Endorsed by

Crumpler Prahran

Russell & George’s futuristic vision for a Melbourne urban luggage store brings back the theatre of retail with its alternate landscape of silver and neon.

Russell & George has a special relationship with Crumpler, manufacturers of the popular, functional bags. The brand’s new store, on a prominent corner in Prahran in inner Melbourne, is the result of that relationship, and provides evidence of collaboration, collusion, scheming and plotting between architect, client and indeed the property itself.

Formerly a pet store, the shopfront needed a comprehensive upgrade to make it suitable for its new use. In fact, when the old illuminated window signage came down, it became apparent that the entire shopfront glazing skin and framing would need to be replaced. What you see now is a pristine new face for a prominent retail corner.

From a visual merchandising standpoint, the entire shop is, effectively, a full-depth window display. Or to look at it another way, there is no “window display” at all – the full depth of the shop is what defines this urban corner, and it invites the viewer in to mingle with the product.

Russell & George has achieved this “drawing in” effect by framing the interior in a grid of neon tubes and narrow-gauge black square steel sections, which form a glowing white “cage” that encompasses the entire spatial volume of the store, from the shop window back. The effect of this, particularly at night, is to create a cubic volume that turns the corner, framing the product within. Unusually for retail product display, there is absolutely no spotlighting in the store – all of the product illumination comes from the glowing neon frame.

Coloured merchandise stands out against the silvery-grey backdrop.

Coloured merchandise stands out against the silvery-grey backdrop.

Image: Dianna Snape

Behind and beneath the glowing grid is a backdrop of flat, depthless grey – a bold design decision on the part of the architect. Walls, floor and ceiling – and a wall of full-height curtains – are all the same colour (or non-colour, depending on your point of view). The grey curtains that form the backdrop to the shop are made from Crumpler luggage fabric, and are fabricated in the company’s workshops. The client steam-ironed and prepared them prior to hanging.

The edges of the floor are also finished in the uniform grey, and are filled with a large-sized gravel or rock ballast, which encapsulates the client’s sense of the “toughness” of the product, and brings a little of the outside world to the shop floor.

Gravel fills the edges of the floor referencing the product’s toughness.

Gravel fills the edges of the floor referencing the product’s toughness.

Image: Dianna Snape

Against this monochrome backdrop, the Crumpler collection of bags suitcases, totes, satchels, backpacks and accessories introduce the colour. Their lush materiality is a sharp contrast to the matt-grey setting, and bags are positioned on black steel stands and platforms that can be moved at will. The bases of the steel stands are covered by the grey ballast, so they look just right no matter where they are positioned.

In another part of the store is the “grandstand,” a three-tiered platform that is typically used to display product, but which can also be used as seating for the viewing of movies. There are three projectors built into the fitout, which cycle through a series of movies specially filmed for the store. This element of the interior comes into its own at night, animating the space. In the spirit of collaboration and the cross-fertilization of ideas, Crumpler also has an arrangement with a nearby university to host student film screenings.

At a number of levels the Crumpler store in Prahran is an experiment, and one in which the client willingly participated. It is different from all of the brand’s other stores, with Russell & George being highly responsive to the specific conditions and opportunities presented by the setting and the challenges of displaying this particular product. In fact, the strategies for visual merchandising and display of product have been determined largely by the specifics of the location, the potential for visual drama offered by the prominence of the urban corner, and the visual impact of a colourful product displayed against a monochrome backdrop.

From Crumpler’s point of view, this makes it a highly dynamic retail environment, and one that complements rather than seeks to repeat or compete with the online experience. As the client said in our discussion, the Crumpler product is highly technical and personal, and it stands to reason that people want to see and touch the product prior to purchase. That purchase may be made in the store, or it may be made online - what the store presents is effectively a “showroom” more than a “salesroom.” The role staff play in this modified relationship with the customer is crucial; the client is thrilled with the way the store operates, due in no small part to the staff being “on board” with the concepts being explored. In short, they “get it.”

Based on the evidence presented to me by the client when we met on site, Russell & George “get it” too – the business, the brand and the opportunities both afford.

Products and materials

Walls and ceilings
External walls painted in Dulux ‘Domino.’ Internal walls and ceiling painted in Dulux ‘Tristan.’
Flooring
Flooring uses Berg Jet Dry Paint, Windspray. Charcoal 20–80 mm stone, supplied by Australian Natural Stone.
Lighting
Lights designed by Russell and George in conjunction with EMAC, using neon tubes and black powdercoated fixtures.
Furniture
All fixtures and fittings designed by Russell and George. Woven Image ‘Echo Panel 442’ screen used for top surface of display plinths. Laminex mirrored laminate to counter. Fixtures use black powdercoat and Dulux ‘Olde Pewter Satin’ powdercoat.
Other
Curtains made from Crumpler bag lining, supplied by client. 3-D projections created by Crumpler.

Credits

Design practice
Russell & George
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Ryan Russell, Rebecca Ransley, Petre Andreevski
Consultants
Builder EMAC Constructions
Site details
Location 182 Chapel Street,  Prahran,  Melbourne,  Vic,  Australia
Category Interiors
Type Retail
Project Details
Status Built
Design, documentation 3 months
Construction 1 months

Source

Project

Published online: 16 Oct 2013
Words: Marcus Baumgart
Images: Dianna Snape

Issue

Artichoke, June 2013

Related topics

More projects

See all
Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

As seen in suite six, galvanized steel, carpet and timber create an unexpected but comforting mixture of materials and textures. Luxury in restraint: Drift House

Melbourne architecture firm Multiplicity has revisited a boutique hotel they designed in the Victorian coastal town of Port Fairy and added a suite of new …

Most read

Latest on site

Calendar