Endorsed by

‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney by Archer Office serves as a prototype for a novel approach to adaptive re-use.

If there is a relationship between furniture design and building design, Tomek Archer would know it. He won design awards for his Campfire Table while still an architecture student. Now a fully fledged architect, Tomek has headed up his own practice, Archer Office, for the past five years. The office’s project range is wide. He describes the extremes of its design output as running from “a very high level of control” as with his furniture design, to needing to wield “diplomacy” with large commercial developments. The smaller projects inform the larger ones and vice versa.

The Camperdown Warehouse project is about as close to the furniture end of the architecture spectrum as it gets. You might think that reworking an apartment interior would be the perfect project for the furniture-designer-cum-architect, but in fact it would normally be too small a job for Archer Office. It’s the first residential interior the practice has completed and the budget was tight. Tomek says he took it on because it contained such an interesting set of conditions for exploring ideas around adaptive re-use. The base building, which dates from 1926, is a former motor vehicle factory comprised of a heavy concrete frame with long-span floors and no internal structural walls. “The cool thing about the building is that it is so loose fit. And that’s something we explore a lot,” says Tomek. The design team was motivated by the idea of developing a “prototype,” as Tomek puts it – a model for adaptive re-use that could be applied to future projects.

A monolithic island bench is an anchoring point for gathering in an otherwise loose fit design.

A monolithic island bench is an anchoring point for gathering in an otherwise loose fit design.

Image: Kasia Werstak

The industrial building was converted to a residential complex in 1993. The client purchased an apartment on the first floor, which has exceptionally high ceilings (4.9 metres). This apartment contained two mezzanine bedrooms that faced the street and also blocked a lot of the available light from the double-height living spaces behind. Tomek and his client decided to completely gut the interior and start from scratch. With no structural partitions to lean on, all the mezzanine floors had to be supported on columns that reached the floor slab. Archer Office has added more mezzanine floor space, turning it into a three-bedroom apartment while allowing more light to reach the living spaces. This was achieved using black-painted steel, natural timber and generous amounts of glass, including a glazed structural floor in the mezzanine walkway. The space can be adjusted and adapted to a variety of use conditions. Sliding screens and bifold doors abound. The client couple can open the whole place as a single volume or compartmentalize it in various ways when hosting guests.

Translucent surfaces blur the line between rooms, creating a visual extension of space.

Translucent surfaces blur the line between rooms, creating a visual extension of space.

Image: Kasia Werstak

“Furniture is an adaptive re-use project,” claims Tomek. “It transforms the way space is used.” His Campfire Table, whose three timber legs interlock to form a reciprocal frame that supports a circular sheet of glass, is a physical invitation to gather, a piece of infrastructure that performs a social function. Adding or removing furniture and other interior elements to an existing space is “changing the performance,” as Tomek puts it. The kitchen in Camperdown Warehouse, for example, is comprised of a single island bench. All the appliances and cupboards are within this built-in furniture, which alters the way the kitchen performs socially. The cooktop is at one end and the act of cooking literally becomes a “performance.” According to the client, dinner guests frequently help to prepare the meal as they chat with the chef.

Just from looking at the details, it is clear that this project was designed by an architecture practice with a very good grasp of materials and the art of assembly. The inbuilt shelving in the kitchen, far from simply providing adjustable shelves, instead uses permanent welds between the steel blades to create a rigid frame that supports the walkway above. The spacing of the verticals was adjusted to accommodate rows of wine bottles in a cupboard below. By making the furniture double as structure, Archer Office maximizes space and visual elegance. A key strategy in achieving a very high level of refinement was the decision to work with a trusted steel contractor and to make a large proportion of the project out of this single material. Steel is used in the windows, the joinery and, of course, the structure. The vast majority of the details were bespoke creations.

‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Image: Kasia Werstak

In removing the previous apartment interior, the designers cut right back to the raw concrete. The original 1920s concrete appears monolithic, almost ancient Egyptian in its mass and form, especially in the main bedroom, where the column capitals are close to head height. It openly displays its industrial past, including a chopped-off wiring conduit. Archer Office has leveraged the loose fit quality of the 1920s factory, showing off just how much potential remains in industrial architecture as a typology. “I don’t know how long the apartment will last in this configuration. Twenty, fifty years?” Tomek speculates. In some ways the design is highly specific and in others highly adaptable. Either way, the whole thing could be taken out as if it were a temporary installation … just like furniture.

Products and materials

Internal walls
Viridian Lineus glass partitions.
Doors
External glass door by Aluminium and Glass Constructions.
Flooring
Havwoods American oak flooring.
Lighting
Brightgreen track lights and downlights; Flos Glo-Ball wall light.
Kitchen
Bora Basic stove; Oliveri Santorini sink; Phoenix Vivic slimline tap.
Bathroom
Oliveri Santorini sink, Kohler Chalice Vessel basin, Phoenix Blix flexible hose sink mixer.
Heating and cooling
Ozshade blinds and curtains.
Other
Custom doors and joinery by the builder; steel fabrication by Metwork Services; Campfire Table by Tomek Archer; Artek Armchair 41 "Paimio" by Alvar Aalto and Woodnotes rug from Anibou.

Credits

Architect
Archer Office
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Tomek Archer, Carmen Blanco
Consultants
Builder Arc.
Engineer Partridge
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 130 m2
Building area 130 m2
Category Residential buildings
Type Refurbishment, Residential, Warehouses
Project Details
Status Built
Completion date 2018
Design, documentation 7 months
Construction 6 months

Source

Project

Published online: 19 Jun 2019
Words: Tobias Horrocks
Images: Kasia Werstak

Issue

Houses, April 2019

Related topics

More projects

See all
The house occupies a site that, for two decades, had been maintained as a fenced private lawn. A cloister at the street corner preserves the memory of this emptiness. ‘Memory palace’: Subiaco House

A new house in Perth at once recollects and reconsiders the suburban house, employing a garden room to mediate between individual and collective suburban life.

The south facade overlooks a park and Fitzroy Town Hall. Two courtyard houses occupy the top floor, their courtyards seemingly carved out of the glazing. Community, not commodity: Whitlam Place

A self-initiated housing venture in Melbourne’s Fitzroy, replete with conceptual clarity, delicate form-making and extraordinary quality of finish, is a rare counterpoint to the uniformity …

Concrete panels on the facade recede, tilt and fold to provide solar protection yet also reveal sliced silhouettes of life within. A dramatically cantilevered volume accommodates a recital hall. Coalescence of art and city life: The Ian Potter Southbank Centre

The new home of the Melbourne Conservatorium of Music is a sensuous architectural vessel that supports musical learning as it mediates between performer, audience and …

Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

Calendar