Endorsed by

Downer EDI

Creating an open, transparent workplace for Downer EDI, Hassell has used materials that reference the company’s connection to rail, engineering and mining.

Transparency was achieved literally through the use of glazing.

Transparency was achieved literally through the use of glazing.

Image: Brent Winstone

It’s hard to keep a secret at the new Downer EDI offices. Fortunately, transparency was one of the key requirements in the brief handed to Hassell, the team behind this extensive contemporary interior fitout. Three distinct Downer EDI divisions previously located at disparate geographic locations around Sydney were brought together, creating two vast floors within a multilevel building in North Ryde. According to Hassell senior associate Julia Borghesi, the design concept was driven by Downer EDI’s desire to change the internal culture of the organization from one of siloed, hierarchical practice to a culture of communication and knowledge. They also wanted an atmosphere that instils knowledge-sharing and interaction in an informal and spontaneous way.

Graphics designed by Jumbana Group were selected to reflect Indigenous Australia, Indigenous New Zealand and South-East Asia.

Graphics designed by Jumbana Group were selected to reflect Indigenous Australia, Indigenous New Zealand and South-East Asia.

Image: Brent Winstone

To satisfy the client’s desire, Hassell has taken the “transparency” vision quite literally, with glass cubes and screens used throughout the space, natural light maximized and large full-height windows to all sides of the tenancy exploited. At almost any single point on each floor of the monolithic space you can see from one end to the other. The only space spared from the glare of your fellow worker is, perhaps ironically, the boardroom, which has sliding timber doors that do indeed open right up to create a “town hall” area for office announcements and get-togethers.

If walls were required, they were to be glazed and transparent, and secret nooks and corners were to be abolished. This significant design challenge meant the design process itself was critical to the project’s success, and it was collaborative from the start. Aspirational workshops were held with the client team looking at the current workplace culture and assessing the desire for the new workplace.

Borghesi says: “Functional briefing allowed a wider range of staff participation and, although there was at first a feeling of negativity to an open-plan environment, it became clear that this could be attributed to a lack of education about open plan and perhaps a resistance to change.”

The comprehensive design development process resulted in various floor plate zoning diagrams, with the team unanimous in selecting the final result. Downer EDI’s facilities manager, Daniel Bustos, agrees with Borghesi that the success of the design comes down to the spatial planning of the two levels, which allows staff to flow unrestricted through all areas of the workspace: “Having that flow has helped. Anyone is approachable and, although it was a bit difficult for some to get used to this at the start, everyone has come around to it and it really has changed the way people work. There is just so much more interaction between groups.”

A hollow wall made of recycled, unfinished timber references railway sleepers and maritime wharfs.

A hollow wall made of recycled, unfinished timber references railway sleepers and maritime wharfs.

Image: Brent Winstone

Materials were selected to represent the rail, engineering and mining industries that Downer EDI specializes in, evoking a sense of strength, resilience, durability and longevity. This is no more evident than at the reception area with its steel screens and dark grey stone pavers. A monotonal colour palette leaves the personalizing of spaces to the occupants, with only splashes of colour in the utility points and main hub area, as well as a few punches on the freestanding coat stands.

The main feature of the interior is the central stair, which stands, strong and beautiful, combining glass balustrades with an evocative sleeper wall made of recycled, unfinished timber, recalling railway sleepers and maritime wharves. The wall also conceals the stair support structure while providing top-lit display areas.

In this meeting room natural light is maximized via full-height windows.

In this meeting room natural light is maximized via full-height windows.

Image: Brent Winstone

To disrupt the long, rectilinear building footprint, the built spaces were angled, allowing a sense of movement in an otherwise restrictive environment. A variation of base building carpets, in charcoal, sage and silver, and recycled timber floors subtly distinguish meeting rooms, workspaces, break-out spaces and utility areas. Centralized “think tank” pods act to further break up the space, each pod allowing a variety of work to be undertaken. These raised pods use a combination of large glass panels and recycled timber cladding to create a warm enclosed atmosphere.

And ultimately, it’s the selection of furniture, much of it bespoke and contemporary classical in style, which serves to balance rigid industrial with a more comfortable organic, even livable feel.

Products and materials

Walls and ceilings
Parchem Duraloor finish to columns. Axolotl feature ceiling. Whiteboard surface from Charles Tims. Graphics applied to glass from Premier Tint. Enviro Acoustis acoustic insulation. Kvadrat acoustic fabrics. Deco Glaze glazing. Metal feature wall from Bluescope Steel. Forbo Bulletin Board pinboard. Recycled timber panelling from Australian Timber Supplies and Australian Architectural Hardwood. Timber veneer from APR Detailed Joinery.
Flooring
Carpets from Gibbon Group and Interfaceflor. Resilient flooring from Flowcrete and Spectrum Floors. Bolon from TAG Floors.
Stairs
Recycled timber stair cladding from Australian Architectural Hardwood.
Windows
Brown-out and blackout blinds from Vertilux.
Furniture
Upholstery by Mokum, Kvadrat, Woven Image and Contemporary Leathers. Furniture powdercoat from Dulux. Deemah Stone cladding to reception desk.
Finishes
Forbo Desktop Marmoleum from Duroloid. Laminates from Laminex. Stone from Caesarstone. Tactile indicators from DTAC.
Bathrooms
Tiles from Academy Tiles.
Accessories
The custom-angled steel screen at reception commissioned through Ogis Engineering.

Credits

Design practice
Hassell.
Australia
Project Team
Matthew Blain, Julia Borghesi, Belinda Middleton, Joel Sampson
Consultants
Builder Buildcorp Interiors
Engineering ITC Group
Graphic design Jumbana Group
Graphics Jumbana Group
Lighting ITC Group
Project manager CBRE Australia
Structural engineer Enstruct Group
Workplace transformation Smarter Workplaces
Workstation supplier Zenith Interiors
Site details
Location Level 2, 39 Delhi Road,  North Ryde,  Sydney,  NSW,  Australia
Site type Urban
Category Interiors
Type Workplace
Project Details
Status Built
Design, documentation 3 months
Construction 3 months
Client
Client Downer EDI
Website downergroup.com

Source

Project

Published online: 30 Jan 2012
Words: Joan-Maree Hargraves
Images: Brent Winstone

Issue

Artichoke, September 2011

Related topics

More projects

See all
The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Twin skylights meet to form an abstract infinity symbol, which represents the owners’ relationship. Coming together: His and Hers House

Sculpted around the simple daily enactment of the owners’ newly shared life, this addition to an inner-Melbourne terrace by FMD Architects represents a binding together …

Rather than demolish the original cottage, the designers and their clients opted to refresh
it with an extension that addresses the street and landscape. Coastal character: Piz House

This characterful addition to a beach shack in a former coal mining village in New South Wales, by Barnacle Studio, speaks to its historical narrative …

Most read

Latest on site

Calendar