Endorsed by

Flinders House

Wood/Marsh Architecture explores architectural form-making, materiality and the possibilities of site in a project that speaks of both permanence and fluidity.

The landscape of the Mornington Peninsula is surprisingly diverse. To the east of the seaside suburban sprawl of Rosebud, the white cliffs of Rye and the tea-tree-lined dirt roads of Blairgowrie, the land begins to dip and roll through old farming properties increasingly calibrated by vineyards that scribe vast arcs as they move towards the rugged Westernport Bay. This is a landscape that has been carefully cultivated over generations. Commanding runs of one-hundred-year-old green and black cypress trees form lines of windbreaks along property boundaries, and glimpses of the sea can be caught between expanses of hills.

It is within this lyrical context that Wood/Marsh Architecture has crafted two projects in recent years – the celebrated Port Phillip Estate winery in Red Hill (a Commercial and Interior winner at 2010 National Architecture Awards) and recently a family house just outside the coastal town of Flinders. The two projects were in the office around the same time and, as such, particular ideas draw the projects together. While vastly different in scale and program, both projects reveal a consistent exploration of architectural form-making, materiality and exploration of site within a rich, undulating landscape.

Flinders House is carefully sited at the crest of a hill and, like many Wood/Marsh projects, is unapologetic in its monumentality and deep connection with the earth. Roger Wood explains: “We wanted the house to seem like it had been here for many years and the earth had simply eroded away and exposed its form rather than being a new addition to the landscape. The building has a sense of permanence … it won’t get blown away.”

Unapologetic in its monumentality and earthy connection.

Unapologetic in its monumentality and earthy connection.

Image: Jean-Luc Laloux

Composed as two wings in plan, the dwelling shifts dramatically as the geometries negotiate each other and the contours of the landscape. Its striking off-white, rendered form collects the eye and takes it along sweeping curves that shift in three dimensions. The eastern void between the wings is left open to reveal a jewel-like glass pavilion that bridges the solid forms and frames the view out to the western timber pool deck positioned to provide shelter from the prevailing winds.

The undulating living room ceiling.

The undulating living room ceiling.

Image: Jean-Luc Laloux

An oblique approach to the dwelling is created by a blank entry through a solitary black door within the sand-rendered wall. “On arrival, the house presents a threshold to move through and, at that point, the view is revealed to you – a similar theatrical device exists at Port Phillip Estate,” explains Wood. Once inside, the curving forms afford everyone a view of the ocean. This initial denial of visual access heightens the drama of the release into the axial panorama of the interior view, drawing the visitor into the huge volume that forms the main shared living zone of the dwelling.

The pool deck sited between the two wings.

The pool deck sited between the two wings.

Image: Jean-Luc Laloux

The height of this space is striking. The sweeping ceiling seeks to simultaneously compress and release the occupant through the view, and in section through the vast dimension of the volume. To the left lies a sweeping staircase – a Gone with the Wind-like gesture celebrated within the form – that climbs the wall to the main bedroom and sits above an enclosed bar and intimate sunken den that is embedded within the landscape so that the view sits at ground level. To the right of the main living space the ceiling dips to the dining area and lowers over the kitchen, enclosing it within a timber battened “cave” in the space to create intimacy and a sense of change in scale.

“It’s the fluid aspect of looking at the ocean and waves that describes for us the formal language for this house,” explains Wood. “As with ACCA [Australian Centre for Contemporary Art in Melbourne, an earlier Wood/Marsh project], our interiors and exteriors work completely; it’s not just a shell you fit out so there is connectivity to the landscape. Part of the cursive non-geometry of the form goes into the roof and leads to the only room on the first level, then flows around and is visually smoothed out – the chiaroscuro effect amplifies the form. The section is a celebration that takes you up to a very intimate space.”

Deep window reveals frame the landscape.

Deep window reveals frame the landscape.

