Endorsed by

First house: House Shmukler

Taking inspiration from the whimsy and rigour of artist Sol LeWitt, Tribe Studio’s inventive, sustainable first house paints a “portrait” of its clients and hints at what would become the studio's prevailing concerns.

Tribe Studio was a two-person band subletting the (curiously spacious) broom cupboard of a graphic design business when we started designing House Shmukler. We froze in winter and in summer the furnace-level heat was enhanced by the output and whirr of other people’s airconditioning units. Nevertheless, we were optimistic and ambitious.

House Shmukler is full of this optimism and architectural ambition and was an early hint at the concerns that were to become our practice’s work: conceptual rigour, the role of the single dwelling in the greater suburban context, inventive passive sustainability and the impulse to create unique portraits of our clients. Now, as I reflect on the life of the house as a project in our studio, I remember the dedicated and talented colleagues who have come and gone and am moved by their collective efforts in the pursuit of architecture.

The facade presents as a simple white box, with only a hint at the house’s unusual volumetric arrangement.

The facade presents as a simple white box, with only a hint at the house’s unusual volumetric arrangement.

The house has a singular, uncompromising archi- tectural diagram. Private rooms are treated as abstract white boxes suspended within a long, tubular space. At the time of designing it, I was obsessed with the work of artist Sol LeWitt. His series of wall drawings at a retrospective at the Whitney Museum of American Art in New York left me utterly beguiled and delighted. I loved the combined whimsy and rigour of Vertical Lines, Not Straight, Not Touching . A single, simple proposition when carried relentlessly to its logical conclusion created a work that was so conceptually pleasing and visually intriguing, and that seemed to revel in its own borderline absurdity. For House Shmukler we aspired to the same kind of singularity: the dogged pursuit of the conceptual diagram and the wink of whimsy.

Upper-level bedrooms are expressed as a series of floating boxes in a large, double-height space.

Upper-level bedrooms are expressed as a series of floating boxes in a large, double-height space.

The house is still one of my favourite projects. We had such an amazing experience with our clients, Dani and Paul, that it is really a portrait of them. Dani is all exuberance and fun, Paul is rigour and clarity and together, this house represents them and their family. In an article by Greg Callaghan in The Weekend Australian Magazine (17 September 2011), Dani described the process as “an expression of self through design.” I felt incredibly humbled that we’d been able to facilitate her creativity.

This concept of nonobjective portraiture is threaded through our work. Houses are always an expression of self, but uniquely in Australia, where our suburbs and cities don’t have consistent vernaculars, we are incredibly unconstrained in our ability to paint portraits of our clients.

House Shmukler has been described by a friend as a “tall, cool glass of water” in its street, providing respite from the burnt palette of 70s kitsch and beige haciendas nearby. So while a portrait house is a monument to individualism, it is also a unit in a cellular system. Each individual dwelling is a part, contributing to the greater structure of a street and a place. Each cell must earn its place, make a contribution and work in tandem with the cells adjoining.

Operable skylights, low windows and double-height voids promote cross and stack-effect ventilation.

Operable skylights, low windows and double-height voids promote cross and stack-effect ventilation.

In creating House Shmukler we experimented with passive sustainability. The project is sited on a long, thin, north-to-rear block, with neighbours at high-five distance over the side boundaries. In response to this we opened up to the roof, letting sun and air deep into the centre of the plan while maintaining privacy on the sides. In this way, we started to work toward developing a type or model for such sites.

The volumetric arrangement is used to insulate bedrooms from the belting western sun. The double-height voids and operable skylights create stack effect ventilation in what is often a breezeless bowl behind the headland, while the internal thermal mass regulates the temperature in winter. We were in thrall to an abstract sectional diagram, ostensibly about solid and void, that also delivered on passive sustainability.

Many talented architects worked at Tribe across the life of the project and we have continued to consider our collaborative culture the key to inventiveness and energy within the practice. House Shmukler showed us early on that when all a project’s ducks are in a row, when the client is on board for the ride, when your self-indulgent formal diagram miraculously delivers on sustainability and gives back to the place, when you are neighbourly, when you suggest future directions in your own work and as typology and when you work harmoniously with your team – architecture is pure joy.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom-orb, Colorbond ‘Surfmist’.
External walls
Lysaght Custom-orb, Colorbond ‘Surfmist’; Austral Plywoods ply cladding, matt, 2-pac polyurethane clear finish; Radiata pine weatherboards, painted white.
Internal walls
Austral Plywoods 6 mm hoop pine plywood, matt, 2-pac polyurethane clear finish; CSR plasterboard, painted in Dulux ‘Vivid White’.
Windows
Aluminium frame with black powdercoat and timber frame painted Dulux Lexicon, both from Window Solutions.
Flooring
Concrete, steel trowel finish; Killarney ash tongue-and-groove, satin polyurethane finish; oiled blackbutt decking.
Lighting
Tom Dixon beat pendants; Ango hanging wall pendant; Sunny Lighting wall lights; Cosmoluce wall lights.
Kitchen
Electrolux fully integrated fridge/freezer; Smeg stainless steel oven and cooktop; Miele fully integrated dishwasher; Qasair rangehood; Abey mixer; Oliveri sink; Hafele joinery pulls; Furniture Ply hoop pine plywood joinery, matt, 2-pac polyurethane clear finish; MDF joinery, painted Dulux ‘Vivid White’; concrete benchtop.
Bathroom
Caroma Cube basin; Kaldewei Saniform bath; Dura bath; Tonic WC suite; Mizu showerhead; Brodware Dial tapware; Parisi joinery pulls.
Heating/cooling
Hunter Pacific Concept 2 ceiling fans; in-slab heating.
External
Real-Crete Outdoor Products concrete sleepers; recycled hardwood oiled timber and black powdercoated aluminium pool fence.

Credits

Architect
Tribe Studio
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Hannah Tribe, Josephine Hurley, Aaron Murray, Tony Tribe
Consultants
Builder JLS Construction
Engineer Cardno
Interiors Tribe Studio, Client
Landscaping Client
Lighting Tribe Studio
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Number of stories 2
Site type Suburban
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Website http://www.tribestudio.com.au/#1467126/House-Shmukler

Source

Project

Published online: 14 Mar 2019
Words: Hannah Tribe

Issue

Houses, December 2018

Related topics

More projects

See all
The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Twin skylights meet to form an abstract infinity symbol, which represents the owners’ relationship. Coming together: His and Hers House

Sculpted around the simple daily enactment of the owners’ newly shared life, this addition to an inner-Melbourne terrace by FMD Architects represents a binding together …

Rather than demolish the original cottage, the designers and their clients opted to refresh
it with an extension that addresses the street and landscape. Coastal character: Piz House

This characterful addition to a beach shack in a former coal mining village in New South Wales, by Barnacle Studio, speaks to its historical narrative …

Most read

Latest on site

Calendar