Burying carpark creates much-needed open space in Melbourne’s Prahran

A carpark in the Melbourne suburb of Prahran has been submerged and topped with a new public park and plaza designed by Lyons Architecture and Aspect Studios.

Prahran Square is separated into nine distinct areas arranged around a central square featuring a fountain.

Kirsten Bauer, Aspect Studios director, said, “A diversity of spaces will provide a variety of experiences for the community.”

“It’s not a one size fits all square, it’s responding to the diversity of Prahran.”

Prahran Square by Lyons Architecture and Aspect Studios.

Prahran Square by Lyons Architecture and Aspect Studios.

Image: John Gollings

Facilities include commercial spaces, a water play area, an accessible “forest walk” and lawns and seating. The structure also includes ecologically sensitive features, including solar energy generation and stormwater capture and management.

The site is bounded by Izett, Wattle, Chatham and Cato streets, and sits directly to the east of Grattan Gardens. It sits between the corners of Chapel Street and Commercial Road, and Chapel Street and Greville Street.

The park represents a much-needed injection of open public space in a part of Melbourne where such facilities are scarce and the population is growing. The City of Stonnington estimates an increase of 30,000 new residents by 2036, 58 percent of which will be in the Chapel Street area. Stonnington has the second-lowest amount of open public space per capita of all Victorian council areas after Glen Eira City Council, according to a report prepared for the City of Stonnington by planning firm SGS Economics and Planning in 2011.

Prahran Square by Lyons Architecture and Aspect Studios.

Prahran Square by Lyons Architecture and Aspect Studios.

Image: John Gollings

Victorian government architect Jill Garner said, “The design for Prahran Square is a great model for change – it puts pedestrians first by locating cars underground, returning valuable open space to people.”

“Imagine the open space Melburnians could gain if this model was more prevalent.”

The carpark beneath the square contains 500 spaces and is used in large part by customers of two neighbouring supermarkets.

Lyons director Adrian Stanic said, “It’s quite unique, enabling the expansion of car parking while enhancing public space.”

Related topics

More news

See all
Di Stasio Citta by Hassell. Winners revealed: 2020 Australian Interior Design Awards

The winners of the 17th annual Australian Interior Design Awards has been announced.

University of the Sunshine Coast Moreton Bay campus foundation building, designed by Hassell. Former paper mill becomes university campus

Hassell has completed the “foundation building” for Australia’s newest university campus located on the site of a former paper mill in Queensland.

A newly funded major research project will investigate the effects of architectural work culture on the wellbeing of practitioners and students. Mental health in architecture research project receives funding

A newly funded major research project, led by Naomi Stead, will investigate the effects of architectural work culture on the wellbeing of practitioners and students.

The Victoria Cross integrated station development. North Sydney integrated station development finalized

Final designs have been unveiled for the proposed Victoria Cross station development, which includes a 42-storey office tower and a new retail laneway.

Most read

Latest on site

Calendar