Image: Jean-Luc Laloux

Wood describes the house in direct terms: “This house was never meant to be a holiday house. The brief was that it should be expansive enough to accommodate the clients’ large extended family gatherings and yet be intimate enough for two people to visit.” Often restricted in the realm of residential projects, Wood/Marsh here achieves a new sophistication in the use of spatial geometry. This building harks back to the practice’s iconic Gottlieb House of some twenty-odd years ago, where the compression and release in space served to move beyond a simple reading of sculptural geometry and loaded the volume with the impact of program, a diurnal quality of light and the activated qualities of raw material.

Programmatically the southern wings hold the family, with children’s bedrooms and a playroom off to the compression of the western end and the master suite and adult areas in the soaring east. The other wing holds guest rooms to the east with their own private vistas and amenities and services to the west. What is striking here is the use of material. Fundamentally this is a single-storey house (albeit a large one) with rendered, double-brick walls, a concrete floor and timber windows, but the simple materials are pushed to a new layer of refinement. Wood enthuses that he originally described to the contractor that the sand and cement render should look “just like you’ve taken a photograph of your mother’s porridge cooking when you were a child.” This is read in contrast to the battened undulating timberwork and demonstrates a level of craft and elegance that is “not manufactured but made.”

It is this dexterity and clarity of the rules of the architecture within which Wood underwrites the practice’s position: “Randal and I are very confident in drawing shapes with a simple pencil and enclosing a program to define the architecture … the refinement of the architecture occurs through the resolution of that program.”

It is a position grounded by Wood/Marsh’s long-time engagement with the greater arts community, both in Melbourne and internationally. Wood concludes: “We find references within many disciplines – dance, theatre, film – the thing that you get from a dance performance is an experience that you can’t take with you. It’s the ephemeral part of dance that I find interesting. I see this within sculpture in a more practical way because in order to see sculpture you need light to give it its 3-D character. The intention was that there was a visceral and ephemeral quality to this house – much like dance or sculpture – that you may not grasp immediately but which is resonant when you leave.”

Credits

Architect
Wood/Marsh Architecture
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Roger Wood, Randal Marsh, Gemma Cooke, Matt Borg, David Goss, Sally Holbrook, Charlie Inglis, Dominic Pandolfini, Ben Sheridan, Armin Voelske
Consultants
ESD and services Aurecon
Landscaping Tract
Structural engineer John Gardner and Associates
Site details
Location Mornington Peninsula,  Vic,  Australia
Category Residential buildings
Type Houses, Residential, Small projects
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 14 Jun 2013
Words: Martyn Hook, Fleur Watson
Images: Jean-Luc Laloux

Issue

Architecture Australia, March 2013

Related topics

More projects

See all
Located in the inner-Sydney suburb of Surry Hills, Woods Bagot’s residential and retail building presents a memorable facade of staggered concrete forms and dense foliage. Tall ambitions: Short Lane

As Sydney pursued a public conversation about brutalist architecture, a new building in Surry Hills was making its mark.

At the entry to Pt. Leo Estate, a dramatic sculptural courtyard featuring a Queensland bottle tree is an intense, dry space that contrasts the vineyards surrounding it. In vino veritas: Pt. Leo Estate Cellar Door and Sculpture Park

The design for this vineyard and sculpture park on a coastal site in Victoria’s Mornington Peninsula skilfully orchestrates architecture, landscape and art into a cohesive …

Plastic Palace is the first iteration of what will be an annual commission by Albury City Council and Murray Art Museum Albury. The project makes visible the growing problem of waste management. Loving and confronting: Plastic Palace

In the face of Australia’s accelerating waste crisis, a temporary structure in Albury by Raffaello Rosselli Architect lays bare the true cost of our reliance …

The Riverlink Building is part of a broader masterplan to reconnect the parallel corridors of Maitland’s High Street and Riverside Walk. Ebbs and flows: Maitland Riverlink

Chrofi with McGregor Coxall’s revival of the city centre of Maitland, New South Wales, is a sublime lesson in addition and subtraction. Chrofi’s gateway building …

Most read

Latest on site

Calendar