Endorsed by

Commendation for Housing

This is an article from the Architecture Australia archives and may use outdated formatting



DESCRIPTION
The residence is situated on a densely timbered, sloping 3,000 square metre hill block overlooking the Kalamunda National Park. The building is located toward the rear of the block to take maximum advantage of the distant views and to ensure that most of the natural vegetation is undisturbed. Landscaped areas are restricted to the southern portion of the site. The built form comprises two single level pavilions, separated by the entry and linked via an elevated timber deck, which provides outdoor entertainment areas with northern views and swimming pool access. Natural ventilation and extensive natural light were considered vital. Ventilation is facilitated via low and high level openings along the southern portion of each pavilion. Natural light has been brought in by separating the roof and ceiling elements above the rammed earth wall. This wall, along with eaves overhangs, ensures that the climatic conditions within are reasonably stable, without air-conditioning. The extensive glazing to the north pavilion is protected via electrically operated, external sun control blinds and extensive eaves.

JURY VERDICT
Two generous single-level pavilions, separated by the main entry and a long strong blade wall of ochre rammed earth, and held slightly cranked apart beneath seemingly floating roofs, constitute the primary form of the striking house in hilly woodland east of Perth. The northern steel and glass pavilion constitutes the major living space and principal bedroom and overlooks the Kalamunda National Park. The southern pavilion, on the other side of the powerfully expressive wall, contains dining, kitchen, bathroom, guest bedroom and garage and maximises the use of southern light. Natural ventilation, natural light,
expansive views, generous decking areas and a minimal palette of materials make this a spirited late modern achievement and exemplar in a state which traditionally has lacked adventure and invention in its housing.

Residence Mundawaring Weir Road
Project Architect, Design Architect, Interior Designer Jürg Hunziker. Project Team Debra Hunziker. Structural Consultant Ove Arup & Partners. Hydraulic Consultant OMA Design Services. Lighting Consultant Illumination Services. Builder Trevor Warren Building. Photography Sally Grainger, Jürg Hunziker.

Source

Archive

Published online: 1 Nov 2000

Issue

Architecture Australia, November 2000

More archive

See all
Houses 124 preview

Introduction to Houses 124.

AA September/October 2018 preview

Local and global recognition: An introduction to the September/October 2018 issue of Architecture Australia.

August issue of LAA out now

A preview of the August 2018 issue of Landscape Architecture Australia.

May issue of LAA out now

A preview of the May 2018 issue of Landscape Architecture Australia.

Calendar