Magic secret: East West House

Making the most of every opportunity and a commitment to design detailing have led Rob Kennon Architects to create a warm and inviting inner-city home.

Standing in the street, it is almost impossible to tell that an addition lurks behind the formal Victorian facade of the East West House by Rob Kennon Architects, and this is true for many house extensions located in heritage overlay areas. What does lie behind the facade is clever planning that allows light and fresh air into the narrow but deep site, located near the top of Melbourne’s Richmond Hill. As the name of the project suggests, the site is orientated east–west, and the building has been pulled away from the northern edge of the site to allow for a courtyard garden. This move allows for a much larger north-facing facade than would have been possible if the site was orientated north–south.

The formality of the original entry facade is loosened by the design of the front garden, primarily planted with wildflowers native to the Yarra River area. It’s a refreshing departure from the formal, symmetrical domestic gardens often seen in historic neighbourhoods, and this approach by landscape architect Robyn Barlow is carried through into the design of the courtyard at the rear of the site. The first encounter with this back garden is in the transitional zone between the old and new parts of the home, where the growth presses right up to a full-height glass wall. This, along with the bright northern sunlight streaming in, creates the impression that you’ve stepped outside.

A roof deck sits above the original footprint of the house but is not visible from the street.

A roof deck sits above the original footprint of the house but is not visible from the street.

Image: Derek Swalwell

Much of the “old” part of the house has been reconstructed to match the original and comprises a series of compartmentalized rooms. Elegant fireplace arches, Baltic pine flooring and timber mouldings are celebrated in these spaces, with custom-designed freestanding furniture clearly defined as new. When looking through the transitional zone you can see traditional planning give way to an open living space at the rear. This linking zone works hard – it is much more than just a space to take you from one part of the house to another. Services, including a bathroom, laundry and stairwell with storage underneath, are all contained within this area.

Open-plan living areas allow a feeling of space in tight, inner-city homes such as East West House. Rob has considered how to maximize the use of space, while subtly defining the various zones within the room. There is extra ceiling height directly above the living room, a change in the way the interior connects to the garden using different window types and sizes, and variation in artificial lighting according to which part of the room you are in. In the summertime, the adjacent garden becomes an integral part of this space when a large, sliding glass door peels back. A basic timber pivot door is placed alongside it for practical reasons: rather than using the sliding door to come and go (as the carport is out the back), you can use the side door.

Large sliding doors peel back to create one large living space that includes the adjacent courtyard.

Large sliding doors peel back to create one large living space that includes the adjacent courtyard.

Image: Derek Swalwell

A real commitment to design detailing is evident in this project. A consistent solid-oak surface flows between the floor, walls and joinery and conceals everything from the fridge and storage cupboards to the airconditioner and alarm system. Often timber veneer is used for such joinery applications, but rather than risk a change in colour from the floor to the walls, the solid-oak joinery is braced to avoid bowing and cupping (just like in medieval times!). The effect is memorable – it’s almost as if the room has lost one dimension. Rob likens it to a blue screen, where all surfaces read as one. The use of timber also gives the space natural warmth.

When standing out in the backyard you can see how the triangular, two-storey rear addition grafts itself to the old part of the house, rising up towards the west. Recycled pressed brick with a rough natural sand-and-cement render references the existing Victorian building, and a timber-framed, set-back pop-up to the east visually reduces the mass of the upper level. Upstairs contains the main bedroom, which again has a consistent material palette. Joinery is streamlined, as it is downstairs, with a custom-designed bed containing part of the robe in the bedhead. Tucked behind the robe is a small ensuite.

In the main bedroom on the upper level, a custom-designed bed contains part of the robe within the bedhead.

In the main bedroom on the upper level, a custom-designed bed contains part of the robe within the bedhead.

Image: Derek Swalwell

While multiple approaches and opinions surround issues of density in Melbourne, using the space on top of a building – a precedent set around the world – has been embraced throughout the city, as shown by its many rooftop bars. At East West House, Rob has introduced a roof deck that sits above the original footprint, but is not visible from the street (abiding by heritage regulations). There’s something almost magical about being in a sea of rooftops and chimneys.

Rob Kennon Architects has made use of every opportunity at this Richmond home; no stone has been left unturned. The rear addition is carefully planned to maximize access to the northern sun, painstakingly detailed so that everything has its place, and designed with subtle variations in lighting, volume and openings to break down the open-plan living area. Although these design moves aren’t new, they have been approached in a sophisticated and sensitive manner, elevating this project to another level.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok roof decking.
External walls
Recycled brick with natural sand- and-cement render.
Internal walls
American oak in Whittle Waxes finish.
Windows
Kiln-dried hardwood timber frames in Cutek finish.
Doors
Kiln-dried hardwood timber framed sliding doors in Cutek clear finish; Designer Doorware hardware.
Flooring
American oak in Whittle Waxes finish; Supertuft wool carpet.
Lighting
Toss B Disk pendant (dining room); custom vanity lights by Rob Kennon Architects.
Furniture
Thonet dining table; Jardan couch; custom bed by Rob Kennon Architects.
Kitchen
American oak in Whittle Waxes finish; black 2-pac in matt finish; blackbutt in Whittle Waxes finish; Zimbabwe black marble; Astra Walker mixer in black; Miele oven, cooktop and fridge; Franke sink in custom stainless steel tray
Bathroom
Classic Ceramics white ceramic wall tiles; De Fazio Tiles and Stone bluestone floor tiles; white 2-pac in Mirotone finish; blackbutt timber.
Heating
Cambro Hydronic Heating.
External elements
Recycled bluestone lintels.

Credits

Architect
Rob Kennon Architects
Fitzroy, Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Rob Kennon, Emlyn Olaver
Consultants
Builder Project Group
Engineer Meyer Consulting
Landscape Robyn Barlow
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site area 400 m2
Building area 225 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 8 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 29 Nov 2014
Words: Katelin Butler
Images: Derek Swalwell

Issue

Houses, October 2014

Related topics

More projects

See all
On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

The marble of the kitchen’s bespoke island and splashback punctuate an otherwise moody colour palette. Moody hues: 1906

A compact apartment in inner-city Sydney is transformed into a bijou home distinguished by rich colour and decadent materiality: 1906 by Amber Road.

Most read

Latest on site

Calendar