Cox Sydney Studio

Communal, messy creativity is encouraged at the Cox Richardson Sydney Studio by reconfigurable workstations and shared spaces.

It took years of negotiation among partners at Cox Architecture for an agreement to emerge regarding the latest fitout of the firm’s Sydney office space. Spanning four floors of a refurbished nineteenth-century warehouse building on Clarence Street in the city’s CBD, the Cox Richardson Architects and Planners fitout houses around a hundred staff. Last changed in 1999, the existing fitout had been an open plan consisting of symmetrical rows of single front-facing work benches with side layout spaces. This new design is a significant shift in strategy from that arrangement.

The feeling of open space leads to chance encounters.

The feeling of open space leads to chance encounters.

Image: Sharrin Rees

In this older and now replaced scenario, just like the Fountainhead fantasy, desks were lined up front to back, the lead architect overseeing a “machine reality,” according to Nick Tyrell, lead architect on the new fitout. Instead, this new office space speaks much more about collective non-hierarchical collaboration, convivial social spaces and dynamic, informal communication.

On each floor, Tyrell has broken down the rows of desks into “snowflake” clusters of six to nine individuals, with four to six clusters per floor. The clusters have been moved off the walls, leaving wall space free to accumulate project-related material and information – a kind of “bedroom wall cultivation of creativity,” says Tyrell, that rejects the concept of design in isolation in favour of creative mess.

The deploying of the snowflake clusters achieves several key things. The first is that it allows an elasticity to teams and a reconfigurability according to project need. Secondly, the cluster arrangement responds flexibly to the inconsistencies in size and dimension of the nineteenth-century floor plate. Finally, the cluster arrangement is an attempt to address the vertical separation and resulting siloing of teams that can occur when an organization spans four floors. Reconfigurable workspaces ultimately allow a kind of vertical churning of staff around different parts of the office.

Ideas walls and meeting areas are dotted throughout the space.

Ideas walls and meeting areas are dotted throughout the space.

Image: Sharrin Rees

So, enter the dynamic workplace: workspaces that can be rearranged to respond to specific project, client and economic cycle demands; workspaces that are perceived to respond to and cultivate creative innovation. Architects have been designing this kind of stuff for their clients for years, and finally they’re applying the same principles to their own organization. But don’t make the mistake of thinking that this is about aesthetics. It’s not the kind of tricked up colour scheme and balance-ball fitout we witnessed in the 1990s led by advertising agencies and a host of other creatives in the pursuit of the oft-cited “innovation” – what often seemed like more of an image of dynamism and creative output rather than any sense of innovation or transformation at an institutional or organizational level.

Additional movement between the floors is by two ancient lifts, or what feels like an even older internal fire stair. It’s a shame that this one moment of real informal social space within Cox’s internal carcass –the stairway – is the one space that hasn’t been given any attention in this retrofit. Even within the boundaries of fire egress requirements, surely it is possible to spend some time thinking about how to enliven this space.

Sensorial stimulation has become important in the new fitout. The lighting levels have been shifted from a generalized four hundred lux, to spotlighting and desk-mounted task lighting. The space is warm. The light levels vary depending on the task. And the lighting is 75 percent more efficient than it was in the old fitout.

What Tyrell is doing with this project is nudging at, via spatial change and workspace flexibility, a new approach to creativity.

Save

Products and materials

Walls and ceilings
Ideas wall panelling, Echo panel by Woven Image. Fabric by Krost System Furniture.
Flooring
Tuftmaster Degree carpet. Artoleum Piano resilient flooring from Forbo Flooring.
Lighting
Magazine internal linear lighting from Artlight. Galaxy pendants from ISM Objects.
Furniture
Allways workstations from Haworth. Eames meeting chair from Living Edge. Catifa 46 meeting chair from Stylecraft. Linear meeting table base LC2 from Stylecraft. Meeting blackbutt table tops from Australian Timber Laminators.
Kitchen
White Corian benchtops. Mirror splashbacks.
Artwork
Level 4 artwork by John Peart.

Credits

Design practice
Cox Architecture Sydney
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Daniela Sahlani, Helen Kuo, Ramin Jahromi, Tania Taylor, Nick Tyrrell
Consultants
Builder MPA Construction Group
Electrical engineer AECOM
Site details
Location Level 2, 204 Clarence St,  Sydney,  Sydney,  NSW,  Australia
Site type Urban
Category Interiors
Type Workplace
Project Details
Status Built
Design, documentation 3 months
Construction 3 months
Client
Client Cox Architecture
Website coxarchitecture.com.au

Source

Project

Published online: 20 Sep 2012
Words: Tarsha Finney
Images: Sharrin Rees

Issue

Artichoke, March 2011

Related topics

More projects

See all
Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time. Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its …

Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects. Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture …

A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard. Protect and preserve: K & T’s Place

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly …

The bound pages of books in a study space sit against a transluscent wall. Artwork: Bill Henson A future ruin in the garden: Almora House

Edged by an established garden and crowned by an undulating concrete roof-form, this home for collectors on Sydney’s North Shore is a carefully cultivated expression …

Most read

Latest on site

Calendar