Cumulus Studio designs affordable housing for Hobart

A Cumulus Studio-designed affordable housing development in inner-city Hobart has been approved by the local council.

The project for Housing Tasmania will consist of 25 apartments – seven one-bedroom and 18 two-bedroom – across a five-storey complex which is intended to house the elderly and people living with disabilities.

In a design statement, the architect said the project is “conceived as a micro village, articulated through the clustering of building forms.”

The site, currently a council car park, runs through the block between Goulburn and Bathurst streets and hence has two street fronts. The form of the development will have two blocks, which will address each street frontage as well as a central clock.

An affordable housing development on Goulburn Street in Hobart by Cumulus Studio.

An affordable housing development on Goulburn Street in Hobart by Cumulus Studio.

Image: Courtesy Cumulus Studio

A brick base will “create [a] robust and tactile reflection of the heritage context,” echoing the immediate neighbouring red brick buildings. The upper levels will be clad in lightweight materials.

Internally, the apartments will be designed to maximize amenity and indoor environment quality through orientation, private balconies, natural light and ventilation. The apartments will all be universally accessible and will aim to meet the gold level of the Liveable Housing Design Standards.

The Tasmanian government purchased the site in 2017 and will invest $9 million to construct the project.

Related topics

More news

See all
Surry Hills Village by SJB Architects and Studio Prineas BKH Interiors and Aspect Studio. Surry Hills Village rejuvenation approved

A competition-winning scheme to rejuvenate a tired shopping centre in Sydney’s Surry Hills has been approved by the local council.

The parade ground an proposed new southern entrance designed by Scott Carver. $500m Australia War Memorial expansion unveiled

A new 4,000-square-metre Anzac Hall and a subterranean entrance are part of the biggest expansion of the Australian War Memorial since its establishment.

UTS Blackfriars Precinct Industry Hub by Tonkin Zulaikha Greer. TZG's refined design for UTS research hub

After winning a design competition in 2017, Tonkin Zulaikha Greer has further developed its proposal for a brick and glass research hub in the historic …

The 2019 Summer Place Pavilion by Chrofi. Chrofi’s ‘structurally implausible’ MAMA pavilion underway

The construction of the second instalment of the Murray Art Museum Albury’s (MAMA) annual experimental architecture project, designed by Chrofi, is underway in Albury’s QEII …

Most read

Latest on site

Calendar