Endorsed by

Layer by layer: Concrete House

Made of timber, stone and steel, and topped with concrete, this rectilinear house by Matt Gibson Architecture and Design is the result of exceptional integration and interaction between layers.

To describe this new house, designed by Matt Gibson Architecture and Design and located in bayside Melbourne, is an exercise in the careful use of adjectives and qualification. For to speak solely of the materials as we see them from the street – stacked stone, blackbutt timber, black steel, glass, lots of concrete – is to risk conjuring mental images of something massive, monolithic, possibly austere. But in the hands of this practice, these materials have been used to achieve a very different effect, as you can surely see in the photographs accompanying this review. The timber-and-stone-clad lower level recedes among the shadows of the front garden; this part of the facade is wonderfully textured, with the black-steel-shrouded entry providing a central focal point. But what really catches the eyes of passers-by is the upper level. Essentially a concrete frame to a wall of glass, it’s large and rectilinear but certainly not massive or monolithic, flaring outwards like some elegant aperture for observing the outside world.

The double-height living area opens to the rear garden, the lofty space made to feel even more airy by its connection to the outdoors. Artwork: Susan Knight and Trevor Mein.

The double-height living area opens to the rear garden, the lofty space made to feel even more airy by its connection to the outdoors. Artwork: Susan Knight and Trevor Mein.

Image: Derek Swalwell

The surprising lightness of the upper level is largely a result of the concrete’s wide, flat profile and artfully tapered edges – it narrows from a four-hundred-millimetre-thick wall to one-hundred-millimetre-thick rounded edges at the front. This combination of materiality and execution explicitly represents the architect’s synthesis of his clients’ brief: they wanted a home imbued with a mid-century modernist sensibility, and concrete was to be a key building material. The brief led director Matt Gibson and his team to consider the work of Oscar Niemeyer and a selection of his acolytes, but the finished design, while clearly imbued with some of that spirit, is more modern than modernist, and certainly more Australian than Brazilian.

Although the house looks from the outside as though it is clearly separated into two levels, inside the relationship between lower and upper levels is far less binary. Passing through the black front door, visitors are delivered into a double-height lobby that feels as much like a gallery as it does a residential entrance. The white walls are hung with paintings and awash with sunlight coming in through roof windows, and a short balcony provides a glimpse of a walkway between upstairs bedrooms. A few steps further into the house, the ceiling height lowers before opening out again into another double-height space, this one much more expansive, with living, dining and kitchen areas, and concealable sliding glass panels that open out to the north-facing rear garden and the pool and cabana beyond. It’s a lofty space made all the more airy thanks to its direct connection to the outdoors, and the subtle palette of white plaster walls, polished concrete floors and oak-panelled ceiling does little to distract from the outward view. Materials and colours have been chosen as a subtle backdrop to the clients’ daily life as well as to their art collection.

The sleek black kitchen has a lower ceiling than the living space; almost every transition from one space to another is marked by a change in ceiling height.

The sleek black kitchen has a lower ceiling than the living space; almost every transition from one space to another is marked by a change in ceiling height.

Image: Derek Swalwell

At the western end of this rear section of the house, behind the fireplace, a single-height space is used as a formal living room, complete with a grand piano. At the eastern end, the open living area flows into a sleek black kitchen that also has a lower ceiling. And so it seems that almost every transition from one space to another is marked by this change in ceiling height, the sense of containment or openness matched to the function of each zone and, I imagine, to individual moods on any given day (it makes sense – sometimes you want to stretch out and breathe in the open air and other times you just want to be cosy). Walking through the house becomes a journey of contrasting feelings, the experiential flux of compression and release mastered by Frank Lloyd Wright and many since.

