Endorsed by

Double Bay House

Tobias Partners renovates and streamlines an inner-Sydney terrace house bringing much needed natural light to both levels.

What was once a narrow, dark terrace house in Sydney’s Double Bay has been transformed into a home characterized by the interplay of volumes, planes and light. The main focus for architects Tobias Partners in transforming the four-metre-wide property into a family home for its client was to introduce much-needed natural light into the centre of the site with an elegant architectural insertion.

Heritage constraints meant the late-nineteenth-century facade had to be retained in its original form and that there could not be any newly built elements visible from the street. The house previously comprised two ground-level bedrooms, with the living space and kitchen in a lean-to structure at the rear and an additional upstairs bedroom and bathroom, all subsequently gutted beyond the facade and front bedroom.

Once inside the new, streamlined white entry hallway, the eye is immediately drawn past the front rooms (also accommodating a bathroom and separate galley-style laundry) through the soaring, light-filled central section of the home, which features a gravity-defying timber and steel staircase. “Keeping the sight lines through the length of the site, we essentially pulled the house apart to create separate volumes,” says project director Matthew Krusin. These volumes are linked by a bridge overlooking the central living area of the house.

The upper-level “bridge” overlooks the central living area.

The upper-level “bridge” overlooks the central living area.

Image: Justin Alexander

The central double-height living space accommodates the kitchen, dining and stair circulation zone at ground level, and is flanked by a lineal perimeter courtyard garden (featuring wild banana plants) on the southern side, with glazed walls bringing light deep into the plan. In conjunction with high-level motorized clerestory windows from the new north-facing roof, it also provides effective cross-ventilation, which is often a challenge on narrow, built-up sites. In the warmer months, with the sliding doors open, the air flow is significantly enhanced throughout the house.

As with the architecture, simplicity defines both the lineal kitchen layout and the design of the flush cabinetry. Penetrating into the heart of the living zone is a sculptural island bench clad in ochre-toned Morato Etrusco marble that hides a bank of American oak-clad drawers. A wall of white polyurethane cabinetry conceals an additional preparation zone and integrated appliances.

Beyond the open-plan living area there is a separate, more intimate, family room that flows out into the rear courtyard and barbecue area through expansive, white timber-framed sliding glass doors. A marble-topped entertainment credenza, which extends outdoors along the southern edge of the courtyard to become an outdoor kitchen, and two wide floating concrete steps that double as informal seating, connect down to the garden. Dwarf cardamom ginger, magnolias and mondo grass, whose deep green hues can be glimpsed from many areas in the house, are located along the northern edge of the courtyard.

A screen of suspended white steel rods support the stair treads.

A screen of suspended white steel rods support the stair treads.

Image: Justin Alexander

The screen of suspended white steel rods supporting the stair treads (and forming an integrated balustrade) creates a dramatic backdrop to the living area. On the upper level there is a spacious main bedroom, bathroom and balcony at the rear, and an additional two bedrooms and a bathroom at the front. Close attention to design detail has enabled concealed storage or services to be cleverly integrated at every opportunity, while all the doors either pivot or slide open and disappear into the wall cavities.

The compact, ground-level front bedroom/study, whose existing proportions have been retained as per council regulations, was enhanced with a new wall of elegant white built-in storage and a built-in desk. With its direct access to the adjacent powder room it can also function as a guest suite.

Limiting the palette to three key materials enhanced the connection between different levels and from indoors to out. While the interior is predominantly white, it avoids feeling flat and cold through the use of warm timber and dark marble accents. There is oiled European oak timber flooring throughout both levels and in the stair treads, while American oak joinery is used for the bathrooms, with a darker veneer used for the main bedroom joinery and ensuite. Rich, dark marble appears on the kitchen and bathroom benchtops, as well as in the built-in credenza in the family room and the outdoor kitchen bench. There are also oatmeal-toned linen-upholstered wall elements in the bedrooms and in the built-in family room banquette.

A marble-topped credenza extends into the courtyard.

A marble-topped credenza extends into the courtyard.

Image: Justin Alexander

The external front elevation was already in good condition; it is simply painted in a deep ochre tone complemented by crisp white, highlighting the deep window reveals. In contrast, the rear elevation has a highly contemporary expression, with symmetrical glazed panels on the upper and lower levels, elegantly framed in white timber with vertical spotted gum timber privacy screens and horizontal sun control panels.

