Mission reborn: Clayfield House

For the first stage of a series of architectural interventions in a Spanish Mission-style house in Brisbane, Twohill and James has already improved the amenity over the home’s three levels.

A series of interventions has subtly yet significantly transformed this 1930s Spanish Mission-style home in Clayfield, Brisbane. Together they treat residents and visitors to an architectural degustation, a sampling of the best work in the expanding repertoire of young architects David Twohill and Emma James.

David and Emma, who together make up the practice Twohill and James, approached the project as a masterplan of staged work and presented it as a shopping list of alterations dotted over three levels of the house and garden. The first stage of work included a self-contained au pair residence at lower ground level, a renovation to an existing hacienda/outdoor room and new pool pavilion at ground level, and the irresistibly named “leopard dresser” and “bedroom nest” upstairs.

The bedroom nest, overlooking the pool, is made magical by a triple-vaulted ceiling. Image: Natalie McComas.

The bedroom nest, overlooking the pool, is made magical by a triple-vaulted ceiling. Image: Natalie McComas.

The bedroom nest extends a new main bedroom and ensuite in a gable-formed extrusion from the upper level of the house over the existing hacienda below. With its generous openings and contemporary black facade, it contrasts sharply with the otherwise traditional form and white rendered walls of the original house. In a deliberate move to strike balance, terracotta tiles are used as they are on the original roof, and these unite the whole. Twohill and James’s architectural expression manifests in the detail and this is evident in the diamond-cut edges of the new terracotta roof tiles, which transforms the expression of this material from traditional to contemporary.

Inside the bedroom nest, the simple white room is made extraordinary by virtue of its triple-vaulted ceiling and the generous corner aperture framed by an oak timber joinery bench. Afternoon light dazzles on the underside of the curved vaults; blue from the pool below and pink and orange from the bathroom spaces behind. The shower room and bathroom are positioned back to back, and inside these small spaces the virtuosity of both material and craft are expressed wholeheartedly.

The shower recess is one of the most beautiful spaces in the house, made special by the prism-like light box of frameless pink glass forged into the ceiling. This skylight captures a view to the sky and bathes the white-tiled room in a soft pink hue. This shade is deepened by the salmon- and rust-coloured veins of the marble that lines the light box and finishes the top of a low shelf. Femininity is further embraced in both the rose-coloured floor tiles and blush finish of the chimney flue outside. In a delightful coincidence, spring delivers more pink in the form of a blossoming frangipani tree, captured in a view framed by the corner shutter window.

The new black facade starkly contrasts with the existing white house, but they are united by terracotta tiles. Image: Natalie McComas.

The new black facade starkly contrasts with the existing white house, but they are united by terracotta tiles. Image: Natalie McComas.

Adjacent to the bedroom nest, within the bounds of the original house and at the centre of the walk-through robe, is the leopard dresser. It’s an impressive name for a rather spectacular piece of joinery, which the architects say took more time than any other to design and detail. The dresser is designed to store small and precious items and it does so with elegant extravagance. Two timbers, American oak and white oak, are spliced together to express the moment where the unit flexes to form the back of a bench seat. Daintily tapered timber legs are a nod to the aesthetic aplomb of fine French furniture. Two glass display boxes showcase the cherished, found objects lovingly collected by young daughters and delivered here for safekeeping.

At ground level, the renovated hacienda and new pool pavilion improve the connection between house and garden. On the silver timber platform at the pool’s edge, breakfast can now be enjoyed most mornings in the subtropical sunshine. Inside the hacienda, a few smart moves have also improved its usability. A new hearth and fireplace replaces an awkwardly positioned threshold in the centre of the room. Further along, a coffee station occupies another nook that is part of a new arched opening, connecting to a new bathroom and shower behind. The raising of the ceiling, made possible by the construction of the bedroom nest above, has magnified the presence of this space, which remains the centre of daily living.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

The au pair’s residence brings into one space many of the architectural devices explored in other areas of the house. Bespoke, frameless glass doors and black gloss wall tiles announce this contemporary insertion into the basement. A small recess made to accommodate a light, which is positioned to illuminate the keyhole to this cave-like lodging, is a signature flourish that marries aesthetics and functionality. Joinery elements forming low benches, towel rails and shelves are realized as they are elsewhere, with exceptional craft and feminine profiles.

Twohill and James’s trademark strategy of realizing design through intimate and careful detailing underscores the practice’s aptitude for making meaningful architecture. Above all, the pair’s work celebrates the ceremony of daily life. This is evident in the design of their leopard dresser, where from a cushioned leather pew, one can gracefully slip into a pair of high heels and revel for a moment in the joy of this simple pleasure.

Products and materials

Roofing
Recycled terracotta roof tiles.
External walls
James Hardie HardieFlex fibre cement sheeting and timber cover strips in Resene ‘All Black’; gloss black wall tiles.
Internal walls
Plasterboard, painted white; tiles in gloss white and gloss black; All Stone Specialists Orazia Gold marble, polished.
Windows
Duce custom timber windows, painted black; Centor sliding window hardware; Vanceva glass in ‘Coral Rose’.
Doors
Dorma hardware and frameless glass pivot doors.
Flooring
Blackbutt timber flooring, stained black; Winckelmans floor tiles in pink, green and terracotta.
Lighting
Lee Broom pendant; Otylight Pop 03 recessed downlights; Accento Hanging external brass pendants from Gardens at Night.
Kitchen
Gessi Oxygene mixer; Smeg oven; Fisher and Paykel dishwasher; stainless steel benchtop; American oak joinery and door fronts.
Bathroom
Gessi Goccia basin mixer and spout; Parisi basin; American oak towel rails by Twohill and James.
Heating and cooling
Ducted airconditioning.
External elements
Pool deck constructed by Richard Turnbull.
Other
Custom furniture by Twohill and James.

Credits

Architect
Twohill and James
Brisbane, Qld, Australia
Project Team
David Twohill, Emma James
Consultants
Builder Hammersmith Design and Construction
Carpenters Chris Rainbow and Stephen Hall
Engineer Bill Short (design), Morgan Consulting Engineers
Joiner Arris Projects
Site details
Location Brisbane,  Qld,  Australia
Site area 809 m2
Building area 405 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses
Project Details
Status Built
Design, documentation 6 months
Construction 8 months

Source

Project

Published online: 18 Mar 2015
Words: Michelle Bailey
Images: Twohill and James

Issue

Houses, December 2014

Related topics

More projects

See all
The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

The marble of the kitchen’s bespoke island and splashback punctuate an otherwise moody colour palette. Moody hues: 1906

A compact apartment in inner-city Sydney is transformed into a bijou home distinguished by rich colour and decadent materiality: 1906 by Amber Road.

The square’s design integrates architecture, landscape and art, including a nine-metre statue, Wirin, designed by Tjyllyungoo (aka Lance Chadd) and sculpted working with Stuart Green from Big Spoon Art Services. ‘Genuinely inclusive’: Yagan Square

The collaborative design for Yagan Square in the heart of Perth returns the site to its origins as a people’s meeting place and links previously …

Most read

Latest on site

Calendar