BVN’s Belconnen Police Station opened

The Belconnen Police Station by BVN was officially opened by the ACT Minister for Police and Emergency Services Simon Corbell on 30 March.

The design, which uses natural, low-maintenance materials, ensures maximum daylight to all work spaces. These areas are protected from direct sunlight by the geometrically bold, white sunscreens that also create an identity for the building and provide visual privacy.

By using exposed brickwork, thermal mass has been increased, minimizing the need for heating and cooling. A solar hot water system, low-energy passive chilled beams and the harvesting of rainwater for reuse are also integrated into the design.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Dignity for all users was a key issue for BVN during the design. According to Matthew Blair, principal at BVN, “the police station is a key component of our community fabric. It represents stability and security and is a physical manifestation of our collective investment in society.”

“The new Belconnen Police Station is designed for longevity, sustainability, functionality and is most importantly an investment in the ACT community,” Blair said.

<!— /5912001/AAU_AU_MR2_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-3-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[1]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-3-mob’); }); </script> </div>

Blair pointed out that there are many users of a police station – those being held, victims of crime, visitors, volunteers and members of the force themselves – and the requirement is to make a place that has the right level of security to ensure protection where it is needed, while also providing a workplace that sustains people who are often exposed to high levels of stress. “The decision was to make no difference in the quality of the design from the front to the back of the Belconnen Station,” he said.

The result is a police station that sets a precedent for the twenty-first century in the design of the amenities for the community – including easy access for police to holding cells or out to waiting cars when responding to emergency calls and a private central courtyard opening out from the staff meal room that acts as a refuge for the officers on duty.

Related topics

More news

See all
Surry Hills Village by SJB Architects and Studio Prineas BKH Interiors and Aspect Studio. Surry Hills Village rejuvenation approved

A competition-winning scheme to rejuvenate a tired shopping centre in Sydney’s Surry Hills has been approved by the local council.

The parade ground an proposed new southern entrance designed by Scott Carver. $500m Australia War Memorial expansion unveiled

A new 4,000-square-metre Anzac Hall and a subterranean entrance are part of the biggest expansion of the Australian War Memorial since its establishment.

UTS Blackfriars Precinct Industry Hub by Tonkin Zulaikha Greer. TZG's refined design for UTS research hub

After winning a design competition in 2017, Tonkin Zulaikha Greer has further developed its proposal for a brick and glass research hub in the historic …

The 2019 Summer Place Pavilion by Chrofi. Chrofi’s ‘structurally implausible’ MAMA pavilion underway

The construction of the second instalment of the Murray Art Museum Albury’s (MAMA) annual experimental architecture project, designed by Chrofi, is underway in Albury’s QEII …

Most read

Latest on site

Calendar