Center for Cosmic Wonder

A first-hand account of the photosynthesis of art, fashion and retail.

Being in Japan during the longest solar eclipse of the twenty-first century was intriguing. There seemed to be a galactic flurry of excitement in the air, a supernatural glow of anticipation. Some couples had even planned trips to obscure islands where they were preparing to experience the historical occurrence (all six minutes and thirty-nine seconds of it) to full effect in matching Gore-Tex camping suits. The romantic spell cast can only be attributed to a rare meeting of science and spirituality with spectacle.

This is the exact recipe channelled by Japanese artist Yukinori Maeda when he founded Cosmic Wonder in 1998. Begun as a collaborative art project in 2007, the idea was woven into Cosmic Wonder Light Source, described by the group as “a product composed of positive spirit and physical materials reverberated with the light of the natural world.” Read: fashion label.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Meandering through the backstreets of Aoyama amid a summer downpour, I happened upon The Center for Cosmic Wonder: a cavernous space that welcomed visitors through a handle-less door propped open by a fake meteorite. As I approached I wondered if it was some kind of new-age planetarium or perhaps a day spa for the imagination. All I found was a single projected video of a group of wholesomely attractive young men and women wearing stylish clothes and acting out what seemed to be an office scenario. Some of them walked around reading books; others made notes and shuffled papers.

An opening in the corner of the room led to a second space and a footpath of concrete stepping stones within a courtyard garden. Feeling as if I had entered a private space I turned to leave but found myself caught in a shaft of refracted gold light and a third doorway: the almost hidden entrance to a shop. In here I was overcome by a distinct lack of stuff. A classic cool Japanese treatment of space - just as you might arrange a sparse Ikebana, this room seemed almost empty, but with close inspection was in fact rich with detail. Birdsong played in the background and a Japanese man in a grey bow tie greeted me softly. In the middle of the space was a kind of rack that appeared as if a piece of space junk had been adapted to serve some new purpose here on Earth. Hanging from the rack was a pair of wearable eclipses made from gold and silver fabric: ponchos of light. At this point something clicked in my mind, maybe the planets aligned. Either way, I had come full circle in my understanding; the purest of retail experiences is akin to that of an art experience - it requires empty space for thought, contemplation and wonder.

Source

Discourse

Published online: 1 Mar 2010
Words: Tai Snaith

Issue

Artichoke, March 2010

Related topics

More discourse

See all
Melbourne's temporary concrete bollards quickly turned into a canvas for street art. Contested public spaces in the age of ‘bollart’

Are security bollards an innocuous public safety device, or do they inocculate the public from the contesting interests and forces that govern public space?

Gray Puksand’s five-storey design for Prahran High School accommodates 650 students on a relatively small site. Vertical schools on the rise in Australian cities

Growing inner-urban residential populations and land scarcity have created a new typology: the vertical school. How do these schools change the way education is delivered?

Woods Bagot’s 300-metre-long Wynyard Walk reduces the time taken to walk from Sydney’s Wynyard Station to the Barangaroo waterfront from fifteen minutes to six. Australia’s urban infrastructure: a role for architect design professionals

Infrastructure – roads, rail and power supplies – is the lifeblood of our urban existence. Kim Crestani explores the expanding role of the architect in …

The north-facing steps at 1 Bligh Street (Architectus and Ingenhoven Architects) in Sydney open up the building to the street and provide a public seating area that is warm in winter but cool in summer. Artwork: James Angus, Day In, Day Out, 2011. Toward a generous skyscraper

How can we accommodate our nation’s burgeoning urban population while also responding to the climate crisis?

Most read

Latest on site

Calendar