Endorsed by

Flipboard Cafe

This tiny, labyrinth-like cafe in Melbourne’s CBD has been crafted by Brolly Design, an emerging practice bringing life to neglected corners of the city.

Flipboard Cafe is a modest-sized project with entirely immodest ambitions. In the estimation of Megg Evans, it is like a jazz improvisation, where a handful of notes are juxtaposed in an attempt to describe an entire world. I met Evans and her partner Martin Heide, who together designed and own the cafe, on a busy Wednesday afternoon when they introduced me to the phenomenon that is Brolly Design, and the philosophy that underpins their practice and indeed their lives together. The exchange was illuminating and, at times, more than a little challenging to get my head around.

To understand Flipboard Cafe one has to understand how it fits into a body of work that has perhaps, to date, been more ephemeral than permanent, but no less rigorous for that. Evans and Heide describe Brolly Design as “a sculptor of innovative interventions that aid self-discovery.” In achieving this aim, the team has undertaken a range of projects that take a scalpel to the skin of inner Melbourne, peeling back just a few layers at a time to expose something underneath – the result could best be described as a place where one can “dwell,” however fleetingly. In fact, Heide wants to underscore the importance of the idea of “dwelling” in their work, and the interpretation of this word points to the riches they wish to uncover in their built projects. A second (compound) word that describes their agenda is “para-architectural.” The para-architectural is that which is beside, near or behind architecture – not quite architecture, if you like.

Brolly Design has been responsible for several interventions in Melbourne city that seek to occupy the para-architectural realm – transient spaces imbued with the ephemeral traces and props of dwelling. These include the Imaginary House (an archetypal house in a small park in the city, its shape formed by helium-filled balloons and string); the StepoSit (a stair and platform constructed of milk crates, which Evans and Heide believe are ideal para-architectural objects given their ubiquity and utility); and PlayMo(bil) (a three-dimensional space once again crafted from milk crates, occupying the interstitial termination of a lane-off-a-lane called Drewery Alley). Another more recent intervention, one that was a tremendous hit with passers-by during Melbourne’s forty-degrees-Celsius heat this past January, was a steel skip bin delivered to the kerb outside Flipboard Cafe on busy La Trobe Street, and lined with plastic and filled with water. During its short life, many people took advantage of the opportunity to take a “dip in a skip.”

Flipboard Cafe is located on Melbourne’s busy La Trobe Street.

Flipboard Cafe is located on Melbourne’s busy La Trobe Street.

Image: Tanja Milbourne

These diverse projects, along with others like them, have one thing in common – they seek to project moments of dwelling into interstitial, para-architectural spaces of an otherwise purposeful, intentional city. Flipboard Cafe has been crafted to respond to a similar philosophy, and represents a transition in Brolly’s work, from the temporary into something with greater longevity.

Flipboard Cafe looks labyrinthine in its photographs, and considerably larger than it actually is. In fact, it is a tiny space if one were to assess it on square metreage alone. What it lacks in size it more than makes up for in Borgesian complexity and interest. In the process of designing Flipboard Cafe, Heide and Evans observed that the act of having coffee is, in Melbourne in particular, an urban ritual that often seeks out forgotten or out-of-the-way spaces. To have a coffee in a cafe is to dwell, however briefly, in interstitial space and by extension it is to participate in the life of the city.

Flipboard Cafe has been designed to take full advantage of the “nesting” and “burrowing” aspects of finding a good spot for a coffee, and offers partakers a plethora of platforms, nooks and crannies, most with voyeuristic outlooks, within which to ensconce themselves. Unlike most cafe interiors, Flipboard Cafe is vertically oriented, the space bisected by a prominent stair, and prioritizes users’ space rather than preparation space.

The cafe’s intimate nooks highlight the “nesting” aspects of finding a good spot for a coffee.

The cafe’s intimate nooks highlight the “nesting” aspects of finding a good spot for a coffee.

