Zen and the art of suburban infill: Engawa House

A home in Melbourne by BLOXAS borrows from traditional Japanese gardens to create a sensitive urban infill project with layers of natural light.

There’s a distinct style to the streets of Melbourne’s North Fitzroy. With an eclectic mix of light-industrial architecture and early colonial dwellings, this inner-urban pocket has a history of social and economic significance. The diverse assortment of buildings, established in the 1850s and heavily influenced by the Edwardian period, later set the tone for a distinctly varied architectural aesthetic to evolve.

Amongst the quaint, single-storey dwellings and towering red brick warehouse conversions (their characterizing elements contributing to their heritage overlays) sits Engawa House by Black Line One X Architecture Studio (BLOXAS) – an extension to a seemingly conventional and conformist home. The addition, which challenges the original Edwardian structure, is the epitome of avant-garde and is making its own unmistakable mark on this otherwise traditionally conservative streetscape.

The corner location of Engawa House offered a unique opportunity for BLOXAS to develop a distinctive street and laneway frontage in a stylistic contrast to the neighbouring period houses. Multistorey warehouse conversions nearby are also drawn on to prescribe an appropriate scale for the new works. The extension appears as a black box, its stained plywood form carefully revealing itself above the corrugations of the refurbished hipped roof, which seals the original house. Despite the striking contrast to its neighbours, the build is unobtrusive and to the unassuming passer-by could remain unnoticed behind the immediate weatherboard facade. Along the southern elevation the original red brick chimney is retained, as if to cap the existing house and mark its separation from the addition. This reinforces visual connections back to the surrounding brickwork and allows the cladding materials to fold into the corners of the orthogonal chimney. Carefully crafted Victorian ash timber apertures puncture the southern flank, allowing outward views and natural ventilation while fostering impromptu exchanges with neighbouring residents about the agonizingly hot summer temperatures.

Functionally, the shallow verandah acts as a covered walkway that allows the occupants move between rooms without entering the house.

Functionally, the shallow verandah acts as a covered walkway that allows the occupants move between rooms without entering the house.

Image: Peter Bennetts

When the clients of the Engawa House (a couple with two children and strong ties to Japan) first approached BLOXAS, their brief was imaginative and conceptual. It described a space that
offered them “a feeling of discovery, by means of internally intersecting planes and layered natural light.” Their programmatic requirements included the relocation of a central bathroom,
kitchen, dining and living room, as well as the addition of a main bedroom with an ensuite, and a mezzanine office space that sails over the rooms below and enhances visual and auditory connections between the communal spaces. To efficiently maximize the site’s useable area, BLOXAS made reductions to spaces where possible, such as reducing the width of the stair servicing the upper mezzanine and the bedroom below, making it minimal yet comfortably functional, thus affording a larger outdoor area. This sequence of spaces, tucked into the rear of the house’s east–west orientation, occupies a smaller footprint than that of the original rear bungalow, and is described by the architect as an insertion within the “carved out” existing dwelling.

With one half of the client partnership originating from Japan and the other having spent time living and working there, Engawa House expresses notable subtleties that reference the aesthetics of that country’s distinctive architectural style. Internally, the material palette is considered, pared back and honest, allowing surfaces to become inherently expressive of their form. Externally, there is an uncomplicated rawness; the building’s striking form and shade are allowed to age and develop character with time, in the overall context of the street.

Despite its landmark qualities, Engawa House is responsive to, and draws inspiration from, the surrounding period houses and warehouse conversions.

Despite its landmark qualities, Engawa House is responsive to, and draws inspiration from, the surrounding period houses and warehouse conversions.

Image: Peter Bennetts

These sensitivities extend beyond the architectural fabric to the engawa, from which the house gets its name. This traditional Japanese element sits under the extension of the eaves and hugs the inner walls that bound the backyard. It acts as a threshold or resting point where people might pause and consider the distinction between outside and in, take off their “Blunnies,” or stop for a cup of tea. Functionally, this shallow verandah, set off the glazed sliding doors, acts as a covered walkway that allows the occupants to move between rooms without entering the house. In the context of North Fitzroy, so far removed from the traditional rake or roji gardens it’s ordinarily accustomed to, this engawa might appear out of place. But as it floats over the lawn and is comforted by the expanse of red brick beyond, its success becomes glaringly obvious.

Driven by a tight budget and underpinned by a family’s closeness, this project has seen BLOXAS use planning restrictions to create a home whose form “contributes to the elevational rhythm” of the street it occupies. Despite its landmark qualities, Engawa House is responsive to, and draws inspiration from, the surrounding period houses and warehouse conversions. It is undeniably bold, with an interior that is considered and sophisticated. For North Fitzroy, it’s a fine example of the way modern Australian architecture can be integrated into a conventionally period context. For BLOXAS, it’s an exciting sign of things to come.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom Orb Zincalume.
External walls
Austral Plywoods plywood in OSMO ‘Ebony’ natural timber oil.
Internal walls
Plasterboard in Haymes Paint Interior Expressions matched to Dulux ‘Natural White’.
Windows and doors
Victorian ash timber frames stained in satin finish Organoil; JAG Windows double-glazed windows in black aluminium.
Flooring
Burnished concrete slab in a steel-trowelled finish; plywood in OSMO Polyx Oil ‘Raw’.
Lighting
XLUX Pixel LED downlights and external surface mounted spotlights; Benty LED wall-mounted uplights designed by Molto Luce.
Kitchen
Caesarstone benchtops in ‘Pure White’; splashback in matt white tiles from National Tiles; Bosch dishwasher and stainless steel cooktop; Reece undermount stainless steel sink; Hafele pantry; joinery in Dulux ‘Natural White’ 2-pac finish.
Bathroom
Caroma Stirling toilets, Cubus Utility wall basin and Cirrus mixer taps; Reece Mizu Soaker bath; National Tiles Belgium Stone Cenere Natural tiles.
External elements
Stringybark decking in satin finish Organoil.
Other
All furniture by Earl Pinto and Ross Gardam.

Credits

Architect
Black Line One X Architecture Studio
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Anthony Clarke
Consultants
Builder Zachary Spark Constructions
Building surveyor Wilsmore Nelson
Engineer Clive Steele Partners
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site area 294 m2
Building area 160 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 9 months
Construction 8 months

Source

Project

Published online: 20 Oct 2014
Words: Sarah Hurst
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, August 2014

Related topics

More projects

See all
Each of Arc’s four facades matches the height and rhythm of neighbouring elevations, showing deference to its context. Tall towers amid brick warehouses: Arc

Demonstrating careful consideration of its heritage surrounds and with a mix of uses throughout, this finely detailed skyscraper by Koichi Takada Architects advances the social …

Vegetation forms an integral part of Kampung Admiralty’s envelope, mitigating the urban heat island effect and softening the building’s profile. Creating stronger communities: Kampung Admiralty

Woha’s Kampung Admiralty offers a prototype for a community hub that supports ageing in place, encourages multi-generational interaction and prizes environmental and social sustainability.

‘Queenslanders in the sky’: Walan ‘Queenslanders in the sky’: Walan

Apartments in an iconic block on Brisbane’s Kangaroo Point Peninsula retain the best features of the rustic Queenslander while fulfilling the needs and expectations of …

Kangaroo Valley Outhouse by Madeleine Blanchfield Architects. Mirror mirror: Kangaroo Valley Outhouse

A reimagining of the traditional Aussie outdoor dunny, this shimmering cube in the landscape offers 360-degree views and quiet sanctuary.

Most read

Latest on site

Calendar