Endorsed by

City Frame House

Coarchitecture has reconfigured a 1929 timber bungalow to take advantage of its stunning views, while retaining the romance of a Queenslander.

Despite its inner-urban location, Brisbane’s New Farm is surprisingly suburban and even a little agrarian. Pleasing vestiges of early European settlement are evident in its remnant market gardens and in the charming stock of Victorian and Art Deco buildings. A veritable “Little Italy” still survives, courtesy of the many Sicilian migrants who called it home and set about crafting cheeses, curing meats and cultivating grapes. Backyard sheds and undercroft cellars served as grappa distilleries, chook pens and pig ovens, somewhat countering the area’s claims to density and taking advantage of the rich soil of the riverside flood plains. Good coffee was well and truly on the agenda in New Farm decades before ersatz instant powders were abandoned in favour of freshly roasted Arabica beans.

Craig Channon and Dearne Dettrick of Coarchitecture secured a patch of New Farm history when they purchased their 1929 timber bungalow. The triple-gabled home sits on top of one of the area’s highest hills, enjoying both a north-easterly aspect and a fine surveillance point south-west to the city and Story Bridge. As is often the case with Brisbane’s hilltop vantage points, the foreground of plunging gullies and winding streets is largely obliterated by dense foliage, leaving just a bunch of rusty red pyramid roofs spearing through the greenery. The stunning spectacle was somewhat ignored by the layout of the original home, where activities were focused inwards. “We bought the place from an elderly Italian couple who’d lived here for forty years,” explains Craig. “The city view was totally hidden by trellises in the backyard.”

The pixelation of the entry tower allows shafts of light to penetrate the brick screen, creating a memorable arrival point.

The pixelation of the entry tower allows shafts of light to penetrate the brick screen, creating a memorable arrival point.

Image: Jon Linkins

With ceilings entombed in plasterboard, and the kitchen subsumed by yellow laminex, it took Craig three months as owner-builder to strip the layers and reveal some of the building’s original qualities. The couple has redeveloped the house and garden as a family home for themselves and their two sons, as well as incorporating a studio for their practice on the ground level.

Re-positioning the house close to the western boundary afforded maximum use of the site. With a lift up, a twist to straighten and a shift sideways, the full ten-metre site width could be used. A 6.5-metre firewall now delineates the eastern boundary and acts as an entry marker. Beginning at the laneway arrival point as a two-metre garden boundary wall, the finely crafted brick structure converts itself into a perforated tower that incorporates the interior entry foyer and stair. “Avoiding the typical Queenslander plan of a central entry point leading into a hallway gave us more living space inside,” says Craig.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

The entry tower is a memorable arrival point. Shafts of light penetrate the screen in an overblown pixelation. Breezes and rain are controlled by a series of pivoting vertical glass panels that sit discreetly inside the perforations. The tower is at once light well, chimney and welcome beacon. A generously proportioned blackbutt stair folds its way up. The blackbutt also serves as connection point between the old weatherboards of the original exterior and the new bricks.

The bricks match the proportions and colour of the weatherboards, reducing the exterior to simple forms. The crisp effect is heightened by the mitred corners and non-visible mortar. Craig’s collaboration with bricklayers Elvis and Rose also led to some delightful patterning and much painstaking sorting of bricks on site. It was, he says, “a bit like dental work.”

The back wall has been replaced by a wall of operable glazing that opens to a grand outdoor room.

The back wall has been replaced by a wall of operable glazing that opens to a grand outdoor room.

Image: Jon Linkins

A shell of VJs remains as interior walls and ceiling. Large joinery modules are inserted into the spaces as room dividers, storage units and walls, avoiding a big open plan. The back wall of the original home has been replaced by a wall of operable glazing that opens to a grand outdoor room. The room has all the romance of the Queenslander, with its exposed bracing and deep shading. But the main event is in what it frames so perfectly through a deep reveal: a view to the redeveloped garden and the spider web peaks of the Story Bridge.

The garden was crucial to the planning. It is both an adventure land for the couple’s sons and a plot for a fledgling orchard and herb garden. A level patch of lawn was established at ground level, with easy access from children’s play areas and the practice studio. It conceals a twelve-thousand-litre water tank and is framed along the sides by trenches of tall plantings as privacy screens from neighbours. Across the lawn is a timber footbridge that fords a swale and provides easy access to the paths winding under and around the fruit trees, and to a trampoline. The shed, which had once been the roosting place for chickens inherited from the previous owners, is now home to tools and lawnmowers. In time-honoured New Farm tradition, the scene is about as bucolic as a suburban landscape can be.

Products and materials

Roofing
Existing roof, repainted with Dulux Weathershield; Fielders Snaplock roofing, Zincalume finish.
External walls
Weatherboards, painted Dulux Weathershield; Bowral dry-pressed brick, ‘Simmental Silver’.
Internal walls
Pine VJ, painted Dulux ‘Designer Silk’; plasterboard, Level 5 plaster with gloss paint.
Windows
Breezway louvres, clear anodized with painted hardwood frames; laminated glazing with translucent interlayer.
Doors
Architectural Windows and Doors aluminium bifolds.
Flooring
Hanson Terracrete with Hiperfloor finish; Gympie blackbutt tongue-and-groove flooring with Feast Watson decking oil; ironbark hardwood decking.
Lighting
Custom Yellow Goat dining pendant; Megabay LED downlights and uplights, Erco LED facade lights and WEEF Metal Haide floodlights supplied by Raylinc.
Kitchen
Corian Glacier White benchtops; 2-pac cupboard fronts; KWC Inox sink mixer.
Bathroom
Corian benchtop; Grohe mixers; Classic Ceramics Vogue wall tiles and dense sandstone; Rogerseller basins, toilets and accessories.
External elements
Architectural Ceramics Slate and Stone granite terrace tiles; Bowral ‘Simmental Silver’ dry-pressed brick.

Credits

Architect
Coarchitecture
New Farm, Brisbane, Qld, Australia
Consultants
Senior designer Dearne Dettrick, Craig Channon
Site details
Location Brisbane,  Qld,  Australia
Site type Urban
Site area 600 m2
Building area 330 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 9 months
Construction 14 months

Source

Project

Published online: 30 Sep 2011
Words: Margie Fraser
Images: Jon Linkins

Issue

Houses, August 2011

Related topics

More projects

See all
Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

The bulk of the Green Square Library is buried underground, with parts emerging from the ground plane as a series of built elements and sunken voids. A diorama in a messy city: Green Square Library and Plaza

In the evolving urban precinct of Sydney’s Green Square, the unconventional organization of a library and its plaza – designed by Studio Hollenstein in association …

The 2018 NGV Architecture Commission Doubleground reflects on the fractured nature of memory and the iconic Roy Grounds-designed spaces of its location. Bottom left: Draped Seated Woman (1958), Henry Moore. Memory lane: Doubleground

Marked by fluid boundaries and tilted terrain, Muir and Openwork’s installation is a potent reflection on architecture, experience and the relationship of memory to place.

In the dining and sitting spaces, solid walls give way to operable glazed panels that allow the pavilion to be transformed into a platform. A strong sense of place: Three Capes Track Lodges

Part of an evolving tradition of place-sensitive architecture in the Tasmanian wilderness, these walking lodges sit back in the landscape and let the spectacular scenery …

Most read

Latest on site

Calendar