Scaling the chimney: Camino House

Reaching out to its suburban context, this bold chimney-like addition to an existing dwelling by Bosske Architecture adds a new voice to the home while reflecting the suburb’s past.

Camino House is a small project exploring big ideas. With a background in public architecture, Caroline Hickey of Bosske Architecture considers urban notions of connection and scale on a site of just two hundred and fifty square metres. As a challenging, suburban infill project located in the inner-northern Perth suburb of Mount Lawley, the need for a small and well-formed space pushed the architects to create a generous house with an outward focus, firmly anchored in the tapestry of its suburban context.

Federation and Colonial-style houses are typical of Mount Lawley, though in certain pockets of the suburb, the largely Italian migrant population of the 1960s and 70s remodelled many of these houses, overlaying a distinctly European aesthetic. This demographic also contributed a form of suburban agriculture, integrating vegetable gardens, drying sheds and pizza ovens to the rear of many residential blocks.

The 1960s concrete verandah and facade are painted in a unifying grey tone, drawing attention to the addition.

The 1960s concrete verandah and facade are painted in a unifying grey tone, drawing attention to the addition.

Image: Peter Bennetts

Camino House is firmly embedded within this vernacular. The existing house is purposefully retained, a sustainable response that acknowledges the existing suburban streetscape. The 1960s concrete verandah and facade – painted in a unifying grey tone – neutralize the modest frontage as if fossilized, drawing attention to the bold addition rising in the background. Articulated in red clay tiles, the extension confidently mimics the surrounding roof forms, reworking the notion of a traditional chimney to provide a thermal chimney for the Perth climate. Designed in the manner of an oast, it is a tender reference to the industrious culture of the migrant community.

Internally, the existing layout of the Federation house is retained to the front and an existing room was refurbished to accommodate bathrooms and a small study nook. The threshold to the addition is subtly marked by a change in floorboard direction and, more palpably, via a black, L-shaped portal of integrated joinery. The extension takes the form of a minimalist open kitchen, dining and living volume, opening outwards to a serene, timber- decked courtyard.

The extension takes the form of a minimalist open kitchen, dining and living volume, opening outwards to a timber-decked courtyard.

The extension takes the form of a minimalist open kitchen, dining and living volume, opening outwards to a timber-decked courtyard.

Image: Peter Bennetts

The weighty upper level seems to push into the interior living volume, creating a raking ceiling around the galley kitchen and living room. This volume reveals glossy tangerine-coloured vertical panels, injecting a burst of colour into the otherwise monochromatic palette. Checkerboard tiling provides a bold backdrop to the kitchen and bathroom, personalizing the interior while subtly making reference to the punchy hues and patterns of the 1960s.

The kitchen’s island bench mirrors and manipulates the form of the threshold portal, a play on volumes of black and white building blocks. Similarly, the very corner of the upper-level floor seems to teeter on the edge of the kitchen joinery, a detail that plays once more with the house’s mass and spatial volumes. Direct views are afforded from the kitchen to the front door and beyond, fostering a connection between the interior and the front yard, which accommodates typical backyard occupations.

The lateral courtyard widens the interior volume. The timber decking acts as a continuation of the interior floor plane, while the operable glazing physically unites the interior and exterior spaces. Framed by perpendicular walls that are treated as section cuts, the courtyard appears dissected from the main volume of the house. The incisions are evident through the planed facades and mortared edge of the tiles – a standard detail, yet one not often expressed. The Pacific teak board and battens and black vertical garden sheathing on these surfaces provide a graphic, textural element to the courtyard.

The bold addition rises in the background, simultaneously eye-catching and anchored in the tapestry of its suburban context.

The bold addition rises in the background, simultaneously eye-catching and anchored in the tapestry of its suburban context.

Image: Peter Bennetts

Camino House’s upper level comprises a spare room/office and balcony, accessed via a narrow stairwell of chartreuse-coloured carpet. It is from this level that upward views to a thermal chimney shaft are offered. The play of light on the vertical planes is striking; sharp beams and soft gradients reflect off the minimalist surfaces. Louvred windows present tailored views that crop out the surrounding houses, instead framing vignettes of chimneys and roof tiles from the neighbourhood. These views take on a photographic appearance, in which the house’s context is curated and the concept of the oast is reaffirmed.

