Endorsed by

Sensitive yet striking: East Melbourne Terrace

This renovation of a dark terrace house by Wolveridge Architects has resulted in a contemporary, light-filled home with striking timber elements and comfortable connections to nature.

When the clients for East Melbourne Terrace decided to relocate from their home in the suburb of Canterbury, they had specific requirements in mind: a smaller house, with little-to-no upkeep, and something that was modern and new. While a grand nineteenth-century terrace house didn’t quite meet their brief, they loved it enough to purchase it, with the knowledge that significant work would be required before their visions were realized and they could move in.

The clients sought the advice and expertise of architect Jerry Wolveridge of Wolveridge Architects, who undertook their brief to completely renovate the existing terrace and revisit the rear extension, which had been built some ten years prior. The existing bones of the heritage home were good and had potential to sit alongside and inform the new work internally, while the rear of the house needed more extensive work in order to resolve some design issues as well as fundamental functional and structural problems. On a deep block, access to light and outward views were limited, so replanning the ground floor was crucial. The architect saw an opportunity to design a contemporary renovation while respecting the existing house and its heritage overlays. Material selection, joinery composition and space planning were all fundamental elements in reinvigorating the period dwelling.

The extension’s interior is markedly distinct from the existing building, with strong, clean lines of plasterboard running from floor to ceiling.

The extension’s interior is markedly distinct from the existing building, with strong, clean lines of plasterboard running from floor to ceiling.

Image: Derek Swalwell

Originally, myriad small rooms were clustered at the front of the house, creating a series of thoroughfares through which to travel from one space to another. A lounge room accessed immediately off the entry seemed caught in the rabbit warren, with two points of access into the room. To resolve this, Jerry closed off the hallway door with a continuation of the solid wall, giving privacy to the room while defining the entry space as a separate vestibule. The original staircase ascending to the second floor was re-carpeted and given new timber handrails, reinvigorating the stair as an arresting sculpture in all its dark timber glory.

The cluster of ground-floor rooms was reconfigured, creating a guest bedroom and powder room, while a grand drawing room was designed adjacent to the stair. Tall, steel-framed windows were punched through the south-facing external wall, creating picture windows between the skirting and cornice to frame a small bamboo garden. The existing fireplace was wrapped by tall, dark veneer joinery panels, emphasizing the height and scale of the room and referencing proportions typical of late-nineteenth-century residential architecture.

The journey from the existing house to the rear extension is taken through a low glass passage, framed on two sides by dark-stained timber battens. Behind the vertical wall of timber, natural light is filtered through to the new guest bedroom window, while a small garden and a courtyard sit either side and soften the external edges. Incorporating garden outlooks is an important element in Jerry’s built work and design philosophy.

The existing fireplace is wrapped by dark veneer joinery panels, referencing proportions typical of late-nineteenth-century residential architecture.

The existing fireplace is wrapped by dark veneer joinery panels, referencing proportions typical of late-nineteenth-century residential architecture.

Image: Derek Swalwell

Internally, the extension is markedly distinct from the existing building. Strong lines of clean plasterboard run from ceiling to floor, and any reference to high skirtings or deep cornices is dissolved in long bulkheads and striking timber and black steel joinery. Beyond the new glass sliding doors at the end of the house, a stepped garden is defined by the existing swimming pool and an array of daphne, magnolia, hydrangea and crepe myrtle sits beyond the back door. The existing terrace was hot and arid so the introduction of planting and greenery was important to the clients.

From the top level of the garden, looking back at the house, the rear facade is revealed. Reflecting on the numerous finishes this facade previously featured, the architect used a straightforward strategy: simplify what was there and provide shade and privacy by way of a battened timber screen. The screen sits away from the facade and is fixed to a balustrade, maintaining the balcony walkway beyond and access to a spiral staircase and roof terrace above.

Upstairs the bedrooms were reinstated and existing robes refinished. An ensuite bathroom was added to one of the bedrooms and clear glazed skylights were installed to encourage natural light into these internal rooms. The main bedroom is positioned at the front of the house, with a new walk-in robe and ensuite behind it. This luxurious private suite features tall black steel and timber joinery referencing the ground-floor design language, while large windows in the ensuite and robe skim the top of the bamboo growing below.

Replanning the ground and first floors while reinterpreting their various functions became fundamental to the way the occupants live and work in their home. East Melbourne Terrace also offers its owners the promise of proximity to work and an inner-urban lifestyle easily accessible on foot. While the interior and rear exterior have been transformed sensitively yet strikingly, the new elements have been born from the existing bones, referencing these heritage elements and celebrating the longevity of their nineteenth-century form.

Products and materials

Windows
Steel Design w40 Series stainless steel-framed section, powdercoated.
Flooring
Woodcut engineered floorboards in ‘Coal’; Signorino Slimtech Gouche thin porcelain in ‘Deep Sea’; Perini Tiles mosaic floor tiles.
Lighting
Verner Panton Topan VP6 pendant, and Spinning Light BH2 and BH1 lights, all from &Tradition; Blown Up Pendant by Inside.
Kitchen
Abey Gessi Oxygene Hi-Tech mixer; Miele induction cooktop and oven; Fantini Cafe pull-out mixer with pull-out spray; New Age Veneers Navlam Sandblasted pre-finished wood veneer in ‘Smoked Ash’; Caesarstone benchtop in ‘Calacatta Nuvo’.
Bathroom
Caesarstone benchtop in ‘Calacatta Nuvo’; Scarabeo undercounter basin; Omvivo basin; Boyd Alternatives Boyo Large Oval bath; Fantini Mare wall mixer and outlet, Hansgrohe Raindance Classic rail shower and Rogerseller Tonic bath filler with hand shower, all from Rogerseller; Catalano Sfera wall-hung toilet.
Heating and cooling
Jetmaster inbuilt gas fireplace.

Credits

Architect
Wolveridge Architects
Collingwood, Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Jerry Wolveridge, Will Smart, Jess Corbett
Consultants
Builder Kleev Homes
Engineer Keith Long and Associates
Landscape John Sutherland
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 570 m2
Building area 414 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2016
Design, documentation 10 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 13 Sep 2017
Words: Sarah Hurst
Images: Derek Swalwell

Issue

Houses, June 2017

More projects

See all
Located in the inner-Sydney suburb of Surry Hills, Woods Bagot’s residential and retail building presents a memorable facade of staggered concrete forms and dense foliage. Tall ambitions: Short Lane

As Sydney pursued a public conversation about brutalist architecture, a new building in Surry Hills was making its mark.

At the entry to Pt. Leo Estate, a dramatic sculptural courtyard featuring a Queensland bottle tree is an intense, dry space that contrasts the vineyards surrounding it. In vino veritas: Pt. Leo Estate Cellar Door and Sculpture Park

The design for this vineyard and sculpture park on a coastal site in Victoria’s Mornington Peninsula skilfully orchestrates architecture, landscape and art into a cohesive …

Plastic Palace is the first iteration of what will be an annual commission by Albury City Council and Murray Art Museum Albury. The project makes visible the growing problem of waste management. Loving and confronting: Plastic Palace

In the face of Australia’s accelerating waste crisis, a temporary structure in Albury by Raffaello Rosselli Architect lays bare the true cost of our reliance …

The Riverlink Building is part of a broader masterplan to reconnect the parallel corridors of Maitland’s High Street and Riverside Walk. Ebbs and flows: Maitland Riverlink

Chrofi with McGregor Coxall’s revival of the city centre of Maitland, New South Wales, is a sublime lesson in addition and subtraction. Chrofi’s gateway building …

Most read

Latest on site

Calendar