Endorsed by

Nick’s Head Station

The revival of an historic Maori landing site at Poverty Bay, wins New Zealand’s highest landscape architecture award in 2013. Michael Barrett reports for Urbis.

It’s a powerful place of memory, Young Nick’s Head, at the southern end of Poverty Bay, near Gisborne, New Zealand. The area is cited as the landing place of the Horouta and Te Ikaroa-a-Rauru waka on which Maori settlers sailed in sometime around 1350. The headland was the first land sighted by the crew of the Endeavour. With people came the start of the decline.

In 2002, New York financier John Griffin acquired Nick’s Head Station, which comprises the promontory, and coastal, wetland and farming areas. Griffin asked college friend Thomas Woltz, of American landscape architecture practice Nelson Byrd Woltz, to inspect the land, which he duly did. Woltz’s description of Nick’s Head as “an ecological disaster zone” may not have been exactly what Griffin was expecting to hear. Issues worth noting: denuded hills and cliffs following gravity’s inevitable call; a rat and stoat infestation that had long since tolled the bell for migratory bird life; and a significant wetland, drained by previous owners for stock grazing.

Griffin chose very well when he asked Woltz to repair his land. A decade on, the Nick’s Head Station Stewardship Master Plan project has been awarded New Zealand’s highest landscape architecture prize – the NZILA George Malcolm Supreme Award (2013). (Other winners this year include Victoria University’s School of Landscape Architecture for its research into the role of landscape in earthquake planning and recovery and Reset Urban for its revitalization of Parnell’s Judge’s Bay.)

The Orongo Wetland at the southern end of Poverty Bay, NZ.

The Orongo Wetland at the southern end of Poverty Bay, NZ.

Image: Nelson Byrd Woltz

In accepting the award in Auckland, Woltz revealed himself as a charming and gracious speaker with an aptitude for dispensing credit where credit is due. The award, he said, was due to very close collaboration between an army of specialists and locals: biologists, ecologists, iwi, farmers, landscape architects, architects and conservationists.

Hillside planting begins reforestation of the station.

Hillside planting begins reforestation of the station.

Image: Nelson Byrd Woltz

Nick’s Head Station is a long-term project, complex and layered, but with many grace notes. One is the Xcluder fence that protects the headland from those aforementioned vermin. In the face of local criticism that it blighted the landscape, Woltz likened it to an ecological version of Christo’s Running Fence. Tuataras now live safely behind this ecological artwork and migratory birds have returned. Shearwaters, petrels and gannets are recalled to the land by what is, apparently, an unholy cacophony issued from a cunningly conceived, solar-powered audio device.

Sculptured gardens surrounding the homestead.

Sculptured gardens surrounding the homestead.

Image: Marion Brenner

Adjacent to the promontory, a wetland has been reconstructed; it’s based in part on a pattern devised by Brazilian landscape maestro Roberto Burle Marx and “designed to look constructed, as a reminder that we can destroy”, says Woltz. There has been revegetation, 600,000 native plants, and a low-slung steel bridge clad with recycled timber to span the flood plains of the Maraetaha River. There are artfully organized citrus orchards and sweeping shelter belts. Farmland has been converted from what Department of Conservation once described as a “marginal economic proposition” into a productive, best-practice example of what modern farming could be like.

At the historic homestead, beautiful, sculpted gardens intertwine the cultural and ecological narratives that have been distributed across the wider realm. Like the rest of the project, it proves that landscape restoration can be both artful and highly functional – and is something that this country needs more of. As Woltz says, “Agriculture is a place where you can really get your design on, do a lot of good and really transform cultural landscapes.”

Credits

Landscape architects
Nelson Byrd Woltz
Site details
Location Gisborne,  New Zealand
Site type Coastal
Category Landscape / urban design
Type Adaptive re-use, Heritage
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 5 Aug 2013
Words: Michael Barrett
Images: Marion Brenner, Nelson Byrd Woltz

Issue

Urbis, June 2013

Related topics

More projects

See all
Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

As seen in suite six, galvanized steel, carpet and timber create an unexpected but comforting mixture of materials and textures. Luxury in restraint: Drift House

Melbourne architecture firm Multiplicity has revisited a boutique hotel they designed in the Victorian coastal town of Port Fairy and added a suite of new …

Most read

Latest on site

Calendar