zone from the harsh street corner, Matthew challenged the local council’s setback rules. Giving something back to the neighbourhood character (and ensuring there is an open-air space behind the front facade) contributed to the design being approved. During this process, Matthew also suggested other ways to improve the street, such as the planting of trees along the footpath.

Transitional zones on either side of the main living area provide cross-ventilation and shade.

Transitional zones on either side of the main living area provide cross-ventilation and shade.

Image: Christopher Frederick Jones

From the garden room, you enter the main living zone, which is contained within the original structure. To give the impression of more space, Matthew has removed the ceiling and exposed the timber trusses. A pink-painted channel reaches up to a skylight to allow natural light over the centrally positioned kitchen bench. Despite this source of light, the living zone has minimal direct sunlight, avoiding the harsh heat experienced in this part of Australia. With the garden room along the southern edge of the living area, the northern edge extends into a protected outdoor room. This external area is used as an extension to the living area, with the kitchen bench crossing the boundary of inside to outside. The use of transitional zones such as this is imperative in subtropical climates, providing cross-ventilation and shade to the inner parts of the home.

The two new pavilions, one each to the north and south of the site, mirror the existing home’s gabled roof form. Each pavilion is detached from the original house to allow for a series of garden pockets deep in the plan and to moderate breezes and light. Each of the bathrooms has a feeling of serenity and refuge, assisted by the adjacent greenery in the small courtyards. Finely detailed bathroom joinery adds to this sense of luxury, making these spaces as enjoyable to be in as the main living areas. The study borrows from the existing pool, with a low-level window capturing the reflections of the water.

The two new pavilions, one each to the north and south of the site, mirror the existing home’s gabled roof form.

The two new pavilions, one each to the north and south of the site, mirror the existing home’s gabled roof form.

Image: Christopher Frederick Jones

The Burleigh Street House feels easy and relaxed, embodying the coastal way of life. It is a beach house and a permanent home, and although it presents a graphic form to the street, it is not a showy piece of architecture. This house reconsiders the suburban status quo and pushes boundaries, literally and figuratively, all within a reasonable budget. And, with its prominent siting, it will no doubt make a small contribution to the cultural shift occurring on the Gold Coast.

Products and materials

Roofing
Lysaght Trimdek in Zincalume; Bradford Anticon insulation blanket.
External walls
Milled weatherboards in Dulux Weathershield low-sheen and semi-gloss ‘White Watsonia,’ ‘Melon Baby,’ ‘Ginger Crunch,’ ‘Stella,’ ‘Black Water,’ ‘Mondrian Blue,’ ‘Indian Summer,’ ‘Duck Egg Blue’ and ‘Night Life’.
Internal walls
CSR plasterboard and fibre cement in Dulux Wash and Wear low-sheen ‘Lexicon Quarter’.
Windows and doors
Duce hardwood in Cutek clear matt sealer and painted; Centor door and window hardware.
Flooring
Hardwood and burnished concrete, both in clear matt sealer.
Lighting
Lights from Beacon Lighting and Haymans.
Kitchen
Smeg oven, cooktop and microwave; Fisher and Paykel Dishdrawers; Westinghouse fridge; Astra Walker Icon tap; hardwood benchtop and veneer; Laminex laminate in ‘Polar White’; Blum hardware; Made Measure brass pull handles.
Bathroom
Astra Walker Icon tap; Caroma Cube toilet and washbasin, and Aura bath.
External elements
Concrete, broom finished; spotted gum decking in Cutek clear matt sealer.
Other
Joinery and custom light shades made by Mosh DC Joinery.

Credits

Architect
ME
Gold Coast, Qld, Australia
Project Team
Matthew Eagle, Sofia Zuccato, Richard McRae
Consultants
Builder KTS Construction
Certifier Thomas Independent Certification
Energy management Star Rated
Engineer Westera Partners
Surveyor Jeff Tierney Surveyor
Site Details
Location Gold Coast,  Qld,  Australia
Site type Suburban
Site area 600 m2
Building area 266 m2
Project Details
Status Built
Completion date 2016
Design, documentation 12 months
Construction 6 months
Category Residential
Type Alts and adds, New houses

Source

Project

Published online: 25 Jul 2017
Words: Katelin Butler
Images: Christopher Frederick Jones

Issue

Houses, June 2017

Related topics

More projects

See all
Imagined as a pure form in the landscape, the design for Bombala Farmhouse captures the minimalist aesthetic of modernist artworks. First House: Bombala Farmhouse

When a family friend bought a property in southern New South Wales, Penny Collins and Huw Turner, of Collins and Turner, jumped at the chance …

The hotel’s two-storey accommodation villas are positioned radially across the site, with chasms between them framing views of the mountains in one direction and the sea in the other. ‘Necessary and motivating’: The Tiing

On the north coast of Bali, a new hotel responds intuitively to its local context, with accommodation carefully angled to reflect the balance of Balinese …

The museum and a cultural park have been built in the Binhai New Area on land reclaimed from Bohai Bay over the past decade. Shells, sails and upturned hulls: National Maritime Museum of China

China’s first comprehensive maritime museum at once reflects contemporary globalism, the marine history of the local area and a profoundly Australian style of architecture rooted …

While the darkness of the roof cavity appears to extend space vertically, the living room at the back of the house creates a sense of depth. In praise of shadows: Terrace House near Demachiyanagi

Atelier Luke’s diminutive Japanese-Australian architectural hybrid reconstitutes the fabric of the original townhouse in a respectful yet compelling way, creating spaciousness as much through darkness …

Most read

Latest on site

Calendar