Sustainability was well considered throughout the design: the architects were highly conscious of the need to allow for cross-ventilation and passive cooling in the house. The floors are heated for the colder months. North-facing clerestory windows and the internal courtyard also ensure optimum levels of natural light throughout. Rainwater is collected from the roof and used to irrigate the garden, with the tank concealed beneath the outdoor kitchen bench.

Despite its narrow proportions, the home achieves a highly successful blend of open space, comfort and practicality. Above all, circulation, connection and views all become key elements in the design as light is effectively suffused from one level to another.

Products and materials

Roofing
Lysaght Longline in Colorbond ‘Surfmist’.
External walls
Acrylic render, painted Murobond Paints ‘Murowash Cliff’; timber, painted Dulux ‘Whisper White’.
Internal walls
Proyalbi render with sponge finish; Dulux paint in ‘Whisper White’; Westbury Textiles Washed Luxembourg upholstery fabric; Bisanna ceramic tiles with rectified matt finish.
Windows
Aneeta Sashless Windows glass; Häfele concealed sliding tracks; Scar Top Joinery timber windows.
Doors
Custom timber doors with polyurethane finish; Dorma pivots.
Flooring
Tongue and Groove Chamoisee timber; Artedomus Travertino paving, honed.
Lighting
Flos Architectural Kap downlights and Faretto external spots; Zumtobel Paso II external ground lights; Oluce Tessera lights.
Kitchen
Miele dishwasher, oven and cooktop; Fisher and Paykel fridge; Reece Scala chrome tap; Artedomus Morato Etrusco stone benchtops; Briggs Veneers rift-cut oak drawers; custom cupboards with white polyurethane finish.
Bathroom
Corian walls and shelves; Bisanna ceramic tiles with rectified matt finish; Brodware Industries chrome tapware; Villeroy and Bosch basin; Duravit toilet; Hansgrohe Raindance chrome showers; Vola chrome roll holders.
External elements
Spotted gum timber screens; Eco Outdoor pavers; Precision Flooring tallowwood decking.
Heating and cooling
Daikin airconditioner; Devimat underfloor heating; motorized clerestory windows.
Furniture
Corporate Culture Fritz Hansen PK range side chairs, Magis Chair One dining chairs, Stelton Ship’s Lamp and Hay Dot rug; Jardan Cleo sofa.

Credits

Architect
Tobias Partners
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Matthew Krusin, Nick Tobias, Leo Calica
Consultants
Builder Cumberland Building Services
Engineer Partridge
Joinery Ultimate Furniture
Landscaping Garden Life
Site details
Location Double Bay,  Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 165 m2
Building area 150 m2
Category Residential buildings
Type Houses
Project Details
Status Built
Design, documentation 11 months
Construction 14 months

Source

Project

Published online: 12 Feb 2013
Words: Lucy Moloney
Images: Justin Alexander

Issue

Houses, December 2012

Related topics

More projects

See all
Located in the inner-Sydney suburb of Surry Hills, Woods Bagot’s residential and retail building presents a memorable facade of staggered concrete forms and dense foliage. Tall ambitions: Short Lane

As Sydney pursued a public conversation about brutalist architecture, a new building in Surry Hills was making its mark.

At the entry to Pt. Leo Estate, a dramatic sculptural courtyard featuring a Queensland bottle tree is an intense, dry space that contrasts the vineyards surrounding it. In vino veritas: Pt. Leo Estate Cellar Door and Sculpture Park

The design for this vineyard and sculpture park on a coastal site in Victoria’s Mornington Peninsula skilfully orchestrates architecture, landscape and art into a cohesive …

Plastic Palace is the first iteration of what will be an annual commission by Albury City Council and Murray Art Museum Albury. The project makes visible the growing problem of waste management. Loving and confronting: Plastic Palace

In the face of Australia’s accelerating waste crisis, a temporary structure in Albury by Raffaello Rosselli Architect lays bare the true cost of our reliance …

The Riverlink Building is part of a broader masterplan to reconnect the parallel corridors of Maitland’s High Street and Riverside Walk. Ebbs and flows: Maitland Riverlink

Chrofi with McGregor Coxall’s revival of the city centre of Maitland, New South Wales, is a sublime lesson in addition and subtraction. Chrofi’s gateway building …

Most read

Latest on site

Calendar