From the rear of the block, the chimney form appears vast. The tiles are meticulously detailed to achieve a continuous surface extending from the chimney to the facade below. These unified surfaces create a strikingly solid and geometric form that has a strong presence from any vantage point, bringing an element of uncertainty to the idea of “home.” Subtle nuances inherent in the natural red clay tiles impart a painterly finish to the robust form, enabling the form to meld with neighbouring roof lines.

Connection and scale become interchangeable concepts when considering Camino House. The addition thoughtfully connects with the fabric of the existing dwelling and, though somewhat self-contained, its presence reaches out to its suburban context. Through its immense scale and striking resemblance to an oast, Camino House adds a new voice to the home’s narrative, while boldly exposing the suburb’s industrious activities of the past.

Products and materials

Roofing
Marley Eternit Acme Single Camber Clay Plain Tile in ‘Red’; Lysaght Custom Orb in Colorbond ‘Windspray’.
External walls
Marley Eternit Acme Single Camber Clay Plain Tile in ‘Red’; Pacific teak board and batten from Mortlock Timber in Cutek Extreme oil finish; Porter’s Paints custom colour ‘Camino’; Atlantis Gro-Wall.
Internal walls
Plasterboard painted Dulux Enviro2 ‘Natural White’ and ‘Vivid White’; gloss panels painted Taubmans ‘Orange Relish’; plywood cabinets in Mirotone black stain.
Windows
Breezway Altair Louvre Windows; Velux electric venting curb-mounted skylight.
Doors
Alspec ProGlide.
Flooring
Bernini honed basalt tiles; Supertuft Escape Twist carpet in ‘Tease’; jarrah floorboards.
Lighting
Inlite Tuba LED; Delta Light exterior spotlights.
Kitchen
Essastone benchtops in ‘Black Truffle’ and ‘Torrone’; Miele cooktop, ovens, fridge and freezer; Qasair rangehood.
Bathroom
Caroma Cube Extension wall basin and Urbane toilet; Reece Scala tapware; Kaldewei Oval bath; Vogue ceramic tiles in ‘Pistacchio,’ ‘Ferro’ and ‘Ghiaccio’.
External elements
Winckelmans tiles in ‘Noir and ‘Super Blanc’; jarrah decking.

Credits

Architect
Bosske Architecture
WA, Australia
Project Team
Caroline Hickey, Andrew Lilleyman
Consultants
Builder McCombie Construction
Engineer Forth Consulting
Site Details
Site type Suburban
Site area 250 m2
Building area 158 m2
Project Details
Status Built
Design, documentation 6 months
Construction 6 months
Category Residential
Type Alts and adds, New houses

Source

Project

Published online: 20 Nov 2015
Words: Hayley Curnow
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, October 2015

More projects

See all
The vast plaster ceiling features copiously repeated prismatic forms, housing lights that can be varied in colour and intensity. A good Melbourne citizen returns: The Capitol

After a major 1960s downscaling and a series of ad hoc renovations, Walter Burley Griffin and Marion Mahony Griffin’s Capitol Theatre has been re-engineered to …

Darling Point Apartment by Chenchow Little. Talking Houses with Chenchow Little:
Darling Point Apartment

In this video, Tony Chenchow and Stephanie Little return to the Darling Point Apartment to literally unfold the elements of this tranquil apartment.

From the street, Mermaid Multihouse appears as grandly singular, with layered allusions to local architectural styles. Living side-by-side: Mermaid Multihouse

Twin dwellings artfully coalesce in this flexible Gold Coast home, designed by Partners Hill with Hogg and Lamb.

Auchenflower House by Vokes and Peters. Talking Houses with Vokes and Peters: Auchenflower House

In this third instalment of the Design Speaks video series celebrating 10 years of the Houses Awards, Stuart Vokes and Aaron Peters share the story …

Calendar