Christian Residence

Click to enlarge
The clean lines of the new extension are complemented by a recycled brick wall, at the junction between old and new.

The clean lines of the new extension are complemented by a recycled brick wall, at the junction between old and new. Image: Derek Swalwell

1 of 5
The existing Federation front of the dwelling is retained, hiding the new modernist extension to the rear.

The existing Federation front of the dwelling is retained, hiding the new modernist extension to the rear. Image: Derek Swalwell

2 of 5
The timber-lined floor and ceiling extend the living area into the rear yard, with three-panel sliding doors peeling back to allow a flow from inside to out.

The timber-lined floor and ceiling extend the living area into the rear yard, with three-panel sliding doors peeling back to allow a flow from inside to out. Image: Derek Swalwell

3 of 5
Both the ceiling and the floor literally project into the backyard.

Both the ceiling and the floor literally project into the backyard. Image: Derek Swalwell

4 of 5
The extension is attached to the existing house by a strip of glazing, allowing light to penetrate onto the brick wall.

The extension is attached to the existing house by a strip of glazing, allowing light to penetrate onto the brick wall. Image: Derek Swalwell

5 of 5

Responding to the clients’ clearly defined intentions, this home is a clean, simple extension that carefully delineates old and new.

It is fashionable among architects to retrospectively attribute to their architecture something of an abstract quality, a hint (rarely articulated) that the intent or the making were somehow arcane, difficult to fathom or shrouded in mystery. This might have its uses - for example, it makes writing design reviews easier - but in speaking with Matt Gibson of Matt Gibson Architecture and Design, I am subjected to no such sleight of hand.

Matt describes the Christian House in Flemington in simple terms and, in many ways, it is a simple house wrought from clearly defined intentions. The house is situated on a leafy street in Flemington in Melbourne, and the description of the project tells a story familiar to the inner suburbs of our Australian cities. The clients purchased a single-fronted Federation-period dwelling of typically robust form on an unusually wide block and were determined to renovate by extending the dwelling at the rear, following the demolition of an existing lean-to of little use. By creating a new pavilion at the rear, the occupants would gain access to the backyard and create an open-plan, far more contemporary way of living “out the back.”

The husband and wife clients had differing views of the relative values of the old and the new. One highly values the charm of the period dwelling, while the other is in the business of building stadia and other highly engineered construction projects and, as such, saw some potential for drama and virtuosity in the new pavilion. The architect’s response to these differing views was to cleanly delineate the existing and the new, and this idea is taken right down into the construction detailing. The new protrusions and attachments to the old house barely touch it, with strip mirrors and panes of glass forming the boundary between the two. In some cases, the only physical contact between old and new is a narrow glass panel, chased neatly into the brickwork.

The clean lines of the new extension are complemented by a recycled brick wall, at the junction between old and new. Image:  Derek Swalwell

In the old house a straightforward renovation has been completed, with the interior reduced to a minimal white and the floorboards and timber details stained and restored to emphasize their warm patina. Externally, the tuck-pointing has been restored on the front facade and side entry wall, returning to the house some of its original detail. The side wall of the original house has also been opened up with two large windows, finished in floor-to-ceiling glazing - one of which opens to the narrow side courtyard. This simple device effectively removes the darkness and sense of “gun-barrel” enclosure common to single-fronted terraces.

The main extension to the house occurs at the rear, in the form of three crisply defined boxes that serve three different functions. The main, central box contains the open-plan living space, a high volume that is open-ended, spilling out into the backyard. This form contains the kitchen, the dining space and a lounge area. This box is clad in a compressed sheet product with a micaceous oxide paint finish, giving it an industrial aspect.

Adjacent to this is the garage and, on the opposite, narrow side, a service pod containing the laundry. These two boxes are finished in stained timber battens, set horizontally on the facades. For planning reasons, and for visual hierarchy, these two boxes are set at a lower height than the main volume.

Both the ceiling and the floor literally project into the backyard. Image:  Derek Swalwell

The central volume is where the clients’ desire for some relatively bold engineering comes into play. The open-ended high room features timber-lined horizontal planes that extend the floor and ceiling out into the rear yard, connecting the living volume to the horizon. Tall, three-panel sliding glass doors peel back to allow a continuity of space between interior and exterior, and the view of the sky further heightens the sense of lightness and the openness of the interior. The result is visually dramatic and, at night, the lighting design emphasizes the separation of the parts, causing the timbered ceiling plane to appear to “float,” separate from the walls.

The fundamentals of residential design have been attended to by Matt and his team. The narrow glazed link between the old house and the new pavilion allows the occasional strip of precious sunlight to pick out the warm brick of the old wall and a high clerestory window of glass louvres in the living pavilion draws northern sunlight and ventilation deep into the living spaces, which otherwise face south.

When considered in the context of the street, the Christian House is a polite neighbour, choosing to display its modernist aspirations unambiguously, but set back from the street. The dominance of the Federation part of the dwelling is sufficient to meet the requirements of the heritage overlay that falls over the site and, all things considered, this would be an easy house to live with, as a neighbour or an occupant.


More projects

Most read