Upstairs, there’s a retreat for the clients’ kids that looks out over the back garden, while the front half of the house is left aside for sleeping quarters – the kids’ upstairs and parents’ down. The main bedroom on the ground floor is afforded an extra touch of luxury, with a leather-clad wall behind the bed, plush carpet and a sanctuary-like series of spaces comprising a walk-in robe, ensuite and light well. Like every other room in the house, the bedrooms enjoy generous views out to a garden. The outlook from the main bedroom is filtered through the leafy plantings of the front yard, while the kids get to look out to the world through the great concrete aperture above.

Matt describes the house as a kind of layered cake. From the outside looking in, you can see what he means – there’s the base, comprised of timber and stone and steel, and the concrete on top. But it takes only a quick peek inside to see that it would take an exceptional pastry chef to make a cake with the level of integration and interaction between layers that has been achieved here. And for the people who get to live their lives in this home, that’s sweet reward.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok in Colorbond ‘Monument’; concrete membrane.
External walls
Eco Outdoor slate dry-stone walling in ‘Baw Baw’; Expressions Cladding Sorrento blackbutt shiplap in oiled finish from Woodform Architectural; Urban Salvage blackbutt battens in oiled finish; off-form concrete.
Internal walls
Mafi Oak Clear timber cladding.
Windows and doors
Capral powdercoated aluminium windows; Shugg Windows.
Flooring
Burnished concrete in fine grind natural finish.
Lighting
Ross Gardam Oak pendant; Christopher Boots Phasmida pendant; Weplight Lora pendant; Otylight Pop 13 wall lights.
Kitchen
Rutso Concreting ; island in dark grey concrete; custom joinery in Eveneer ‘Ravenna’; Qasair Argyle Burdett rangehood ; Miele oven, steam oven and coffee machine ; Siemens cooktop ; Abey Piazza sink and Armando Vicario Flambe mixer; Billi tap.
Bathroom
Catalano basin ; Abey Via Manzoni tap; Signorino Tile Gallery tiles in ‘Falda Grey’
External elements
Burnished non-slip concrete; Eco Outdoor Filetti paving in natural finish.
Other
Mitsubishi heating and cooling.

Credits

Architect
Matt Gibson Architecture and Design
Collingwood, Australia
Project Team
Matt Gibson, Brett Stonehouse, Weian Lim, Claire Monahan, Angela Hopkins
Consultants
Builder Owner
Engineer Brundel Consulting Engineers
Landscaping Eckersley Garden Architecture
Services Newton Engineering Services
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 1670 m2
Building area 550 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2014
Design, documentation 14 months
Construction 14 months

Source

Project

Published online: 14 Jan 2016
Words: Mark Scruby
Images: Derek Swalwell

Issue

Houses, October 2015

Related topics

More projects

See all
Located in the inner-Sydney suburb of Surry Hills, Woods Bagot’s residential and retail building presents a memorable facade of staggered concrete forms and dense foliage. Tall ambitions: Short Lane

As Sydney pursued a public conversation about brutalist architecture, a new building in Surry Hills was making its mark.

At the entry to Pt. Leo Estate, a dramatic sculptural courtyard featuring a Queensland bottle tree is an intense, dry space that contrasts the vineyards surrounding it. In vino veritas: Pt. Leo Estate Cellar Door and Sculpture Park

The design for this vineyard and sculpture park on a coastal site in Victoria’s Mornington Peninsula skilfully orchestrates architecture, landscape and art into a cohesive …

Plastic Palace is the first iteration of what will be an annual commission by Albury City Council and Murray Art Museum Albury. The project makes visible the growing problem of waste management. Loving and confronting: Plastic Palace

In the face of Australia’s accelerating waste crisis, a temporary structure in Albury by Raffaello Rosselli Architect lays bare the true cost of our reliance …

The Riverlink Building is part of a broader masterplan to reconnect the parallel corridors of Maitland’s High Street and Riverside Walk. Ebbs and flows: Maitland Riverlink

Chrofi with McGregor Coxall’s revival of the city centre of Maitland, New South Wales, is a sublime lesson in addition and subtraction. Chrofi’s gateway building …

Most read

Latest on site

Calendar