Endorsed by

Cafe Bourgeois

Cafe Bourgeois by Minifie van Schaik Architects provides a retreat for Melbourne’s Docklands office workers, complete with op-art wallpaper.

Contemporary urban design flourishes despite the most stringent limitations. Everyone wants maximum effect for minimal expense, to stand out while fitting in. Among the signature high-end corporate edifices of Melbourne’s Docklands — the ANZ, NAB and Fujitsu buildings with their postmodern ornamentation and vast logos — Cafe Bourgeois occupies a slice of the ground floor of the Myer National Support Office, designed by BVN Architecture. Obviously, office workers need somewhere close by to eat, but they also need to feel they’re really taking a break from their workplace. Given BVN’s monumental grey cube of glass and steel, any local cafe design needs to have a casual flavour but without compromising the sophistication of the precinct. That’s what Cafe Bourgeois sets out to do.

Positioned just to the left of Myer’s main entrance, Cafe Bourgeois’s identity was the latest in a series of collab-orations between Jan van Schaik from Minifie van Schaik Architects and Andy Sargent from SouthSouthWest. The brilliant wallpaper design dominates photographs of Cafe Bourgeois, a gargantuan post-Riley op-art ripple which swirls across two walls, up onto the roof and down across the floor, resulting in a continuous architectural synthesis of lights, visuals and ergonomics. It’s a highly economical solution, too, a simple sticky-back vinyl print. Yet the striking photographs don’t do the subtlety of the interior justice. The juxtapositions effected by the ripple unify the diverse zones of the cafe, from the dangling hula-hoop spangled with tiny LED string lights to the display cabinets, jazzing up the ambience without overwhelming the space.

One inherent difficulty of designing such spaces requires enhancing function without obtrusiveness – nobody wants to feel that they’re being too obviously directed this way or that. With a pair of long tables to the left, the rear of the space is lined with a very comfortable timber banquette. The bench joinery is Ecoply, veneer panelling made from renewable plantation pine, with its end-grain expressed. Lighting is primarily provided by a row of task lighting distributed above the back of the bench. The floor is lined with Marmoleum, made from natural materials including linseed oil, limestone and resins, and with bactericidal and expansive properties, making it an ideal floor surface for a commercial space.

As you’d perhaps expect from an establishment named Cafe Bourgeois, you’ll find baguettes, crepes (both savoury and sweet), coffee and cakes. And the new interior makes this a very pleasant place to go for a coffee or something to eat.

Products and materials

Flooring
Marmoleum acoustic finish.
Graphics
Vinyl wall printed by Tony Guthrie of Metro Media Technologies; Installed by Visual Exposure.

Credits

Design practice
MvS Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Gwyllim Jahn, Sam Rice, Jan van Schaik
Consultants
Builder Binacon
Engineer Hive Engineering
Graphics and identity SouthSouthWest
Site details
Location Shop 3, 800 Collins St,  Docklands,  Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Urban
Category Interiors
Type Bars and cafes, Commercial, Hospitality
Project Details
Status Built
Design, documentation 4 months
Construction 1 months

Source

Project

Published online: 1 Dec 2010
Words: Justin Clemens
Images: Albert Comper

Issue

Artichoke, December 2010

Related topics

More projects

See all
The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Twin skylights meet to form an abstract infinity symbol, which represents the owners’ relationship. Coming together: His and Hers House

Sculpted around the simple daily enactment of the owners’ newly shared life, this addition to an inner-Melbourne terrace by FMD Architects represents a binding together …

Rather than demolish the original cottage, the designers and their clients opted to refresh
it with an extension that addresses the street and landscape. Coastal character: Piz House

This characterful addition to a beach shack in a former coal mining village in New South Wales, by Barnacle Studio, speaks to its historical narrative …

Most read

Latest on site

Calendar