‘Floating on water’: Dunalley House

The pragmatic is mixed with the poetic, as precast concrete, steel and glass come together to form this robust holiday house perched on the Tasmanian coast.

At the start of 2013, a giant fire roared through Dunalley and along the Forestier Peninsula. More than one hundred homes were lost throughout south-eastern Tasmania in these disastrous fires and affected communities are still in the process of rebuilding. With no time to evacuate, the owners of Dunalley House watched from the shoreline as their brick holiday home was destroyed. Understandably, the effect of this event was at the front of their minds when they approached Stuart Tanner Architects shortly after to design a new holiday home that was “robust” and defensible, yet felt like it was “floating on the water.”

The large site is at the southern end of Dunalley Bay and includes an exposed point that looks west toward Hobart and Mount Wellington across multiple bays and peninsulas. Stuart Tanner saw the key roles of this building as providing protection in a location exposed to wind, fire and sun; and offering a way to experience a vast, sublime expanse of sky and water. He also needed to keep within a healthy, yet modest budget and have the building completed within a short timeframe. So before deciding the exact siting and layout of the building, he walked the site with a regular collaborator, Scott Cordwell of building company Cordwell Lane. Together, they discussed systems of construction that could fit within the project parameters. A modular building of precast concrete, steel and glass emerged at this point, making a good match with the aesthetic and pragmatic desires of the clients.

The site enjoys expansive views of water, land and sky yet is vulnerable to fire, wind and sun.

The site enjoys expansive views of water, land and sky yet is vulnerable to fire, wind and sun.

Image: Brett Boardman

With a building system in mind, Stuart returned to thinking about what the site needed and found that he was repeatedly drawing strong horizontal lines in section. Pragmatically, he felt that the building needed a large roof, like a hat, to protect the occupants from the sun and poetically, he wanted to offer a way to frame and thus a way to experience the sublime vista. What emerged was a two-part plan that offered a “terrace for living and a bunker for sleeping,” sited as close as possible to the shore to create the feeling of the house hovering over water.

Following these intuitive sketches, the strongest gestures on the site are the parallel planes of the terrace floor and roof. Extending beyond the glazing and seeming to hover above the ground, these cantilevered planes of concrete, timber and steel form a bold frame to the view, like a letterbox film format. The detailing of the glazing is deliberately uncomplicated, with commercial sections simply sitting on the slab edge. But the effect is to emphasize the horizontal planes and the feeling of being sandwiched within the viewing frame. Material finishes and textures such as trowel patterns, timber grain and rolled mild steel were selected to enhance the continuity between inside and out and to offer variations in the reflection of light.

The dining room offers a protective space to watch light play across the bay and landscape.

The dining room offers a protective space to watch light play across the bay and landscape.

Image: Brett Boardman

Meeting the living terrace to form an “L” in plan, the bunker is a much more direct, practical building. True to its name, it is predominantly made from precast concrete and painted cement sheet, with openings punched into the skin and its southern face almost entirely closed to protect against fire. But true to the design concept, the pragmatic is still mixed with the poetic. At one end of the bunker is a series of relatively monastic bedrooms and bath-rooms that take in more intimate views of Dunalley Bay, and at the other end is a minimalist bathing space with a freestanding bath and an entire glazed wall at the west that was made just for admiring the view. Between these wings is a foyer accessed by a heavy, steel-clad entry door. Once opened, the entry deck links the foyer with a jetty-like structure reaching toward the coast, forming an axis with a small island in the bay and Mount Wellington beyond. And at the end, a fire pit is located to offer an external point of focus. Critically, the two wings form a protective arm to the prevailing north-west wind, such that in wild weather utterly calm breakfasts can still be enjoyed on the entry deck, with the kitchen serving to this outdoor space via awning-style glazing.

The entry hallway extends westward through the house, expiring at the fire pit.

The entry hallway extends westward through the house, expiring at the fire pit.

As you would expect from a holiday house, the key experience of the site is from the living terrace. Despite the illusion that this building hovers above the ground, the weight of the materials and the plan arrangement work in concert to offer a quiet, protective space from which to enjoy this remarkable place. In fact, there is such an expanse of sky, sea and land to see, it seems essential that the building act as a frame to contain the overwhelming nature of the view and amplify its subtleties. Ultimately, though, the strongest player here is light. The strong horizontal surfaces absorb and reflect changes of light across the sea and sky throughout the day, such that the interior atmosphere can transform entirely from morning until night. It is good fortune that this is a home dedicated to holidays, as this mode offers time to stop and just sit “within” the view, enjoying these subtle changes as they occur.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok, galvanized.
External walls
Precast concrete, natural smooth finish; Scyon wall sheets painted Dulux Weathershield ‘Black Caviar’; CSR Cemintel BareStone sheet in natural finish.
Internal walls
Concrete, natural smooth finish; plaster, painted.
Windows and doors
Laminated glass in clear with solar film; Capral frame, powdercoated in Dulux Duratec Zeus ‘Charcoal Satin’; custom mild steel frame; custom entry handle in oiled blackwood; internal door handles from Designer Doorware and Katalog.
Flooring
Concrete, sealed.
Lighting
Lights supplied by Casa Monde Lighting Specialists; custom external wall light designed by Stuart Tanner.
Kitchen
Mild steel bench with natural wax finish; Clarke Pete Evans sink; laminate cupboards.
Bathroom
Myrtle timber benchtops in natural oil finish; Kado Lure bath; Axa by Unoceramica basins.
Heating and cooling
Natural ventilation throughout; fireplace; Devi floor heating/insulated slab.
External elements
Gravel in ‘Tasman Gold’.

Credits

Architect
Stuart Tanner Architects
Battery Point, Hobart, Tas, Australia
Project Team
Stuart Tanner, Hannah Gora, Frances Atkinson
Consultants
Builder Cordwell Lane Builders
Engineer Aldanmark Consulting Engineers
Lighting Casa Monde Lighting Specialists
Surveyor Lee Tyers and Associates
Site details
Site type Coastal
Building area 264 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2015
Design, documentation 8 months
Construction 9 months

Source

Project

Published online: 15 Jun 2016
Words: Judith Abell
Images: Brett Boardman

Issue

Houses, April 2016

Related topics

More projects

See all
Each of Arc’s four facades matches the height and rhythm of neighbouring elevations, showing deference to its context. Tall towers amid brick warehouses: Arc

Demonstrating careful consideration of its heritage surrounds and with a mix of uses throughout, this finely detailed skyscraper by Koichi Takada Architects advances the social …

Vegetation forms an integral part of Kampung Admiralty’s envelope, mitigating the urban heat island effect and softening the building’s profile. Creating stronger communities: Kampung Admiralty

Woha’s Kampung Admiralty offers a prototype for a community hub that supports ageing in place, encourages multi-generational interaction and prizes environmental and social sustainability.

‘Queenslanders in the sky’: Walan ‘Queenslanders in the sky’: Walan

Apartments in an iconic block on Brisbane’s Kangaroo Point Peninsula retain the best features of the rustic Queenslander while fulfilling the needs and expectations of …

Kangaroo Valley Outhouse by Madeleine Blanchfield Architects. Mirror mirror: Kangaroo Valley Outhouse

A reimagining of the traditional Aussie outdoor dunny, this shimmering cube in the landscape offers 360-degree views and quiet sanctuary.

Most read

Latest on site

Calendar