Campbell House

Click to enlarge
Spirit Level Designs added a pergola and sandstone verandah.

Spirit Level Designs added a pergola and sandstone verandah. Image: Brett Boardman

1 of 8
The exterior palette mixes fibre cement sheet cladding with shiplapped Western red cedar.

The exterior palette mixes fibre cement sheet cladding with shiplapped Western red cedar. Image: Brett Boardman

2 of 8
The concrete floor has solar-powered hydronic heating. Artwork is Arthur Boyd’s 1967 <em>Nebuchadnezzar making a cloud</em>.

The concrete floor has solar-powered hydronic heating. Artwork is Arthur Boyd’s 1967 Nebuchadnezzar making a cloud. Image: Brett Boardman

3 of 8
The detailing of the staircase makes a statement within the informal living room. Artwork: Neil Frazer, Gully #4, 2005.

The detailing of the staircase makes a statement within the informal living room. Artwork: Neil Frazer, Gully #4, 2005. Image: Brett Boardman

4 of 8
A light void above the staircase draws ample sunlight into the rear addition and upstairs suite.

A light void above the staircase draws ample sunlight into the rear addition and upstairs suite. Image: Brett Boardman

5 of 8
Upstairs, operable plywood panels open the room up to light and breezes, while the glass panes are fixed.

Upstairs, operable plywood panels open the room up to light and breezes, while the glass panes are fixed. Image: Brett Boardman

6 of 8
The bathroom on the first floor provides a glimpse of Sydney’s Centrepoint Tower from a vertical slot window.

The bathroom on the first floor provides a glimpse of Sydney’s Centrepoint Tower from a vertical slot window. Image: Brett Boardman

7 of 8
In a playful gesture, the rear extension peeks over the cottage roof.

In a playful gesture, the rear extension peeks over the cottage roof. Image: Brett Boardman

8 of 8

A playful extension to an early 1900s Sydney cottage by Sam Crawford Architects responds to the relaxed nature of the clients.

A sandstone wall bisected by a high stainless steel gate hints at the coalescence of old and new in this renovation and extension of a Bondi cottage by Sam Crawford Architects. Walking up a steep set of steps onto a large, elevated, north-facing front lawn, it becomes apparent that this project is full of surprises. Set back on the rear half of the property is an early 1900s cottage that is unlike any of its neighbours. The dwelling would have been built before the area was subdivided, explaining its unusual site placement, and it has been successively altered over the intervening decades. In the 1960s, enclosing the verandah with large windows and glazed doors formed a study and extended living room. A ramshackle medley of lean-to outhouses had also been tacked on the rear of the basic brick form.

Sam Crawford’s clients, a couple with three young children, love the breezy modesty of their beach bungalow. Given the long-standing friendship between architect and one of the clients, Sam embraced the opportunity for a collaborative dialogue on how best to accommodate a growing family and the need for a parents’ retreat. The couple’s brief was to extend the existing dwelling to gain a larger living area, to add a first-floor main bedroom and to address the ad hoc rear of the house without losing its original character. This presented Sam with a challenging contradiction. To simply extend upward would retain more of the rear yard; however, the new form could overwhelm the unassuming nature of the cottage. On the other hand, to extend into the south-facing back of the property would make it difficult for the new interiors to harness adequate natural light.

In the end, the decision was easy once the options had been modelled. A rear extension with an upstairs pavilion made it possible for the upper storey to just peek over the cottage roof. “I think of it as quite playful, almost like a child’s toy left sitting at the back of the house – a wooden block with a bit of colour,” says Sam. “Right from the beginning our early drawings had a sense of playfulness that has carried through, partly in response to the character of the cottage and partly in response to the relaxed personalities of the clients. It didn’t have to be a very serious house.”

The scale of the extension remains modest. The ground level comprises an open-plan kitchen, dining and living area with an inset powder room, topped by a master bedroom, dressing area and bathroom with a westerly glimpse of Sydney’s Centrepoint Tower.

The detailing of the staircase makes a statement within the informal living room. Artwork: Neil Frazer, Gully #4, 2005. Image:  Brett Boardman

Sam and project architect Claire McCaughan decided to leave the circulation and connections between spaces as loose as possible to suit the couple’s preference for informal living. They also responded to the clients’ love of their 1970s kitchen – complete with orange formica benchtops – by encouraging their selection of colours for larger panels and opting for exposed shelving on which the clients can display their extensive dining-ware collection.

A staircase and light void make a major statement in this space. A concrete plinth rises four steps before stopping abruptly, to be almost met by a floating timber stair. The juxtaposition of heavy and light materials emphasizes the play on connection and disconnection between upstairs and down.

“Upstairs is a very distinct space and we wanted people to literally ‘take a leap’ between one level and the next,” says Sam. Separating the parents’ retreat so emphatically keeps it reserved for the couple. The north-facing light void also helps divide the zones and draws ample sunlight into the rear addition and upstairs suite. In another playful twist, glass panes are fixed and plywood panels are operable such that a simple pivot will open the room up to light and breezes or shut it down for total privacy.

Externally, the material palette is restrained to fibre cement sheet cladding, shiplapped Western red cedar and glazing. Attention has been paid to passive heating and cooling principles – for example, an exposed concrete slab that provides solid thermal mass also boasts underfloor solar-powered hydronic heating that runs with incredible efficiency in cooler winter months. The outcome is that the extension is comfortable and welcoming.

Engaging landscape architects Spirit Level Designs was another crucial component in the success of the project. In collaboration with lead designer Hugh Main, the rear garden was reworked into an alfresco dining area bordered with raised planters. This area has become a favourite with the couple, who enjoy the verticality of the space and the chance to focus on the sky above.

“We very much wanted to maintain a connection to the past and to the history of the site,” recalls Sam, referring to the light touch employed on the front of the house and commending Spirit Level Designs’ contribution in levelling the front yard, reworking the sandstone fenceline and adding a pergola and sandstone verandah that echo Bondi’s early history in quarrying stone.

Throughout this project, Sam Crawford Architects has played up to the light-hearted personalities of its clients and delivered an extended home that allows for all the connections of family living as well as the sanctuary of a private retreat.


More projects

Most read