Endorsed by

Costco

Courtesy of NH Architecture, the behemoth American wholesaler finds a home in Melbourne’s Docklands.

The architect arrives in a taxi at about the same moment I swerve to a standstill on my trusty bicycle. It is immediately clear that I do not fit the prospective profile of a Costco customer. Costco, identifiable through its uniform of red, white and shades of grey, is a large wholesaler that has just moved into the Docklands neighbourhood. It is the kind of übermarket you visit with a car that has a big engine and plenty of boot space in which to drive away with your trolley-loads of purchased goods – you can forget public transport. With more than 560 outlets Costco was counted as the ninth largest global retailer in 2009. To shop here you not only need a big car and plenty of storage space at home, but also a membership card.

VicUrban suggests that the Docklands, one of Melbourne’s newest communities, will become home for 17,000 people, a workplace for 40,000 people and a tourist attraction for 20 million people annually. Docklands is also home to the Southern Star Observation Wheel. Opened in late 2008, it closed after a few months of operation – but despite its vicissitudes the big wheel has not yet given up hope. Costco and the Observation Wheel should make good companions – both sites expect to draw about one million people into Docklands per year. On Google Earth you can still see only empty, industrial wasteland, which indicates the speed at which this neighbourhood has emerged out of the mud.

The Southern Star observation wheel is one of Docklands' other oversized attractions.

The Southern Star observation wheel is one of Docklands’ other oversized attractions.

Image: Trevor Mein

As a heavyweight multinational, Costco expected clear sailing through the planning approvals process. When this did not eventuate the company was obliged to call on local design knowledge, which it found at NH Architecture. The architects responded to the Docklands’ specific planning requirements for this shop of over 15,000 square metres by tweaking the standard warehouse box – folding its surface, jauntily extending its roof, and finessing its material and colour scheme. While Costco is purportedly not used to following such a process, the outcome is well worth the effort. The Australian headquarters even allows a gesture toward the accommodation of public space, an oblique plane with seating, trees and public art – something that a certain Swedish furniture retailer could learn from. A continuously inclined urban field has been created that extends from the shopping mall and Observation Wheel, and connects the street-level car park with the entrance to Costco, one level above. It is a public ramp and urban landscape combined, and also successfully blocks the noise from Footscray Road. Resting on a bench here raises me slightly above street level, somewhat like the successful forecourt of the State Library of Victoria, but without the luxurious lawn. Even though people won’t visit just to appreciate this small provision of public open space, it adds what I would call in German some Mehrwert, that is, some unexpected additional value to the commercial attractions.

Above the polished concrete floor, the roof 
is carried by a white steel frame.

Above the polished concrete floor, the roof is carried by a white steel frame.

Image: Peter Hyatt

Upon entering Costco a woman with an American accent asks for our membership cards. Instead we show identification and sign a visitors’ book. Inside, the local design knowledge evaporates. Except for a couple of windows allowing guests at the food corner to look out over the street toward the Observation Wheel, we could be anywhere. We are immersed in the generic retail space of mountains of goods of all sorts and sizes. The warehouse interior presents only the qualities of raw consumption – concrete floors, exposed light fittings and inventory stacked on wooden pallets. The roof is carried by a white steel frame, and the ceiling is interrupted by skylights laid in a regular rhythm. Everything is lined up and precisely arranged – there are no dark and dusty corners here. A store attendant efficiently drives a humming floor-cleaning machine around, caring for the concrete floor that the architect describes as “art gallery quality” – simply exchange one suite of goods for another, and a contemporary market of consumable culture is ready to go. Whatever your take, it makes for a smooth shopping-trolley ride. As we depart we have to show staff the inside of our bags, in case we have managed to shoplift a pallet of frozen apple pies. Outside, on the way to my bicycle, I notice Icehouse, an ice sports and entertainment venue, yet another new addition to this instant neighbourhood in which everything you could desire appears to be rapidly assembling.

Products and materials

Walls and ceiling
BlueScope Colorbond Ultra in “Shale Grey,” “Monument” and “O’Hara Red.”
Flooring
Epoxy coating to concrete slab.

Credits

Design practice
NH Architecture
Project Team
Hamish Lyon, Fiona Collie, Chris Reddaway, Nicole Rogers
Consultants
Building surveyor PLP Building Surveyors & Consultants
Civil engineer Cardno Grogan Richards (Vic)
ESD Sustainable Built Environments
Engineering consultant Span
Landscaping Rush\Wright Associates
Planner Fulcrum
Services engineer Lincolne Scott
Steel supplier Span
Structural engineer Aurecon
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Category Interiors
Type Retail, Warehouses
Project Details
Status Built
Design, documentation 10 months
Construction 10 months
Client
Client Costco
Website costco.com.au

Source

Project

Published online: 1 Jun 2010
Words: Rochus Urban Hinkel
Images: Peter Hyatt, Trevor Mein

Issue

Artichoke, June 2010

Related topics

More projects

See all
Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

As seen in suite six, galvanized steel, carpet and timber create an unexpected but comforting mixture of materials and textures. Luxury in restraint: Drift House

Melbourne architecture firm Multiplicity has revisited a boutique hotel they designed in the Victorian coastal town of Port Fairy and added a suite of new …

Most read

Latest on site

Calendar