Dolphin Sands House

Click to enlarge
The long, fully glazed south face of the building.

The long, fully glazed south face of the building. Image: Jonathan Wherrett

1 of 11
Dolphin Sands House reads as an elegant bunker. Artwork: Alex Miles, <em>Home</em>.

Dolphin Sands House reads as an elegant bunker. Artwork: Alex Miles, Home. Image: Jonathan Wherrett

2 of 11
The house is airtight and highly insulated.

The house is airtight and highly insulated. Image: Jonathan Wherrett

3 of 11
A protective concrete block wall is punctuated by colour.

A protective concrete block wall is punctuated by colour. Image: Jonathan Wherrett

4 of 11
A timber entry deck splits the two pavilions.

A timber entry deck splits the two pavilions. Image: Jonathan Wherrett

5 of 11
Black wall panels create an ideal backdrop for art. Artwork: Paddy Bedford, <em>Frilled Neck Lizard Dreaming</em>, c. 2002.

Black wall panels create an ideal backdrop for art. Artwork: Paddy Bedford, Frilled Neck Lizard Dreaming, c. 2002. Image: Jonathan Wherrett

6 of 11
The large windows in the living space look out to the landscape.

The large windows in the living space look out to the landscape. Image: Jonathan Wherrett

7 of 11
The easternbedroom. Artwork: Dorothy Napangardi, <em>Mina Mina.</em>

The easternbedroom. Artwork: Dorothy Napangardi, Mina Mina.Image: Jonathan Wherrett

8 of 11
The west bedroom.

The west bedroom. Image: Jonathan Wherrett

9 of 11
A Stanley-Kubrick-style all-red bathroom.

A Stanley-Kubrick-style all-red bathroom. Image: Jonathan Wherrett

10 of 11
A steel spiral stair leads to a small roof deck.

A steel spiral stair leads to a small roof deck. Image: Jonathan Wherrett

11 of 11

A dune-hugging house by Rosevear Architects sits stoically in the landscape, a sheltering retreat overlooking The Hazards of Freycinet Peninsula.

Pristine, empty beaches, rocky peninsulas, undulating farmlands and a smattering of vineyards make Tasmania’s east coast a desirable destination for locals and visitors. Few parts of it are ever overcrowded, so holidays here are times of quiet retreat. Having fallen in love with these qualities through a series of stays at Avalon Coastal Retreat – a luxurious guesthouse just south of Swansea designed by Rosevear Architects – the clients for this project sought out the same architect to design a house for a stunning beachfront site north of Swansea.

The professional couple from country New South Wales mud-mapped a location for their holiday home with practice partners Craig Rosevear and Martin Stephenson. In 2009 a bushfire ripped through the long spit of land containing the block, obliterating all vegetation, including every precious old banksia. The owners didn’t just set about painstakingly replanting the dunes with native grasses and other indigenous plants; the fire gave them a new clarity on the vulnerability of the area. Thoughts of hovering, lightweight buildings dissolved and a plan emerged for a tougher, heavier dwelling, designed to act as a barrier against the most likely fire front.

The programmatic brief for this small home is incredibly simple: two bedrooms, each with an ensuite; a shared living, dining and kitchen area; a laundry. Running in a line along the secondary dune, this program is accommodated in two south-facing pavilions split by a timber entry deck. The main bedroom, its bathroom and the laundry form one pavilion; the remaining program falls within the second. While the building is split in plan, a small roof deck, accessed by a neat steel spiral stair, links the buildings above the entry deck. Tucked down within the line of the roof, this deck is the perfect spot to watch the waves with a glass of bubbles and the afternoon sun on your back.

A protective concrete block wall is punctuated by colour. Image:  Jonathan Wherrett

A concrete block wall wraps the north, east and west elevations of the building, forming a protective, if broken, “U” plan. The solidity of this wall allows for accommodation of all of the services for the building and provides space for display of the clients’ art collection. Its length is punctuated by colour inside and out. An all-white bathroom in the main bedroom pavilion gives way to a black kitchen, with a Stanley-Kubrick-style all-red bathroom glowing from the east end of the building. This lush red is mirrored on an external cement-sheet-clad panel in the northern wall. The following panel is black, to back the living area, and the white bathroom is backed with a custom artwork by Alex Miles. This bold artwork, which enlivens the entry sequence, is formed of auto-sprayed and perforated metal panels that reference semaphore flags and draw out the colours of the rear wall.

The large windows in the living space look out to the landscape. Image:  Jonathan Wherrett

An immaculately glazed wall to the south provides a pristine counter to the northern face. Here, the architects have worked hard to exclude any extraneous structure or visual noise. The equally spaced steel columns along the front face are adapted so that no additional framing is required to hold the double-glazed panels. A deep pelmet conceals the entire depth of the roof structure and contains the blinds, so that when every window covering is retracted, the building reads from the south as a flawless pair of glazed boxes.

The whole building is set on a suspended concrete and timber platform that rests just above the dune. As one approaches from the north, from at least two metres below this finished floor level, the building reads as a kind of elegant bunker, perched on the dune and looking out to the sea, its semaphore-inspired art hinting at its interior. Yet from the south, this solid platform, with its colonnade of glazed panels, is more like a secular temple, defined by regularity and proportion. The raised platform also serves the building by providing an undercroft where all of the services, including the reverse-cycle hydronic heating, are concealed, allowing the building to remain visually smooth.

While it is an enjoyable building to view from the surrounding landscape, the real experience of the home is had from within. The site’s location at the centre of Great Oyster Bay, looking to The Hazards of the Freycinet Peninsula to the east and the coastline leading to Swansea to the west, provides mesmerizing views. The southern light from the long glazed wall lends a gallery quality to the interior spaces and the weather that buffets the building stays beyond the double glazing, as the house is airtight and highly insulated. When the clients, who are committed bird watchers, say “it’s exactly what we wanted,” they seem to be talking about the way the protected back of the building combines with the cleanly glazed front to create a kind of elegant hide that envelops them while they quietly watch the continual movement of sky, water, birds and grasses.


More project

Most read