Dandenong’s new mental health facility

Whitefield McQueen Irwin Alsop and Bates Smart’s design for Dandenong Hospital’s mental health facilities is the first stage of a two-stage process that involves replacing the existing outdated and outmoded acute mental health facilities.

Set within a suburban residental area the interface between the acute mental health facility and the surrounding suburban homes created a challenge for the design team. The solution is a defensive perimeter with the perception of public, semi-public and private interfaces. The design breaks scale and texture with its surroundings and offers a new streetscape for residents to enjoy.

The interior builds on successful Dutch models of mental health design with single loaded corridors and almost continuous visual connection to the exterior. The design differs from this precedent by layering large and small courtyards to create different external/internal spaces. This strategy also brings natural light and cross ventilation into an otherwise deep plan. These positive spaces promote wellbeing and help to lift the spirits of the patients.

A domestic-scale interior and the extensive use of ironbark gives this project warmth, drama and texture.

Related topics

More news

See all
Surry Hills Village by SJB Architects and Studio Prineas BKH Interiors and Aspect Studio. Surry Hills Village rejuvenation approved

A competition-winning scheme to rejuvenate a tired shopping centre in Sydney’s Surry Hills has been approved by the local council.

The parade ground an proposed new southern entrance designed by Scott Carver. $500m Australia War Memorial expansion unveiled

A new 4,000-square-metre Anzac Hall and a subterranean entrance are part of the biggest expansion of the Australian War Memorial since its establishment.

UTS Blackfriars Precinct Industry Hub by Tonkin Zulaikha Greer. TZG's refined design for UTS research hub

After winning a design competition in 2017, Tonkin Zulaikha Greer has further developed its proposal for a brick and glass research hub in the historic …

The 2019 Summer Place Pavilion by Chrofi. Chrofi’s ‘structurally implausible’ MAMA pavilion underway

The construction of the second instalment of the Murray Art Museum Albury’s (MAMA) annual experimental architecture project, designed by Chrofi, is underway in Albury’s QEII …

Most read

Latest on site

Calendar