Cervo

For a new Italian restaurant in Sydney, the collaboration of Those Architects, graphic designer Melina Wilkins and artist Nick Hall yields a ‘deer’ little local.

Cervo is Italian for deer. On Sailors Bay Road in Northbridge NSW, on Sydney’s lower North Shore, Cervo is also a local Italian restaurant with a fine dining ambition. It’s interior is the work of the newly formed practice of Ben Mitchell and Simon Addinall – Those Architects – and it’s designed to bring young foodies and old mamas alike to this bristling little pocket just off the Sydney Harbour Bridge.

Nick Hall’s chalk art unites Cervo’s two levels.

Nick Hall’s chalk art unites Cervo’s two levels.

Image: Luc Remond

The owners first found a derelict premises in a prominent location, handpicked their chef (a specialist in venison carpaccio), then came to Those Architects looking for an interior that would capture a little of the old world and a lot of the new. Set over two levels, Cervo’s interior is richly detailed with recycled timber floors and walls, matte-black painted ceilings and blackboard walls for texture, with hand-stitched leather banquets for a moody minimal luxe.

Materials are raw, but their crafting is fine. Add to that the low-key warm lighting (halogen downlights are mercifully absent) and the architects have trod well the line between ‘hunting lodge’ and fine dining room. “It’s a moody and rich interior, which is very Sydney, and there are nods to Cervo’s Italian origins – but not in an obvious way” says Ben Mitchell. “The fine leather detailing, for instance, is in the vein of that Maranello tradition, recalling the famous Ferrari trims of the 1950s and 60s.”

What pulls it all together in a spirited way are the graphics by Melina Wilkins and chalk art by Northern Beaches artist, Nick Hall, whose meandering mural of deer and a forest brings the chalkboard black walls to life. Graphic designer Melina Wilkins designed the restaurant’s distinctive logo and signage, mixing an elegant serif typeface with finely drawn antlers that extend the ‘v’ upwards into an almost abstract deer head. It’s a simple, contemporary image, with a nod to tradition – which pretty much sums up the ethos and modern Italian menu at Cervo.

Products and materials

Walls
Chalkboard. Recycled rough hewn baltic pine.
Flooring
Recycled rough hewn baltic pine.
Ceilings
Plasterboard, flat black acrylic paint.
Lighting
Bakelite fittings with edison filament globes.
Bar
Recycled rough hewn baltic pine.
Artwork
White chalk + fixative.
Wine Rack
Galvanised steel trench mesh.
Furniture
Walnut & leather.

Credits

Architect
Those Architects
Australia
Project Team
Ben Mitchell, Simon Addinall
Consultants
Artist Nick Hall
Graphic design Melina Wilkins
Lighting Those Architects
Site details
Location Sailors Bay Road,  Northbridge,  NSW,  Australia
Number of stories 2
Category Interiors
Type Hospitality, Restaurants
Project Details
Status Built
Completion date 2012
Design, documentation 2 months
Construction 2 months
Related topics

More projects

See all
The home is an extension of the owner’s personality – she describes it as “earthy and grounded.” Safe harbour: Vikki's Place

In responding to the client’s need for a home that caters to a unique family structure, Curious Practice have achieved a fluid and unfussy home …

Referencing the geometry of the late Art Deco period, the S-shaped banquette helps zone the large open dining space, giving patrons a variety of seating options as well as privacy. Glamorous and gritty: Prince Dining Room

IF Architecture has taken cues from the history and culture of the Prince of Wales Hotel in Melbourne’s St Kilda to create a new dining …

Each room has been thoughtfully layered with iconic furniture pieces, custom-designed joinery, and premium fittings and fixtures. Populuxe pageantry: Zagame's House

Melbourne design firm Lukas Partners Interior Architecture combines bold colour, dramatic artworks and curvaceous geometries in the interiors for this new ninety-seven-room boutique hotel in …

Louvres around the courtyard's glass walls allow for privacy and help to create internal vistas between rooms. Raising the rafters: Redfern Warehouse

In converting a former warehouse in Sydney into a comfortable family home, Ian Moore Architects have applied a soft touch, retaining original brick walls and …

Most read

Latest on site

Calendar