Imagination at play: Camperdown Childcare

This childcare centre in Sydney’s inner west is all about learning through play – a philosophy that not only applies to the youngsters using the facility, but which also informed CO-AP’s design process.

It is generally accepted that children learn through play. This is not an approach typically followed in architectural design. However, in an attempt to tackle a challenging brief, CO-AP has bucked grown-up design methodology, opening its exploration to the unfamiliar. In doing so, the team has created an innovative and engaging early-learning space in what was previously a nondescript industrial building in Sydney’s inner west.

The brick facade of the Camperdown warehouse does not give much away. The only hint that it is a childcare facility is the cluster of prams near the entrance door and once inside, the sound of children’s laughter and the occasional teary cry. A double surprise is revealed as an indoor landscape unfolds beneath the pitched roofs and steel trusses. The box-like warehouse provides an expansive floor area for play, allowing the architects to contain the playrooms and services to the perimeter – a simple and effective manoeuvre. The interior landscape takes advantage of the full-height ceiling, while the playrooms, which needed to be self-contained and acoustically isolated, are formed like cubby houses. An interesting dialogue is set up, much like the urban fabric of the neighbourhood, where a continuous street facade of the private realm addresses the communal space of the village green.

One of the aims of the project was to create an environment that felt “less institutional and more residential.” Not surprisingly, the gritty inner-west notion of “residential” is far from suburban. Borrowing from the language of the surrounding industrial architecture, each playroom has a pop-up clerestory window that allows natural light in to the spaces, while also creating an interior skyline when viewed from the playground. The industrial feel is continued through the use of oriented strand board and yellow tongue board for the cladding to the playrooms – robust enough to withstand the unpredictable onslaughts of toddlers at play.

Oriented strand board and yellow tongue board were used for cladding in the playrooms.

Oriented strand board and yellow tongue board were used for cladding in the playrooms.

Image: Ross Honeysett

The straightforward planning and no-nonsense materials are not left as reductive or rustic. CO-AP has deployed its hallmark precision detailing to elevate what could have easily ended up looking like packing crates into sophisticated and beguiling works of interior architecture. This is even more impressive considering that this project was outside the usual zone of the designers’ practice. To inheritors of Sydney’s minimalist legacy, CO-AP’s portfolio gleams with luxury residential and boutique retail projects. What sets them apart from many of their colleagues is their eagerness to collaborate with other practitioners and take risks.

CO-AP director and project architect Will Fung describes the studio as “a reactive practice” that likes to “collaborate with others.” For this design, Fung says that dealing with an unfamiliar typology – an old industrial building with children as the primary users – forced them to “go in naive.” While many designers might have shrunk from such a combination, Fung saw this as an opportunity to question the rules and play with assumptions. “We feel stronger with weirder briefs and collaboration,” Fung says. With close working relationships with the client and landscape architect, CO-AP was encouraged to break away from the standard cliches of bland and banal precedents painted in red, yellow and blue. The designers reminisced about the playgrounds of their childhoods and decided to “re-evaluate the overly sanitized” model that presents itself as the industry norm. Rather than bold colours, a more complex and muted palette was used. A splash of fun is introduced with a “nod to Memphis” through the Ettore Sottsass-designed laminate used in the playrooms. Texture is given precedence over colour – children have at arm’s reach myriad different materials to paw. These range from the usual soft finishes one would expect in such a rough-and-tumble environment like carpet tiles and soft-fall rubber, through to more controversial choices such as rusticated sandstone blocks used as playground seating, the strand board of the playrooms, or the original mottled finish left on the warehouse walls.

The design is progressive in many ways. By abstracting forms, textures and environments, the interior becomes more “suggestive,” a trait that Fung says allows the child to imagine and interpret. Rather than being overly simplistic and proscriptive, the interior becomes part of the children’s play. Similarly, it seems CO-AP has subscribed to this philosophy, allowing its design processes to be open to suggestion, collaboration, imagination and play. In doing so, the practice has produced a refreshing proposition for what is typically considered as an unrewarding design typology. What better place is there to start the visual literacy of a child than in a fascinating interior like this?

Products and materials

Vinyl
Armstrong Accolade Plus in ‘Carnarvon Red’ in playrooms and Accolade Safe in ‘White Spice’ in wet areas.
Carpet
Interface Cubic Colours carpet tile in ‘Sunflower’ in playrooms and Interface Cubic in ‘Purpose’ in staff rooms.
Joinery
Abet Laminati ‘Seragrafia 1243’ laminate by Ettore Sottsass in playrooms. Laminex ‘Fresh Sprout’ in bathrooms and ‘Sheer Mesh’ in utility areas.
Walls and ceilings
Oriented strand board, unfinished.
Windows and doors
Maple with natural stain.
Lighting
Wedge wall light from Masson For Light. Zara round oyster light from Domus. Clipsal Highbay light.
Sanitaryware
Caroma Junior toilet suite. Britex stainless steel handwash trough and baby bath. Blanco inset sink and laundry tub.
Tapware
Dorf Flickmixer handbasin mixer and sink mixer and Oasis sink mixer. Caroma Nordic Care accessible handbasin mixer.
Door hardware
Dalco Diablo lever sets.
Furniture
Ergerite children’s chair from MTA. Stockholm Series birch plywood tables and bookcases from Modern Teaching Aids. Playroom pigeonhole shelving and outdoor dining set from Palletable.

Credits

Design practice
CO-AP
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Will Fung, Patrik Braun, Tina Engelen
Consultants
Acoustics Acoustic Logic
BCA BCA Logic
Builder Blitz Group
Hydraulics Glenn Haig & Associates Pty Ltd
Landscape architect Fiona Robbé Landscape Architects
Landscape contractor Jamie Miller Landscapes
Mechanical contractor R & J Air Conditioning Services
Playground consultant Fiona Robbé Landscape Architects
Stormwater Ecological Design
Structural engineer Partridge
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Category Interiors
Type Adaptive re-use, Fit-outs
Project Details
Status Built
Completion date 2014
Design, documentation 12 months
Construction 3 months

Source

Project

Published online: 18 Dec 2014
Words: Sing d'Arcy
Images: Ross Honeysett

Issue

Artichoke, September 2014

Related topics

More projects

See all
Kangaroo Valley Outhouse by Madeleine Blanchfield Architects. Mirror mirror: Kangaroo Valley Outhouse

A reimagining of the traditional Aussie outdoor dunny, this shimmering cube in the landscape offers 360-degree views and quiet sanctuary.

The space is designed as a central public piazza linked by a clock tower and public forum, pictured here. Dynamic classicism: Piazza Dell’Ufficio

Branch Studio Architects has updated a dark rabbit warren of office spaces at a high school in Melbourne’s west into a “monastic” central public piazza …

On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Most read

Latest on site

Calendar