Doubly light: Fairlight houses

A single dwelling has been replaced with two terrace-like houses, Marston Architects' clever manipulation of light and framed views ensuring the lineal interiors are far from gloomy.

Although you might think it should be more common, it is a rare occasion when the architect of a residential project is fortunate enough to also be the developer and client. This scenario allows for a complete development of the project from conception to detail design. This is exactly what Vivianne Marston, principal of Marston Architects, has done with her new home on the shores of Fairlight, one of Sydney Harbour’s most prized locations.

“Lightness” is a focus of the design, expressed both in the planning and in the considered way that daylight is brought into the interior.

“Lightness” is a focus of the design, expressed both in the planning and in the considered way that daylight is brought into the interior.

Image: Katherine Lu

The backstory of this project is as interesting as the house itself and is worth recounting as a model of bespoke, designer-led development. Like most empty-nesters, Vivianne and her husband Andrew were left with a large house when their children moved out of home, in the leafy North Shore suburb of Castle Cove. Desiring a more urban and active life, Andrew had his sights set on a grittier existence in inner-city Redfern. During the search they decided to rent an apartment in Manly over the summer. One day while walking along the rocky shorelines of Fairlight they came across a single-storey home for sale and something immediately clicked. Vivianne approached a long-time friend – whose children had also flown the coop – and proposed that they pool their resources and buy the house, redeveloping it into two identical dwellings, one for each couple. Once they had secured the property the next challenge was to design a project that could accommodate two residences where once there had only been one.

Vivianne states that designing the houses with the “smallest possible footprint” was the driving force behind the initial stages of the project. Given the constraints of the site, this meant that each of the mirror-identical homes is lineal in nature, similar to nineteenth-century terrace house plots. The main difference between the typical dark and dingy terrace house and Vivianne’s design is the way that light has been brought in and views embraced at every opportunity. This has been done in a twofold manner, firstly through the roof lanterns that give the exterior of the building its distinguished form, and secondly in terms of planning, through the incorporation of a central internal patio that breaks up the linearity, sectioning the homes into two well-balanced parts. Vivianne says, “People can’t believe that it’s on such a narrow footprint.”

An internal patio acts as a central cut-out, sectioning the homes into two well-balanced parts.

An internal patio acts as a central cut-out, sectioning the homes into two well-balanced parts.

Image: Katherine Lu

The rooms of the interior have been designed for dual functions determined by the position of large sliding wall panels – the kitchen/light box, the laundry/powder room, the walk-in robe/main suite. This design tactic eliminates the need for swing doors and allows all the spaces to be opened up or closed down according to visual and acoustic privacy needs. Each of the houses is designed for the general occupation of the respective couple – the default spatial configuration is open and flowing, rather than being locked into “guest mode,” which so many houses unnecessarily seem to be.

Vivianne wanted to make everything “as light as possible” and worked to maximize every aspect of the site and interior. This is expressed in the slimness of elements such as “tall and thin” glazing systems, the finely crafted handrail and the audio speakers concealed behind the ceiling plasterwork. If it is not essential that an element be seen, it is detailed out of site. “Lightness” is not limited to the spatial aspects of the interior, it is extended to the way in which daylight is brought into the space and then manipulated. In every room in the house Vivianne has used the roof lanterns to capture views of the sky, opening up the interior and avoiding any chance of a gloomy corridor-like experience. The walls and ceilings of all the spaces are finished in waxed stucco that reflects and refracts light as if made of mother-of-pearl. This beautiful shimmering surface sparkles throughout the house, while also being extremely practical in terms of durability. Vivianne points out that every surface of the design, from the limestone floors and oak joinery of the interior to the zinc cladding and render of the exterior, was selected so that it would never need to be painted – an important consideration in a location so close to the wild ocean.

The dwellings are placed offset from each other to assist with visual and acoustic privacy.

The dwellings are placed offset from each other to assist with visual and acoustic privacy.

Image: Katherine Lu

This project incorporates many of the design ideas that Vivianne has been testing for years on her other projects, and she has striven for perfection in light, materials and details. The architect has set out to demonstrate that a large footprint is not necessary for good living and she has achieved this with great skill. She has also shown that it is possible for architects to take the lead on development and deliver an outstanding environment for living.

Products and materials

Roofing
Rheinzink zinc roofing from Architectural Roofing and Wall Cladding, pre-weathered.
External walls
Rheinzink zinc cladding from Architectural Roofing and Wall Cladding, pre-weathered; sealed set plaster by One Coat Set Plaster.
Internal walls
Wax plaster by One Coat Set Plaster.
Windows and doors
Vitrocsa windows and doors in clear anodized finish; Fieger Louvre louvres.
Flooring
Artedomus Rocca Bianca limestone, honed.
Lighting
Kreon Diapason Cover On-Track lights; Otylight Pop recessed lights; Viabizzuno Candela di Vals pendant by Peter Zumthor and Roy Parete bedside lights by Mario Nanni.
Kitchen
Miele oven, fridge and rangehood; benchtop with integrated sink drainer in ‘Super White’ from Stone Italiana; Vola tapware; Coastline Kitchens joinery; custom American oak screens.
Bathroom
Agape bathtub and mirror; Omvivo vanity; Artedomus purpose-made stone vanity; Brodware tapware; Clearview sliding screens; Villeroy & Boch toilet.
Heating and cooling
Floor Heat Australia hydronic heating.
External elements
Custom tallowwood decking and Western red cedar fencing.
Other
Dining table and chairs from Cult.

Credits

Architect
Marston Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Vivianne Marston, Brad Swartz, Emily Maclaurin, Matthew Argent, Pip Marston, Bridget Allen
Consultants
Builder Lisney Construction
Engineer Benvenuti Structural Consulting
Joinery Coastline Kitchens
Landscaping Secret Gardens
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site area 630 m2
Building area 180 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 18 months

Source

Project

Published online: 8 Apr 2016
Words: Sing d'Arcy
Images: Katherine Lu

Issue

Houses, February 2016

Related topics

More projects

See all
The space is designed as a central public piazza linked by a clock tower and public forum, pictured here. Dynamic classicism: Piazza Dell’Ufficio

Branch Studio Architects has updated a dark rabbit warren of office spaces at a high school in Melbourne’s west into a “monastic” central public piazza …

On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

Most read

Latest on site

Calendar