Image: Adrian Tuazon-McCheyne

The site Flipboard occupies more than satisfies Brolly Design’s definition of a para-architectural space, falling on the intersection of the entry to the Brolly Studios co-working hub (another of Heide and Evans’ ventures), an emergency exit of Bennetts Lane Jazz Club (a venue run by Evans), and an old, disused shopfront window. The cafe is shoehorned into this strange, leftover space, and the result is a venue that is more like a single, multi-cell joinery unit than a conventional interior.

The construction process necessarily involved the investigation of the Brolly Studio building, and that investigation turned up a few surprises. The most thrilling was the discovery that behind the ground-level facade there was more than a metre of space between facade and interior wall. This “lost space” was reclaimed by Heide and Evans and is now a series of ply-lined public nooks and cubbies for passers-by to occupy, whether they are patrons of the cafe or not.

Flipboard Cafe is, as I have said, a modest project. But for Brolly Design it represents the next step in the delivery of a manifesto – perhaps the first public step into the realm of the “fleetingly permanent.” I look forward to seeing this manifesto played out in increasingly enduring projects, but certainly hope that the practice keeps intervening in the transient life of our city, bringing joy and momentary respite to the forgotten corners of our urban environment.

Products and materials

Walls and ceilings
Pine plywood with linseed oil finish used on interior and exterior walls.
Windows
Victorian ash bifold windows with laminated glass, treated with linseed oil and Feast Watson stain, manufactured by Payne Timber Products.
Doors
Existing entry door. Doors to outside cubbies custom made with Victorian ash frame and exterior plywood, with linseed oil finish.
Flooring
Recycled Tasmanian oak flooring, re-sanded and finished with Feast Watson satin polyurethane finish. Kitchen flooring is black rubber.
Lighting
All lights custom designed by Brolly Design. Edison light bulbs from Empirical Style.
Furniture
All furniture custom designed by Brolly Design. Press stools feature newspaper, magazines, felt and plywood with linseed oil finish. Flipping seats and tables made of recycled Tasmanian oak.
Kitchen
Bar made from recycled Tasmanian oak, re-sanded and sealed. Plywood work benches. Stainless steel splashback. Custom-made plywood shelving.
Other
Custom-made clothes hangers.

Credits

Design practice
Brolly Design
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Martin Heide, Megan Evans, Barry Tonks
Consultants
Engineer Keith Long
Lead builder Barry Tonks
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Category Interiors
Type Bars and cafes, Hospitality
Project Details
Status Built
Design, documentation 4 months
Construction 8 months

Source

Project

Published online: 3 Sep 2014
Words: Marcus Baumgart
Images: Adrian Tuazon-McCheyne, Tanja Milbourne

Issue

Artichoke, June 2014

Related topics

More projects

See all
Interior spaces are redefined alongside terraces, courts and gardens, resulting in a warm and unpretentious home. Deep thinking: Camp Hill House

An inventive, restrained reworking of form, space and landscape by Twohill and James enhances the qualities of this old timber cottage, long-loved by a couple, …

At night when the apartments are lit from within, the rhythm of life inside is projected on the building’s facade. Photograph: Rory Gardiner. A neighbourly narrative: North Fitzroy by Milieu

This modern take on the classic walk-up apartment – by Fieldwork and Flack Studio – is arranged around a verdant central courtyard, designed to foster …

Storybook House inspires a childlike delight with its playful details, including secret compartments and an arched entry to the living room. Artwork: Sally Smart. Childlike delight: Storybook House

Folk Architects’ addition to a terrace in Melbourne’s inner-north stretches the limits of its compact site to create a pragmatic and surprising family home.

The central courtyard, lined with a landscaped garden, frames the sky and forms a pivot point around which daily life revolves. A calming plan: Courted House

Embracing the elements inherent in traditional courtyard houses, this home by Breakspear Architects in Sydney’s inner-west uses rational geometry in a way that is poised, …

Most read

Latest on site

Calendar