Endorsed by

Tropical textures: Cove House

A thoughtful response to its unique setting and climate in the Gold Coast’s Sanctuary Cove, this house, by Justin Humphrey Architect, embodies principles of subtropical modern architecture to create a textured home for living and entertaining.

Frank Sinatra and Whitney Houston headlined the Ultimate Event at Sanctuary Cove in 1988. The five-day festival heralded the grand opening of the Gold Coast canal estate, which had been ratified under its own legislative act, the Sanctuary Cove Resort Act 1985 . Over time, the secure, gated community has, for better or worse, resulted in an enclave of architectural expression. Set amongst all of this, Cove House by Justin Humphrey Architect is a visual delight, poised to make a valuable contribution to its surrounds for many years to come.

Director Justin Humphrey worked closely with the client to deliver the distinctive visual identity of Cove House. The client’s previous home had subscribed to the estate’s typical aesthetic and, in engaging Justin, she sought to make a defined departure from that vernacular. The result is a house that speaks to a much broader context, beyond the confines of its gated community. In addition to providing a beautiful home environment for living and entertaining, Cove House embodies a thoughtful response to its unique setting and climate.

In order to zone rooms within the open areas of the home, individual spaces are sculpted using height and volume changes.

In order to zone rooms within the open areas of the home, individual spaces are sculpted using height and volume changes.

Image: Andy Macpherson

Perhaps one of the most challenging aspects of the site was the need to contend with three outlooking interfaces – one to the canal, another facing an easement for a public path, and the street front – positioning the house very much at centrestage. The covenant required that the facade facing the pathway be built on the boundary and therefore fire rated. Rather than see this as a constraint, Justin used this wall as an opportunity to express the materiality of the house with board-formed concrete, articulated by powdercoated metallic louvres that cleverly assist in naturally ventilating the interior.

The home’s street front employs the external cladding materials to communicate its internal functions. The board-formed concrete continues around to express the public areas within the home, while the delicate timber battens proffer contrast and convey the private spaces, such as the bedrooms and bathrooms. Separating these two domains is a central axis that draws visitors inward from the entrance to the canal. The floating roof, with finely tapered edges, ties all of these elements together and gives lightness to the form. Many of these formal elements are propositions unique to tropical and subtropical modern architecture.

The home’s sequence of internal gardens and courtyards is a nod to tropical modernism.

The home’s sequence of internal gardens and courtyards is a nod to tropical modernism.

Image: Andy Macpherson

A further nod to tropical modernism exists in the sequence of internal gardens and courtyards. The large entry courtyard garden at once fulfils alternate definitions for the homograph “entrance” and performs several functions in the planning of the house, providing for entry to two bedrooms, designed for guests and adult children, and framing a view through the living areas to the water beyond. Smaller, open-roofed courtyard gardens, enclosed by sliding glass doors, work to visually demarcate circulation paths. They are seam-lessly integrated into the plan, adding light, texture and acoustic sensations reminiscent of those qualities found in Geoffrey Bawa’s domestic architecture.

The gardens are, collectively, a response to the client’s desire to work with honest materials, which extends to the refined materials palette chosen for the interior finishes. Most pronounced of those finishes are the timber battens used for screening and as a continuous element that ties the internal spaces together. When applied to sliding doors, they assist in providing cross-ventilation and passive cooling to the house. Each batten’s concave profile creates a seductive tactility through shadow and depth. The smart detailing evident in the screens represents so much about the project – most significantly, a collaboration between architect, fabricator and builder as a bespoke solution.

The entry’s curved concrete wall hints at the rounded forms found throughout the house.

The entry’s curved concrete wall hints at the rounded forms found throughout the house.

Image: Andy Macpherson

The internal finishes are also used to zone rooms within the open, public areas of the home. Individual spaces are sculpted using height and volume changes, the arrangement of garden courtyards and changes in ceiling finishes. This approach to creating rooms within the larger volumes encourages flexible inhabitation, from a quiet night in, to a large sprawling party. The capacity to entertain a small crowd was stipulated in the brief and, undoubtedly, Cove House will delight many party guests now and into the future.

Sanctuary Cove sits within the booming region of the northern Gold Coast, an area that is a growing hub for family entertainment. Cove House has the potential to play an influential role in defining a unique visual identity for its community, as well as leading the way toward climate- and context-responsive housing in an area of rapid urban growth. This is an important role to be played by architects and one for which Justin Humphrey Architect, and Cove House, can be commended.

Products and materials

Roofing
Lysaght Trimdek in Colorbond ‘Monument’; Alucoil composite panel in ‘Jet Black’; Australian Timber Ceilings blackbutt soffit lining.
External walls
Weathertex Ecowall Smooth; Sculptform Click-on battens in Australian blackbutt; off-form concrete, board-formed and smooth.
Internal and external walls
CSR Gyprock plasterboard.
Windows
Vanguard external motorized louvres; G. James Glass and Aluminium windows.
Doors
Alucoil aluminium composite panel garage door in ‘Jet Black’ by J and B Garage Doors.
Flooring
Endicott crazy paving and Torino bluestone pavers, both from Eco Outdoor; Wildwood Timber Flooring, solid French oak in ‘Smoked Beach Wash’.
Lighting
Wever and Ducré Ray wall lights; Delta Light Logic wall light; Weplight Paulina pendant from ECC Lighting and Furniture.
Kitchen
Neff ovens and cooktop; Qasair rangehood; Fisher and Paykel dish drawer; LG fridge and freezer; Eurocave wine cellar conditioner; Beefeater integrated barbecue; Franke Sinos tap; Schock sinks from Abey; Silestone benchtop; Polytec cabinet facing in ‘Black Wenge’ and ‘Natural Oak’.
Bathroom
Apaiser bath and basins; Rogerseller Eccentric tapware; Academy Tiles Kit Kat mosaic tiles .
Heating and cooling
Big Ass Fans Haiku ceiling fans.
External elements
Blackbutt decking; Endicott crazy paving from Eco Outdoor.
Other
Ultralift Picasso TV lift; custom aluminium elements by Acrux Aluminium.

Credits

Architect
Justin Humphrey Architect
Brisbane, Qld, Australia
Project Team
Justin Humphrey
Consultants
Builder B. J. Millar Constructions
Engineer NGS Structural Engineers
Landscape designer Dan Deshon
Site details
Location Gold Coast,  Qld,  Australia
Site type Suburban
Site area 966 m2
Building area 470 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2018
Design, documentation 12 months
Construction 18 months

Source

Project

Published online: 21 Jun 2019
Words: Kirsty Volz
Images: Andy Macpherson

Issue

Houses, April 2019

More projects

See all
Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

As seen in suite six, galvanized steel, carpet and timber create an unexpected but comforting mixture of materials and textures. Luxury in restraint: Drift House

Melbourne architecture firm Multiplicity has revisited a boutique hotel they designed in the Victorian coastal town of Port Fairy and added a suite of new …

Most read

Latest on site

Calendar